Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Oyun Online oyun turnuvalarında da doping testi uygulanacak - Teknoloji Haberleri

        DIŞ HABERLER-Berkin DAĞLI/İstanbul

        Geçtiğimiz mart ayında turnuvalarda dereceye giren profesyonel bir Counter-Strike oyuncusunun “Adderall” isimli bir ilaç kullandığını itiraf etmesi üzerine harekete geçen ESL, artık daha ‘adil’ turnuvaların düzenlenebilmesi için Dünya Anti Doping Ajansı ile anlaştıklarını duyurdu.

        İlk olarak, önemli ülkelerin merkezi kentlerinde düzenlenen bilgisayar oyunu turnuvalarında genel sağlık ve doping kontrolüne başlanacak. Yakın zamanda ise turnuvalarda kullanılması kesinlikle yasak olan maddelerin listesi yayınlanacak. Söz konusu maddelerin, “zihinsel kapasiteyi artırmaya ve dikkati toplamaya yardımcı” ürünler olmaları ve oyunlarda haksız rekabete yol açmaları nedeniyle yasaklandığı belirtildi. Bilgisayar oyunları turnuvalarında doping kontrolü ne anlama geliyor? Böyle bir denetim gerekli mi? Uzmanlara sorduk..

        "BİLGİSAYAR OYUNLARINDA DA EŞİT YARIŞ İMKÂNI SAĞLANMALI"

        Türkiye Bilişim Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İlker Tabak: Fiziksel aktivite gerektiren spor dallarında nasıl doping kullanılıyorsa, zihinsel bir aktivite olan bilgisayar oyunlarında da doping kullanımı yaygınlaştı. Dopingli oyuncu, online turnuvalarda üst düzey bir dikkate sahip oluyor ve bundan fayda sağlıyor. ESL’nin uygulamaya koyduğu bu sistem, bence yerinde bir uygulama. Her spor ortamında olduğu gibi bilgisayar oyunlarında da bireylerin eşit şekilde yarışması sağlanmalı.

        "YÜKSEK ÖDÜLLER HAKSIZ REKABETİ ARTIRDI"

        İnternet Editörü Timur Sırt: Doping sadece fiziksel güç veren kimyasal bir madde değil. Aynı zamanda dikkatin dağılmasını engelleyen, beynin tek bir yönde odaklanmasını sağlayan bir etken madde. Online oyunların sonunda verilen çok yüksek ödüller, haksız rekabeti artırdı. Bu kadar fazla paranın döndüğü ve adeta bir meslek haline gelen bu oyunlarda da haksız rekabet kendini gösterdi, yarışmacılar dopinge başvurdu. Bu sebeple ESL’nin uygulamak istediği doping kontrol yöntemi geç kalınmış bir karar.

        "ÖNCE SPOR OLUP OLMADIĞI BELİRLENMELİ"

        Prof. Dr. Mutlu Binark: Önce, elektronik oyunların bir spor olarak kabul edilip edilmediğinin belirlenmesi gerekir. Bu konuda, taraflar, uzman kişiler ve akademisyenler bir araya gelerek elektronik oyunlar hakkında genel etik çerçeveyi çizmeli. Bu şartlar sağlandıktan sonra doping testi yapılabilir tabii ki. Ama asıl önemlisi elektronik oyunların hangi şemsiye altına gireceği.

        TURNUVALARA 1 MİLYON KİŞİ KATILIYOR

        1997 yılında Almanya’nın Köln şehrinde kurulan, 20’den fazla ülkede temsilcilikleri olan, 6 milyondan fazla üyesi bulunan ESL, dünya genelinde 50 popüler oyun için turnuvalar düzenliyor. Bu turnuvalara takımlar halinde 1 milyondan fazla kişi katılıyor, ödül miktarı 500 bin doları buluyor.

        DİKKAT BOZUKLUĞU İLACI

        SemphIs lakaplı Kory Friesen, turnuvalarda Adderall isimli bir ilaç kullandığını itiraf etmişti. Friesen, takım halinde bu dopingi kullandıklarını söylemişti. Dikkat bozukluğu hastalarına verilen Adderall, tıbbi sebepler dışında kullanıldığında bağımlılığa ve ciddi semptomlara sebep olabiliyor.

        DERİ TESTİ YAPILACAK

        ESL, ilk olarak ağustosta Avrupa genelinde düzenlenecek turnuvalarda deri testi uygulamasını başlatacak. Ayrıca oyunculara dopingin tehlikeleri ve sakıncalarını anlatan seminerler düzenleyecek. ESL’nin ardından Major League Gaming gibi diğer bir popüler turnuva organizatörü şirketin de aynı adımı atması bekleniyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ