Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Dikkat! Robotlar işinizi kapabilir - Teknoloji Haberleri

        MAHMUT SANCAK / GAZETE HABERTÜRK

        Geçen hafta İsviçre’nin Davoskasabasında düzenlenen DünyaEkonomik Forumu (WEF) yine farklıkonularda ilgi çekici tartışmalarasahne oldu. Bu yıl “Endüstri 4.0” adıverilen ve akıllı üretim sistemlerininana tartışma konusu olarak belirlendiği etkinlikte teknolojiningetireceği avantaj ve dezavantajlartartışıldı. Teknoloji şirketlerininbaşını çektiği grup Endüstri 4.0’ındünyada dördüncü sanayi devriminibaşlatacağını belirterek yeni dönemlebirlikte insanların çok daha nitelikliişlerde çalışmaya başlayacağınısavundu. Sesleri daha cılız çıkanbir diğer grup ise yeni teknolojilerlebirlikte işsizliğin ve mevcut gelir adaletsizliğinin artacağınısavunurken büyük sermayenin çokdaha az sayıda insanın eline geçeceğiuyarısında bulundu.

        İŞLEMCİLERHIZLA GELİŞTİ

        Giderek akıllanan veinsanların yaptığı işleridevralmaya gelen robotlarayönelik tartışmalar yenideğil. Bilgisayarların

        sanayide yaygın olarakkullanılmaya başlandığı1970’li yıllardan itibarenbu korku sürekli gündemegeldi. Başta otomotiv olmaküzere montaj konusundarobot bilgisayarlar büyükölçüde işleri devralırken, dijital işgücüdiğer alanlarda çok başarılı olamadı.Ancak son 50 yılda bilgisayarların işlemgücü her 18 ayda ikiye katlanarakmuazzam bir seviyeye

        ulaştı. Buna ek olarakklasik yazılımlar yerlerinialgoritma adı verilenöğrenen ve durumagöre karar veren ‘akıllı’

        yazılımlara bıraktı. Bugelişme sürekli aynı işleriyapan robot tanımınıortadan kaldırdı. Bundanönce yalnızca kas gücü

        gerektiren işleri devralanrobotlar elde ettikleriyeni yeteneklerle birlikteartık insanın yaratıcılığınıgerektiren meslekleri dekontrol etmeye hazırlanıyor.

        İŞSİZLİK 197 MİLYONU GEÇTİ

        Bu değişim akşamdan sabahaolmayacak. Ancak başta montaj vehizmet sektörü olmak üzere pek çokmeslek önümüzdeki 10 yıl içerisinderobotlar tarafından yapılır hale gelecek.Uluslararası ÇalışmaÖrgütü’nün (ILO)rakamlarına göreküresel işsizlik2015’te 1 milyonartarak toplam 197milyona ulaştı. Yenirobot teknolojilerininönceki sanayidevrimlerinde olduğugibi sanayiye entegreedilmesi halinde burakamın çok kısa birsürede 200 milyonuaşmasına kimseşaşırmasın.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ