Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Kaynağı belirsiz para zirvede! - Para Haberleri

        Net hata noksan kaleminde yer alan bu rakam tarihi seviyeye işaret ediyor. Türkiye’nin yumuşak karnı cari açık haziran ayında beklendiği gibi 7 milyar 548 milyon dolar oldu. Böylece ödemeler dengesi yılın ilk yarısında 45 milyar dolar açık vermiş oldu. Merkez Bankası verilerine göre, bu rakam geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 122 artışa işaret ediyor. Bir başka deyişle cari açık 6 ayda ikiye katlandı. Bu gelişmede dış ticaret açığının 25 milyar 436 milyon dolar artarak 46 milyar 431 milyon dolara ulaşması etkili oldu. Haziran 2010’da 3.41 milyar dolar olan cari açık, Ocak-Haziran 2010’da 20.25 milyar dolar olmuştu.

        TARİHİ SEVİYEYE GELDİ

        Yılın ilk yarısında, cari açığın yüzde 60’ı portföy yatırımları ve net hata noksan kalemi ile karşılandı. Bu dönemde Türkiye’ye toplam 9.8 milyar dolarlık kaynağı belirsiz para girdiği dikkat çekti. Bu rakamın yer aldığı net hata noksan kalemi böylece tarihi yüksek seviyeye geldi. Geçen yılın Ocak-Haziran döneminde ise net hata ve noksan 56 milyon dolar düzeyindeydi. Haziran ayında, net hata ve noksan 2 milyar 193 milyon dolar oldu.

        DİBS’E İLGİ BÜYÜK

        Yurtdışında yerleşik kişilerin yurtiçinde yaptıkları net yatırımlar (FDI), ilk altı aylık dönemde bir önceki yılın aynı dönemine göre 2.96 milyar dolar artarak 6.19 milyar dolara yükseldi. Yurt dışı yerleşiklerce haziran ayında yapılan 2.16 milyar dolar tutarındaki devlet iç borçlanma senetleri alımıyla birlikte ilk altı ayda toplam 11.58 milyar dolar tutarında Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) alımı yapıldı. Bankacılık sektörünün yurt içi menkul kıymet ihraçlarıyla ilgili olarak, yurt dışı yerleşikler ilk altı ayda 152 milyon dolar tutarında net alım yaptı. Turizm gelirleri, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 21.5 artarak 8.47 milyar dolara ulaştı.

        YILIN SON ÇEYREĞİNDE DÜŞÜŞ TRENDİ BAŞLAR

        Ekonomistler cari açığın yılın ikinci yarısından itibaren azalacağını öngördü. Destek Menkul Genel Müdür Yardımcısı Banu Kıvcı Tokalı, iç talep ve dış açıkta yavaşlamanın ancak ikinci yarıdan itibaren belirginleşmesi beklendiğinden açığın yüksek seviyesinin şaşırtıcı olmadığını kaydetti. Banu Kıvcı Tokalı, veri sonrası yayınladığı notta12 aylık açığın üçüncü çeyrek 74-75 milyar dolar civarında tepe yaptıktan sonra, son çeyrekten itibaren düşüş trendine gireceğini öngördü. JPMorgan ekonomisti Yarkın Cebeci, iç talepteki normalleşme, TL’deki sert zayıflama ile fiyat rekabet gücündeki artış ve düşük enerji fiyatları ile cari açığın birkaç ayda gerilemesini beklediklerini söyledi.

        BANKALARIN KREDİ KULLANIMI ARTTI

        Bankacılık sektörünün net kredi kullanımı Ocak-Haziran döneminde, 3 milyar 445 milyon dolardan 8 milyar 684 milyon dolara yükseldi. Yılın ilk yarısındaki net kredi kullanımının 2 milyar 211 milyon doları uzun vadeden oluştu.

        HT EKONOMİ

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ