Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Aradığınız cebe ulaşılamıyor - Teknoloji Haberleri

        Mahmut SANCAK / GAZETE HABERTÜRK

        Geride bıraktığımız hafta dünyanın pek çok şirketi bilanço rakamlarını açıklayarak hem kendilerinin hem de içerisinde bulundukları sektörlerin son durumu hakkında bilgi verdiler. Duyurusu yapılan rakamlardan iki tanesi, önceki aylarda olduğu gibi yine çok ilgi çekiciydi. Bunlardan ilki ABD’li teknoloji şirketi Apple’ın verileri oldu. Şirket 2015’in son çeyreğinde 74.7 milyon adet iPhone satarak yeni bir rekor daha kırdı. Ancak satış hızının 2014’e kıyasla yalnızca yüzde 0.5 artması şirket hisselerini yere sererken Apple’ın CEO’su Tim Cook’un suyunun biraz daha ısınmasına neden oldu. Şirket geçen sene toplam 231.5 milyon adet iPhone satarken önceki yıla kıyasla yüzde 20’lik bir artış yakaladı.

        GELİRLER DÜŞÜYOR

        Sektörden gelen bir diğer önemli rakam ise Samsung kaynaklıydı. Şirket 2015’te toplam 320 milyon adet mobil telefon satarak baş döndürücü bir rakama ulaştı. Ancak 20 farklı üründen oluşan portföy şirketin yine de son çeyrekteki net gelirinin yüzde 40 düşmesini engelleyemedi. Bu düşüşte özellikle Çin’den gelen ve Samsung’un pazar payından alan şirketlerin etkisi oldu. Sektörel rakamlara bakıldığında da Samsung’un yaşadığı sorunların mobil pazarın geri kalan kesimini de etkilediği görülüyor. Diğer bir ifadeyle satış adetleri artmasına rağmen gelirler hızla düşüyor. Son rakamlara göre küresel akıllı telefon satışları 2015’te 1 milyar 430 milyon adet olarak gerçekleşti. Bu rakamın 2016’da 1 milyar 435, 2017’de ise 1 milyar 500 milyon olması bekleniyor. Buna karşılık sektörün 2015 cirosu, 2014’e kıyasla 4 milyar dolar azalarak 272 milyar dolara geriledi.

        TALEPLER DEĞİŞİYOR

        Bu gelişmede etkili olan pek çok unsur var. Ancak son dönemde teknoloji fuarlarında gözlemlenen en önemli değişim, mobil iletişim teknolojileri kullanan yeni kuşakların talepleriyle ortaya çıktı. Özellikle gençler artık anne babalarının kullandığı iletişim cihazlarını yani standart tasarıma sahip cep telefonlarıyla sınırlanmak istemiyor. Gözlük, kolye, bilezik hatta küpe şeklini alacak yeni nesil cihazların tasarlanması bekleniyor. Özellikle Nesnelerin İnterneti (IoT) adı verilen ve hemen hemen her şeyin internete bağlanması anlamına gelen yeni teknolojiyle birlikte bu beklentinin de hayata geçtiğini göreceğiz. Biraz daha sabır...

        TASARIMLAR DEĞİŞECEK

        - Akıllı telefon satışları her yıl rekor tazeliyor. 2015’te de toplam 1.4 milyar cep telefonu satıldı.

        - Ancak sektörün kârı önceki yıllarda olduğu gibi satışlara paralel yükselmeye devam etmiyor.

        - Araştırmalar bu yıl teknoloji ürünlerine yönelik talebin önceki yıllara kıyasla azalacağını gösterdi.

        - Accenture’un araştırmalarına göre bu düşüşten cep telefonu üreticileri de nasibini alacak.

        - Sektördeki asıl önemli değişim ise genç neslin standart telefon tasarımıyla artık mutlu olmaması.

        - Bu trendi fark eden şirketler bileklik, kolye ve gözlük gibi tasarımlarla dikkat çekmeye çalışıyor.

        - Ancak hem görsellik, hem güzel tasarım hem de uygun boyutun bir üründe buluşması kolay değil.

        - Nesnelerin İnterneti (IoT) rüzgârını alan şirketler tasarımda sınırları zorlamaya başladı.

        YENİ EVRİM BEKLENİYOR

        20 yıl önce hayatımıza giren cep telefonları pek çok evrimden geçti. Şu sıralar hem çok becerikli hem de şekilden şekle giren tasarım arayışı şirketleri zorluyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ