Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Piyasalar Dolar neden yükseliyor? - Para Haberleri

        Pınar SUNGUR / HABERTÜRK

        Merkez Bankası'nın likiditeyi artırması ve faiz koridorunu kademeli olarak indireceğini açıklaması içeride sıcak parayı rahatsız etti. Bir süredir içeriye euro satıp TL alarak giren yatırımcılar, kısa vadeli de olsa piyasadan çıkmaya başlaması içeride doların yükselmesine neden oldu.

        DİĞER GELİŞMEKTE OLAN PARA BİRİMLERİNDE DURUM NE?

        TL'nin yanı sıra diğer gelişmekte olan para birimleri de dolar karşısında değer kaybediyor. Polonya ve Macaristanpara birimlerinde günün ikinci yarısının yaşandığı sıralarda dolar karşısında, yüzde 1'ler civarında değer kayıpları yaşandığı görüldü.

        20 GÜNDE 4 KURUŞ YÜKSELDİ!

        Dolar bankalararası piyasada aybaşından bu yana 4 kuruş, son bir haftada ise 2 kuruş değer kazandı. 6 Ağustos'ta 1.7752 lira, 1 hafta önce de 1.7915 lira olan dolar kuru bankalararası piyasada bugün 1.8170 liraya kadar çıktı.

        İçeride kısa vadeli TL faizlerinin yatırımcıları cezbetmediğine dikkat çeken uzmanlar, eylül sonuna doğru ABD Merkez Bankası'nın (FED) parasal genişlemeye doğru yapması beklenen açıklamaların önem kazanacağı belirtiliyor.

        DOLAR ALMALI MI, SATMALI MI?

        Tekstilbank Döviz Masası Yönetmeni Semin Dülek, TL'nin kısa vadede yatırımcının gözünde cazibesini kaybettiğini söyledi. Para bollluğu nedeniyle TL'nin cazip olmaktan çıktığına dikkat çeken Dülek, "TL dolara karşı diğer para birimlerinden daha fazla kayıp yaşıyor. Bunun nedeni de yine Merkez'in piyasaya TL bolluğu vermesi" diye konuştu.

        Bireysel yatırımcının çoğu zaman döviz piyasasın7da almakta ve satmakta geç kaldığını ifade eden Dülek, "Elinde dolar yatırımcı, kademeli olarak 1.83 ve 1.85 lira seviyelerinin görülmesi halinde portföyünü boşaltabilir. Euro yatırımcısı için ise 2.30 lira seviyesi önemli. Eğer bu yöne doğru bir hareket olursa yine kademeli olarak satış yapılabilir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ