Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Fransa'da AB Mali anlaşmasının şartlarına karşı olan Hollande'ın zaferi ve Yunanistan'da koalisyon olasılığı piyasaları korkuttu - Para Haberleri

        HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ

        Borsalar pazar günü Fransa ve Yunanistan'da gerçekleşen seçimlerin şokunu yaşıyor.

        Avrupa Anayası'nın en önemli dayanağı olan Merkozy (Sarkozy ve Merkel) ittifakının tarihin sayfalarına gömülmesiyle sonuçlanan Fransa'daki cumhurbaşkanlığı seçimleri, piyasaları tedirgin etmiş görünüyor.

        İngiltere'nin muhalif olduğu yeni AB anayasısının uygulanması konusunda Fransa'nın yeni Cumhurbaşkanı François Hollande'ın pürüz çıkarma olasılığı yüksek görünüyor.

        ALMANYA'YA "PAZARLIK" ZİYARETİ

        Hollande'ın ilk uluslararası ziyaretini Almanya'ya yapacağını açıklamasının ardından Berlin'de AB Mali Anlaşması'nın şartlarını değiştirmek için pazarlık masasına oturacağı beklentisi de giderek ağır basmaya başladı. Bu da piyasalar açısından en önemli belirsizlik olarak dikkat çekiyor.

        Her ne kadar Hollande'ın baş politika danışmanı Michel Sapin, anlaşmadan değil, içeriğinden kaygılı olduklarının altını çizse de, Hollande'ın işsizlikle mücadele ve bütçe açıkları ile borçların, sosyal ve siyasi olarak kabul edilebilir şartlarda azaltılması için büyümenin zorunlu olduğunu savunduğu biliniyor.

        KOMŞU'DA SİYASİ KAOS

        Öte yandan piyasalar açısından bir diğer önemli risk unsuru da Yunanistan'da yaşanan siyasi kaos. 1974 yılından bu yana ilk defa koalisyon hükümeti olasılığının ortaya çıkıtğı komşuda, radikal sağın parlamentoya girişi de bir diğer endişe kaynağı olarak gösteriliyor.

        Ayrıca iktidar partilerini sandığa gömen seçim sonuçları, Yunan halkının Troyka ve AB'yle yapılan anlaşmanın şartlarına çok sert bir "hayır" yanıtı olarak değerlendiriliyor.

        Halkın bu tepkisinin yeni koalisyon hükümeti üzerinde de baskı yaratacağı düşünülüyor.

        BORSALAR ÇÖKTÜ

        İşte bu gelişmeler hem Avrupa borsalarında hem de İMKB'de yansımasını fazlasıyla bulmuş durumda.

        Alman Borsası yüzde 2'nin üzerinde değer kaybı yaşarken kayıp Fransız Borsası'nda yüzde 1.4'ü buldu.

        İMKB de aynı korkuya kapıldı.

        Güne yüzde 1.3 düşüşle başlayan İMKB, bu kaybını saat 10:30 itibariyle de koruyor.

        S&P: HOLLANDE'NİN HEMEN ETKİSİ OLMAZ

        Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's (S&P), Fransa'da dünkü seçimlerde François Hollande'ın cumhurbaşkanı seçilmesinin ülkenin kredi notu üzerinde hemen bir etkisi olmayacağını bildirdi. Kuruluştan yapılan açıklamada, Fransa'da dün düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimlerini Sosyalist Parti adayı Hollande'ın kazanmasının ülkenin ''AA '' olan uzun vadeli kredi notu ya da ''negatif'' olan not görünümü üzerinde hemen etkisinin olmasının beklenmediği vurgulandı.

        S&P, ülkenin ''negatif'' olan kredi not görünümünün, uzun vadeli kredi notunda bu yıl ya da 2013'te üçte bir ihtimalle yeni bir düşüş olasılığını yansıttığını hatırlattı.

        Kuruluş, 13 Ocak'ta Fransa'nın ''AAA'' olan uzun vadeli kredi notunu bir basamak düşürerek ''AA ''ya çekmiş, kredi not görünümünü de ''negatif'' olarak belirlemişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ