Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Bankacılık Ocak ayında internetten yapılan kartlı ödeme tutarı 4,5 milyar lira ile rekor kırdı - Para Haberleri

        Bu yılın ocak ayında internetten yapılan kartlı ödeme tutarı 4,5 milyar lira ile aylık bazda tarihin en yüksek seviyesine ulaştı.Bankalararası Kart Merkezi (BKM) 2014 ocak ayı verilerine göre, bu yılın ilk ayında Türkiye'de kredi kartı sayısı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4 oranında artarak, 54,7 milyondan 56,8 milyona yükseldi. Aynı dönemde banka kartı sayısı da yüzde 10'luk artışla 91,9 milyondan 100,9 milyona çıktı. 2014 ocak ayında toplam banka kartı ve kredi kartı sayısı geçen yılın ocak ayına göre yüzde 8 oranında artarak 157,7 milyona ulaştı.

        ATM ve POS sayısındaki artış 2014 yılının ilk ayında da devam etti. Geçen yılın ocak ayında 36,8 bin olan ATM sayısı yüzde 15'lik artışla 42,3 bine ulaşırken, POS sayısı da aynı dönemde yüzde 7'lik artışla 2,14 milyondan 2,3 milyona çıktı.Ocak ayında kredi kartı ile yapılan ödeme geçen yılın aynı ayına göre yüzde 17'lik artışla 29,6 milyar liradan 34,6 milyar liraya, banka kartı ile yapılan ödeme de yüzde 35'lik yükselişle 1,5 milyar liradan 2 milyar liraya ulaştı. Ocak ayında toplmada 36,7 milyar liralık kartlı ödeme gerçekleştirilirken bir önceki yılın aynı ayına göre artış yüzde 18 oldu.

        Banka kartı ile yapılan işlemelrin toplam kartlı ödemeler sistemindeki payı bu yılın ilk ayında yüzde 5,5'e yükselirken, kredi kartı ile yapılan ödemelerin payı yüzde 94,5 oldu.Kartlarla yapılan ödeme adetleri ele alındığında banka kartları ile yapılan ödemelerin hızla yaygınlaştığı görülüyor. Özellikle düşük tutarlı ödemelerde kullanılan banka kartlarının, kartlarla yapılan toplam ödeme adedi içerisindeki payı 2013 yılının ocak ayında yüzde 16 iken, bu yılın aynı ayında yüzde 19'a yükseldi.

        MTV ÖDEMELERİ REKOR GETİRDİ

        Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ödemelerinin ilk taksitinin yapıldığı 2014 yılı ocak ayı, internetten yapılan kartlı ödemelerin bugüne kadarki en yüksek seviyesine ulaştığı ay oldu. Ocak ayında internetten 4,5 milyar lira tutarında kartlı ödeme yapılırken, bu tutar Türkiye'de gerçekleşen tüm kartlı ödemelerin yüzde 12'sinin internetten yapıldığına işaret etti. İnternette yapılan bu ödemelerin yüzde 34'ü ise MTV ödemelerinin de dahil olduğu "Hizmet" sektöründe gerçekleşti. Geçen yıl internetten yapılan ödemelerin tutarı 34,6 milyar düzeyinde gerçekleşmişti.

        TAKSİTLİ ÖDEMENİN PAYI AZALIYOR

        Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) 1 Şubat 2014 tarihinden itibaren geçerli olan taksit düzenlemesi yürürlüğe girmeden önce taksitli ödemelerin toplam kredi kartı ödemeleri içindeki payının arttığı görüldü.Geçen yıl ocak ayında taksitli ödemelerin toplam kartlı ödeme içerisindeki payı yüzde 28 iken, bu oran 2014 yılının ocak ayında yüzde 31'e yükseldi. Bu artışta taksit kısıtlamasından dolayı öne alınan talebin ve taksitli kampanyalar ile MTV ödemelerinin etkili olduğu gözlendi.

        2013 yılı ocak ayında taksitli ödeme tutarı 8,2 milyar lira iken bu yılın ocak ayında bu tutar 10,7 milyar liraya yükseldi.Kredi kartına taksit sınırlaması getirilmesinin uygulanmaya başladığı 1 Şubat'tan itibaren iki haftalık süreçte taksitli kredi kartı harcamaları 1,5 milyar lira azaldı.Buna göre, 31 Ocak -14 Şubat haftasını kapsayan iki haftalık dönemde taksitli kredi kartı harcama tutarı 1 milyar 510 milyon lira azalarak 52 milyar 895 milyon liradan 51 milyar 385 milyon liraya geriledi. Son bir haftalık dönemde ise taksitli kredi kartı harcama tutarı 817 milyon lira azaldı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ