Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Piyasalar Zarar eden 45 şirkete soruşturma! - Para Haberleri

        RAHİM AK / HABERTÜRK

        SPK son 2 yılda halka açılan ancak borsanın %50 değer kazanmasına rağmen yatırımcısına büyük kayıplar yaşatan şirketleri soruşturuyor. SPK Başkanı Vahdettin Ertaş, fiyat konusundaki araştırmanın zor olduğunu ancak o dönem halka açılan şirketlerin izahnamelerini incelediklerini ‘yalan beyanatta bulunanlara’ ceza vereceklerini söyledi.

        Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Vahdettin Ertaş, kamuya yanlış bilgi verildiğini tespit ettikleri anda mevzuatın kendilerine verdiği imkânları kullandıklarını belirtti. Ertaş, bir şirketin izahnamesinde yazan her bilginin doğruluğundan ihraççının sorumlu olduğuna dikkat çekerek "Varsayımlar makul ölçülerde tutmayabilir ama yalan yanlış bilgi verilmesine biz tahammül etmiyoruz" dedi. Son dönemde SPK'nın haftalık bültenlerinde, geçmiş 2 yılda yapılmış halka arzlarla (Bu dönemde halka arz gerçekleştiren 45 şirket zarar ettirdi) ilgili şikâyetler üzerine yapılan incelemelere dönük pek çok karar açıklandı.

        VARSAYIMA DAYALI ZOR İŞ

        Bir kısım kararda para cezaları yer aldı bazılarında ise yetki belgesinin iptaline kadar giden süreçler oldu. Hatta SPK, açıklama yaparken zarara uğradığını düşünen yatırımcıya haklarının ne olduğuna dair pek çok bilgi de verdi. Bu gelişmeler kapsamında konuşan SPK Başkanı Vahdettin Ertaş, "İzahnamede ne bilgi açıklanmış. Fiili durumla yani gerçekleşenle söylenen arasında bir fark varsa bakıyoruz. Kamuya yanlış bilgi verildiğini tespit ettiğimiz anda mevzuatın bize verdiği imkânları kullanıyoruz" dedi. Ertaş, değerleme konusunun subjektif bir iş olduğunu belirterek şöyle devam etti: "Dünyanın belki de en zor işi. Birtakım varsayımlara dayanıyor. Şirketinizin gelecekte ulaşacağı değeri tahmin ediyorsunuz. Büyüme, kur, faiz, iş hacmi gibi yüzlerce varsayımdan bir değer ortaya çıkarıyorsunuz. Bizim ceza yaptırım uygulayabilmemiz için hakikaten yalan yanlış bilgi verildiğini tespit etmemiz lazım. Varsayımlar makul ölçülerde tutmayabilir ama yalan yanlış bilgi verilmesine biz tahammül etmiyoruz. İzahnamede yazılı her bilginin doğruluğundan ihraççı sorumlu. Bizim mevzuatımız bunu söylüyor. Yatırımcının ihraççıdan tazmin edemediği noktada aracı kurum sorumlu. Hem ihraççının yetkili kişilerinin hem de aracı kurumun yetkili kişilerinin ‘Ben buradaki bilgilerin doğruluğunu teyit ediyorum’ diye imzası var. Yanlış işlem yapıldığını tespit ettiğimiz noktada mevzuat ne diyorsa o olur." Sermaye piyasalarına yatırım işinin zor bir karar olduğuna vurgu yapan Ertaş, "Ya bu işten çok iyi anlamak lazım ya da anlayanlardan çok iyi profesyonel hizmet almak lazım" diyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ