Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Mahalleye inmek için SPK’da geri sayım başladı - Para Haberleri

        SPK, yatırımcıları bilinçlendirmek için mahallelerde eğitim verecek. Başkan Akgiray, bundan önce borsada mağdur olan yatırımcılar için geri dönüş olmadığını ancak bundan sonra şirketlerin tahtalarının kapanması nedeniyle yatırımcıların mağdur olmayacağını söyledi.

        Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray ise halka arz seferberliğine ilişkin Akgiray, yatırımcı eğitiminin, finansal okur yazarlığın artırılmasının çok önemli olduğunu, bu konuda medyayla çok yakın işbirliği yapacaklarını, internet kanalının kullanılacağını, seminerler yapılacağını ve muhtelif şehirlerde mahalle bazında küçük eğitimler planlamayı düşündüklerini ifade etti. Tasarruf ile uzun vadeli planlama ve uzun vadeli yatırım bilincinin artık insanlara ulaşması gerektiğinin altını çizen Akgiray, bu konuda bir bilinçlendirme faaliyeti veya seferberliği planladıklarını belirtti.

        SPK Başkanı Akgiray, ''Türkiye'de çok sayıda Borsa mağduru var. Bunlar için herhangi bir düzenleme düşünülüyor mu?'' sorusunu ise şöyle yanıtladı:

        ''Geçmişte yapılan veya olagelmiş bazı yanlışları düzeltmenin iki yolu var. Biri, saati geri çevirmek ki mümkün değil. Diğeri de bir daha böyle bir şey olmamasını garantiye almak. Bu da piyasalarda güvenle ilgili bir şey. Biz aldığımız ve alacağımız tedbirlerle, düzenlemelerle güveni, sağlam hukuki altyapıyı ve çerçeveyi sağlarsak bir daha öyle bir şey olmayacaktır. Bu da saati geri almaktan bile daha iyi sonuçlar doğuracaktır. Kavgasız, fakat akıllı yöntemle yürürsek orta ve uzun vadede bu güvenceyi sağlayacağımızı umuyoruz.'' ''Bundan sonra tahta kapanmasından dolayı hiçbir yatırımcı mağdur olmayacak mı?'' sorusuna ise Akgiray, ''Olmaması lazım'' yanıtını verdi.

        YENİ İSTİHDAMA ÇİFTE TEŞVİK

        Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ise şu ana kadar işveren priminde uygulanan yüzde 5'lik indirimi artık teşvik olarak görmeyeceklerini ve bu indirimi alanların aynı zamanda yeni eleman çalıştırıyor olmanın teşviklerinden de yararlanabileceklerini belirterek, ilgili yasal düzenlemenin bitmek üzere olduğunu, yakında TBMM'ye sevk edileceğini bildirdi.

        Babacan, Uluslararası Menkul Kıymetler Komisyonları Örgütü'nün (IOSCO) Gelişmekte Olan Ülkeler Komitesi toplantısı sırasında, şunları söyledi: ''Şu ana kadar işveren priminde yüzde 5'lik bir indirim uyguluyorduk. Onu da bir teşvik olarak uyguluyorduk. Şimdi onu biraz değiştireceğiz. Bu yüzde 5'lik indirimi teşvik olarak görmeyeceğiz. O yüzde 5'lik indirimi alanlar aynı zamanda yeni eleman çalıştırıyor olmanın teşviklerinden de ayrıca yararlanabilecekler. Yasal düzenlemesini bitirdik sayılır, yakın zamanda meclise sevk edeceğiz. Aslında mini bir istihdam paketi üzerinde Ekonomi Koordinasyon Kurulunda çalıştık. Bunu en kısa zamanda Meclis'e sunmayı düşünüyoruz. Yani yüzde 5'i teşvik değil, bir genel uygulama anlayışı haline çevireceğiz. Diğer istihdam teşvikleriyle bu yüzde 5 bir arada uygulanabilecek.''

        HT Ekonomi

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ