Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji GSM şirketleri arasındaki fiber kavga alevlendi - Teknoloji Haberleri

        Mahmut SANCAK / GAZETE HABERTÜRK

        GSM şirketleri arasındaki fiber kavga Barcelona’da da devam etti. Korea Telecom ile yapılan işbirliği çerçevesinde “5G hızındaki interneti 1 Nisan’da Türkiye’ye getireceğiz. Dünyanın en hızlı mobil internet deneyimini Türk Telekom müşterileri yaşayacak” diyen Türk Telekom CEO’su Rami Aslan, rakipleri Turkcell ve Vodafone’un fiber ile ilgili açıklamalarına da sert yanıt verdi.

        Aslan, geçtiğimiz günlerde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın operatörlere fiber konusunda yaptığı açıklama sonrasında yeniden gündeme gelen fiber altyapının paylaşılması konusuna da açıklık getirerek, “Herkes zamanında yatırımını yapmış olsaydı şu an bunları konuşuyor olmazdık” dedi. Aslan, “Kullanmak isteyen herkese altyapımız açık. Kim kullanmak isterse fiber altyapımızı zaten paylaşıyoruz. İddia edilenin aksine bizim ‘Biz altyapımızı sizinle paylaşmıyoruz’ demek gibi bir yetkimiz zaten yok. Regülasyona göre altyapımızı isteyenlerle paylaşıyoruz. Orada fiyat dengesini ben belirlemiyorum” ifadesini kullandı. Ardından Vodafone’u kastederek “Türkiye’de fiber yok” açıklamasına gönderme yapan Aslan, “Sen ne kadar fibere yatırım yaptın diye sormak gerek. Birileri zamanında yatırım yapmadı diye onların açığını kapatacak modeller yanlış” dedi.

        ‘DOĞU’YA GİTSİNLER’

        Aslan, “Bizim yatırım yapmamıza imkân verilmiyor” diyen operatöre, “Madem imkân verilmiyor, diğer operatör nasıl 14 şehre fiber yatırımı yapmış?” diye sorarken, bir diğer rakibi Turkcell’e işaret ederek, “14 şehre yatırım yapana da ‘Diğer illere yapamıyorsanız, bu 14 şehre nasıl izin aldınız?’ diye sormak lazım. Ağrı, Erzurum gibi illerde izin almak daha kolay, neden oralara yapılmadı yatırım?” diye konuştu. Türk Telekom olarak 81 ilde fiber altyapı yatırımları olduğuna dikkati çeken Aslan, sadece kârlılığı yüksek şehirlerde yatırım yapılmasını eleştirerek, rakip firmaların Doğu ve Güneydoğu’ya da açılması gerektiğini söyledi.

        ‘KIRSALDA İŞBİRLİĞİ YAPABİLİRİZ’

        Diğer operatörlerle işbirliğine kapılarının kapalı olmadığının altını çizen Türk Telekom CEO’su Rami Aslan, “Otobanlar ve kırsal alanda yapılacak çok yatırım var. Orada işbirliği yapabiliriz. Herkes yeteri kadar fiber var-yok demeden yatırımını yapsın. Mevcut altyapımızı regülasyona uygun şekilde biz zaten paylaşıyoruz” dedi.

        ‘AZ KONUŞTUK, ÇOK İŞ YAPTIK’

        Fibere yapılan yatırımın yüzde 80’inin iç pazarda kaldığına işaret eden Aslan, burada bir israftan bahsediliyorsa o israfın nerede olduğunun iyi hayal edilmesi gerektiğini söyledi. “Zamanlamaya dikkat edin, israf meselesi neden şimdi konuşulmaya başlandı?” diyen ve herkesin söylediğini yapması gerektiğinin altını çizen Aslan, “Türk Telekom az konuştu, çok iş yaptı” yorumunu yaptı. 4.5G ile birlikte internetteki yüksek hız artışları nedeniyle yetersiz kalacağı düşünülen adil kullanım kotalarının artırılması hususunda ise Aslan, “Eğer artırılırsa altyapımız bunu fazlasıyla kaldıracak güçte” ifadesini kullandı.

        ‘1 NİSAN’DA YENİ DÖNEM BAŞLAYACAK’

        Türk Telekom Ceo’su Aslan, şu noktalara işaret etti:

        -Nisan ayı itibarıyla 4.5G’nin devreye girmesiyle Türkiye’de yepyeni bir dönem başlayacak.

        -Biz de 213 bin kilometrelik fiber ağımız, 4.5G ihalesinde almış olduğumuz abone başına en yüksek frekans değerimiz sayesinde, bu yeni dönem için kendimizi sektörün en güçlü oyuncusu olarak konumlandırdık.

        -Ayrıca 4.5G’de yüksek hız ve kapasite için çok önemli olan 1800 MHz frekans bandında en yüksek kapasitenin sahibiyiz.

        FİBER SAVAŞ

        Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) 2013’te yayınladığı kararnameye göre bir yere fiber yatırımı yapmadan önce orada herhangi bir operatörün fiberi varsa “Benimle paylaşır mısın?” diye başvuruda bulunması gerekiyor. Olumsuz cevap aldığında yatırım başlıyor. Gelinen noktada Turkcell ve Vodafone , Türk Telekom’u hem ‘hızlı yanıt vermemekle’ suçluyor hem de ‘dünyanın en pahalı fiberini satmaya çalışmakla’. Üç operatörün fiber savaşına son verecek adım ise Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’ndan geçecek görünüyor.

        'TÜRKİYE'Yİ MOBİL İLETİŞİMDE DÜNYA SÜPER LİGİNE TAŞIRIZ'

        Türk Telekom, Barselona’da düzenlenen Mobil Dünya Kongresi’nde (MWC) GiGA LTE teknolojisini Türkiye’deki müşterilerine sunan ilk operatör olmak üzere dünyanın en büyük telekomünikasyon şirketlerinden olan Korea Telecom ile işbirliği yaptığını duyurdu. Dünyada ilk kez Korea Telecom tarafından Güney Kore’de kullanıma sunulan GiGA LTE teknolojisi, 4.5G hizmetiyle Wi-Fi bağlantısını bir araya getirerek mobil cihazlarda saniyede 1 gigabit hıza ulaşılmasını mümkün kılacak.

        Türk Telekom CEO’su Rami Aslan, “Türkiye’yi 5G deneyiminin bir adım öncesi olarak tanımlanan 4.5G ile tanıştırmaya hazırız” dedi. Aslan, Korea Telecom ile yapılan anlaşmanın Türkiye’yi mobil iletişimde “dünya süper ligine” taşıyacağını da dile getirdi.

        İMZALAR ATILDI, GELECEK 100 YIL İÇİN SÖZ VERİLDİ

        Korea Telecom CEO’su Chang-Gyu Hwang, “Hem biz hem de Türk Telekom kendi ülkelerinde 100 yılı aşkın süredir lider. Bu tarihi anlaşma ile bu liderliği en az 100 yıl daha sürdüreceğiz” diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ