Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Piyasalar Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Merkez Bankası'nın faiz indirimini az bulduğunu belirtti - Para Haberleri

        Başbakan Erdoğan, Köln dönüşü uçakta Merkez Bankası ile ilgili açıklamalarda bulundu.

        Merkez Bankası’nın faiz indirim miktarını eleştiren Başbakan, "Sen dalga mı geçiyorsun?, yükseltirken 5 puan birden yükseltiyorsun, indirirken yarım puan indiriyorsun, kendine çeki düzen vermesi lazım" ifadelerini kullandı.

        BU HABERİ SİTENİZE EKLEMEK İÇİN TIKLAYIN

        Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Merkez Bankası'nın faiz indirimini az bularak eleştirdi. Vatan'ın haberine göre,Merkez Bankası’nın bağımsız olmasının faiz hakkındaki düşüncelerini etkilemeyeceğini ifade eden Erdoğan, "Merkez Bankası bağımsız. Merkez Bankası’nın bağımsız olması benim faiz hakkındaki düşüncelerimi etkilemez. O ayrı bir konu, bu ayrı bir konu. Ben, Merkez Bankası’nın faiz politikalarını kesinlikle beğenmiyorum. Yüksek faizi ülkemdeki yatırımların önündeki en önemli bariyer olarak görüyorum. Yüksek faizi, yüksek enflasyonun sebebi olarak görüyorum. Benim bu noktadaki anlayışım bu. Yani faiz-enflasyon ilişkisinde faiz sebeptir, enflasyon ise neticedir. Ve bunlar doğru orantılıdır. Merkez Bankası enflasyonun hep düşeceğini söylemiştir. Ama şu ana kadar enflasyon onların söylediği istikamette gerçekleşmemiştir. Durmadan revize etmektedir. Bu, bir gerçeği ortaya koymaktadır. Demek ki sizin faiz politikanız yanlış. Olayı kura bağlamak bana göre çok daha yanlış." dedi.

        DALGA MI GEÇİYORSUN?

        Merkez Bankası'nın yaklaşımını doğru bulmadığını belirten Başbakan Erdoğan, sözlerini şu şekilde sürdürdü:"Ne alakası var? Kur farklı bir olay, faiz farklı bir olay. bugün yatırım noktasında nereye bakacağız? ABD’ye bakın, faiz oranı nedir? Japonya’ya bak, faiz eksi. İsrail’e bak, nerede? Peki arkadaş bize ne oluyor ya yüzde 15-16-17’lerdeyiz. Komisyonlarıyla beraber buraları buluyor. Yazıktır, günahtır. Bunun uygulandığı bir ülkede yatırım olabilir mi? Eğer yerli sermayemiz yatırıma giremiyorsa, sebebi bu. Efendim, bist’de iyi giriş var. Bu konuda kanaatim bellidir. Nedir? Sıcak paranın, reel yatırım için benim ülkeme faydası olduğuna inanmıyorum. Sıcak para ülkemdeki alacağı faiz karşılığında geliyor. Bu faizi başka yerde bulsa zaten Türkiye’ye gelmez, oraya gider. Bizde gördüğü için buraya geliyor. Sen dalga mı geçiyorsun? Yükseltirken 5 puan birden yükseltiyorsun, şimdi geliyorsun yarım puan indiriyorsun. Yarım puan indirmekle ne yapmak istiyorsun. Olmaz böyle bir şey. Böyle bir yaklaşımı doğru bulmak mümkün değil. ‘Efendim işte Merkez Bankası’na müdahaledir bu.’ Niye müdahale olsun? Ben, bu ülkenin Başbakanı isem kanaatimi düşüncemi, söyleyeceğim. O da bu noktada kendisine çeki düzen vermesi lazım. Şu anda enflasyonda, tek hanede de olsa yüzde 9’da bulunmamız doğru bir şey değil. Biz bir ara reel faizi sıfıra getirdik. Şimdi niye buralardasın? Reel faiz 5-6’da dolaşıyor. Niye böyle olsun? Bunu bizim yeniden bir yere getirmemiz için öncelikle bu işi düzeltmemiz gerekiyor. Ama hala bunlar bu noktada kendilerine çeki düzen vermiyorlar. Temenni ederim ki kısa zamanda çeki düzen verirler."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ