Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Zeybekci, Başbakan'ın Merkez Bankası'na yönelik eleştirisinde haklı olduğunu söyledi. - Para Haberleri

        Gündeme oturan faiz tartışmasıyla ilgili olarak; Ekonomi Bakanı Zeybekci "Başbakan'ın isyanını haklı buluyorum" açıklamasını yaptı. Zeybekci, yüksek reel faizin maliyetlere yaptığı katkının Türkiye'de bir maliyet enflasyonu yarattığını; ayrıca istenenden fazla sıcak para akışına neden olarak TL'nin fazla değer kazanmasına yol açtığını söyledi.

        Zeybekci, "Türkiye'de yaşanan enflasyon bir talep enflasyonu değildir. Türkiye'de yaşanan enflasyon tam anlamıyla maliyet enflasyonudur. TL'nin değer kaybetmesinden yani kurun yükselmesinden kaynaklanan bir maliyet vardı. Bu da Mayıs ayı itibariyle sıfırlandı. Enflasyona kurun katkısı şu an itibariyle sıfırlandı. Maliyet enflasyonuna katkı vermeye devam eden şu anda faizlerdir. Faizlerin maliyetlere katkısı hâlâ vardır" diye konuştu. Enflasyon beklentilerinin yüzde 7'ler seviyesinde olduğu bir ortamda, yüksek reel faizin üretimi, büyümeyi ve istihdamı desteklemediğini belirten, Zeybekci sözlerine şöyle devam etti: "Faizin reel anlamda yüksek olduğu ortamlarda, Türkiye'ye sıcak para akışının da beklenenden ve istenenden fazla olduğu bir dönem yaşıyoruz. Yurtdışından sıcak para akışının fazla olduğu dönemler, Türkiye'de TL'nin de istenmeyen seviyede değer kazanmasına sebep oluyor."

        "ENFLASYON BİR SONUÇ"

        Türkiye'deki enflasyonun bir sonuç olduğunu belirten Zeybekci, faizlerin inmesi halinde dünya piyasalarından finansman temininde sıkıntı yaşanabileceği yorumlarına da katılmadığını söyledi.

        Türkiye'de başbakan ve bakanlar da dahil olmak üzere, ülkenin daha fazla büyüme, istihdam ve ihracat kaydetmesini isteyen hiçbir ekonomi aktörünün faizlerin yukarıda olmasını desteklemeyeceğini belirten Zeybekci, bu doğrultuda Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Merkez Bankası'na yönelik eleştirisinde de haklı olduğunu söyledi.

        "PİYASALAR FAİZİ AŞAĞI DOĞRU ÇEKİYOR"

        Zeybekci, "Türkiye'de şu anda piyasalar faizi aşağı doğru çekiyor... Merkez Bankası'nın burada piyasayı arkadan takip etmek yerine, piyasanın bu aşağı doğru eğilimini önden takip ederek piyasayı yönlendirmesi gerektiğine inanıyoruz. Burada Merkez Bankası yönetimini eleştirmek, bir ekonomi bakanı olarak ben öyle bir şey içinde olmayacağım. Ama başbakanımızın bu yöndeki feveranını, şikayetini haklı buluyorum. Burada Türkiye'nin asıl tartışması gereken

        yatırımın teşvik edilmesi" diye konuştu.

        Zeybekci ayrıca, cari açıktaki daralmanın bu şekilde gitmesi halinde, yıl sonunda 40 milyar dolar seviyesinde bir açıkla karşılaşılabileceğini söyledi.

        BU HABERİ SİTENİZE EKLEMEK İÇİN TIKLAYIN
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ