Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        HTTP/1.0 404 Not Found Cache-Control: no-cache, private Date: Thu, 28 Mar 2024 09:24:24 GMT HABERTÜRK - Sayfa Bulunamadı
        404
        Sayfa Bulunamadı
        5 saniye içinde ana sayfaya yönlendirileceksiniz.
        Beklemek istemiyorsanız tıklayın...
        Haberler Ekonomi Teknoloji Mobil Daha uzun ömürlü batarya için 8 gerçek tüyo - Teknoloji Haberleri
        1

        Akıllı telefonlar, dizüstü bilgisayarlar, tabletler... Her gün gelişen teknolojiye rağmen hepsinin hala çözülemeyen ortak bir problemi var; Batarya!

        Bilim dünyası daha uzun ömürlü bataryalar için çalışma yapadursun, biz elimizdeki mevcut bataryaları daha uzun süreler kullanabiliriz.

        2

        Bu husus aslında çok popüler bir konu ve bu nedenle bataryaların ömrünü uzatacak yöntemler konusunda tam bir bilgi kirliliği söz konusu.

        Bataryamızın ömrünü artıracağını düşünürken aslında telefonlarımıza zarar veriyoruz.

        3

        Wirecutter adlı bir site bataryanın ömrünü uzatan ve enerji tasarrufu sağlayan yöntemleri denedi. Neler yapılacağından çok ortaya çıkan en önemli sonuç batarya ömrünü uzatma işi telefonununuz markasına, modeline, ömrüne bağlı. Aşağıda sıradaldığımız yöntemi uyguladığınızda telefonun modeli, aynı modellerin yaşı bile elde edeceğiniz sonucu değiştiriyor.

        4

        İşte telefon bataryanızın ömrünü uzatmak için yapmanız gerekenler...

        5

        1. Ekran parlaklığını en düşükte değil otomatik modda kullanın

        Telefonunuzun parlaklık ayarını yani ışık seviyesini kısarak bataraynızın daha uzun süre dayanmasını sağlayamazsınız. iPhone 6s üzerinde yapılan test sonucu cihaz 1 saat boyunca otomatik parlaklık seviyesinde kullanıldığında en düşük parlaklık seviyesine göre bataryanınzı yüzde 54 daha tasarruflu kullanıyor.

        6

        Android bir modelde bu test yapıldığında ise yine aynı durum söz konusu. Ama oran yüzde 30'a düşüyor.

        7

        2. Elektronik postalarınızı anlık almak yerine manuel hale getirin

        Eğer telefonunuzdan günlük olarak yoğun bir mail trafiğinde iseniz bataryanızın çok büyük bir kısmını harcıyorsunuz demektir. Bu oran kişiye kullanıma göre değişeceği için bataryanızın ne kadarını tükettiğini ölçmek bir mantıksız. 3 farklı mail adresinin tanımlı olduğu bir iPhone 6s'te 1 saatte 30 mailin alındığı test sonucu bize istediğimiz sonucu veriyor.

        8

        Bu 1 saatte gelen 30 maili anlık almak yerine sadece siz istediğinizde maillerinizi güncelleyecek şekilde ayarlarsanız, (yani mail ayarlarınızdan 'push' özelliğini kapatmanız gerekiyor) yüzde 5-10 arasında daha az batarya tüketmiş oluyorsunuz.

        9

        3. İnternet siteleri üzerinden değil, telefonunuzun hafızasındaki müzikleri dinleyin

        Birçoğumuz sıklıkla telefonlarımızı sabah işe giderken, akşam dönerken, ders çalışırken, seyahat ederken müzik çalar olarak kullanıyoruz. Bataryanın ömrü için müzik dinlerken de tasarruf etmenin bir yöntemi mevcut. İnternet kotanız sınırsız olduğu için internet üzerinden müzik dinlemek isteyebilirsiniz. Ama batarynızın internetiniz gibi sınırsız olmadığının farkındaysanız o müzikleri indirerek dinlemeyi tercih etmelisiniz.

        10

        Spotify, Pandora ve Apple Music gibi uygulamaların müzikleri cihazınıza indirme özelliği bulunuyor. Yapılan test sonucu 2 saat boyunca internet bağlantısı üzerinden müzik dinlediğinizde batayanızını yüzde 10'u gidiyor. Aynı müzikler cihazınıza indirip dinlediğinizde ise bataryanızın sadece yüzde 5'i tükenecek.

        11

        4. İnternete bağlıyken enerji harcamazsınız!

        Yanlış bilinen bilgilerden birisi de telefonunuzun internet bağlantısını kapattığınızda tasarruf edeceğinizdir. Burada dikkat etmeniz gereken tek bir kriter var. Eğer bulunduğunuz ortamda Wi-Fi bağlantısı güçlü ise kesmeniz bataryanızdan tasarruf sağlamaz. Çünkü telefonlar internete bağlı kaldığı sürece enerji harcamaz. Enerji harcadığı durum internet bağlantısı aradığı anlardır.

        12

        Kısacası internet bağlantısı kaliteli ise balantıyı koparsanız da internete bağlı kalsanız da bataryanız aynı oranda harcanacak.

        Bir ipucu olarak şunu yapabilirsiniz, internet bağlantısının güçlü olduğu, ama hücrecel ağın zayıf olduğu ortamlarda, hücresel veriyi kapatırsanız tasarruf sağlarsınız. Zaten ortamda Wi-Fi var iken zayıf olan hücresel veriyi kapatmanız cihazınızın bağlanmaya çalışken harcayacağı enerjiyi kullanmamanızı sağlar.

        13

        5. Uygulamalara sıkı takip

        Telefonlarımızda bataryamızı tükettiğini bildiğimiz uygulamalar dışında siz farkında olmadan çalışan uygulamalarda olabiliyor. Batarya ömrünü uzatmak için yapmanız gereken en önemli hamlelerde bir tanesi de hangi uygulamaların çalıştığını ve ne kadar enerji harcadıklarını kontrol etmeniz.

        Mesala sizin çalıştırmadığınız zamanda bile sportif faaliyetlerinizi kaydettiğiniz bir uygulama arka planda konum güncellemesi yapıyor olabilir. Ya da sizin için acil ve önemli olmadığı halde mail uygulamanız mail almaya devam ediyor olabilir. Belki de haber uygulamalarınız yeni makaleler güncelliyordur.

        14

        Bu örnekler çoğaltılabilir. Yapmanız gereken tek şey telefonlarızda uygulamaların kullandığı data miktarını gösteren ekranlardan bilginiz dışında çalışan uygulamaları listelemek ve işinize yaramayacaksa kapatmak ya da kısıtlamak.

        15

        6. Batarya düşmanı konum servisleri

        Kullanmadığınzı uygulamaları kapatarak bataryadan ciddi tasarruflar yapablirsiniz. Kapatmamanız gereken uygulamaların da harcadığı enerji miktarında iyileştirmeler yapabilirsiniz. Bu iyileştirmelerden en büyük tasarrufu sağlayacağınız husus ise konum bilginizi gerekmediği durumlarda bile kullananan uygulamalar...

        16

        Mesala spor yaparken koştuğunuz mesafeyi haritalandıran uygulamanız siz spor yapmadığınız zamanlarda dahi arka planda konum bilginizi kaydediyor. Ve bu işlem bataryanızdan çok fazla tüketim yapıyor. Konum servislerinin kullanımıını her uygulamadan tek tek yapabileceğiniz gibi konum bilgisinin sizin bilginiz dahilinde kullanmasını tüm uygulamalar için de engelleyebilirsiniz.

        iPhone kullanıcıları Privacy (gizlilik) bölümünden Konum sekmesinden, Android kullıyorsanız da 'Ayarlar' bölümünden 'uygulamalar'ı seçip izinleri dilediğiniz gibi düzenleyebilirsiniz.

        17

        7. Gereksiz bildirimleri kapatın!

        Uygulamaları kontrol edip kapattıktan sonra dikkat etmeniz gereken bir husus da bildirimler... Özellikle son zamanlarda neredeyse her uygulama kullanıcının dikkatini daha fazla çekmek için gerekli ya da gereksiz bildirimler gönderebiliyor.

        Haber uygulamalarında sizi anlık gelişmelerden haberdar eden bir bildirim sizin için faydalı olabilir ama oynadığınız oyunda haklarınızın dolduğunun size bildirilmesi çok gereksiz kalabilir.

        18

        Gereksiz olmasından ziyade bataryanızı boşuna tüketmiş olacaksınız. Kullandığını uygulamalardan size faydasız bildirimler gönderenleri kapatırsanız bataryanızın ömrünü uzatırsınız.

        Kapatmak için iPhone kullanıyorsanız 'Ayarlar' uygulamasından 'Bildirimler' bölümünü açıp her uygulamaya tıklayıp bildirimlere izin verme seçeneği ile, Android'de ise 'Ayarlar' bölümünde 'Uygulamalar' ı seçip karşınıza gelen listeden uygulamayı seçip açılan ekranda bildirimlerin "tümünü engelle" seçenedğini aktiflemeniz yeterli.

        19

        PEKİ YA GERÇEK OLMAYAN EFSANE BATARYA HİKAYELERİ

        Yapmanız gerekenler dışında bataryanın ömrünü uzatacağına dair çok yaygın olarak kullanılan ama gerçek olmayan bazı yönetemler de var... İşte onlardan en sık yapılan 4 tanesi...

        1- Uygulamaları 'Kapatmaya zorla' yapmayın

        O anlık kullanmadığınız programları kapatmak, özellikle de uygulamanın içerisinden 'kapatmaya zorla' seçeneği ile kapatmak sanıldığı gibi bataryanız için iyi bir durum değil.

        20

        Telefonların çalşma mantığı bilgisayarlardan biraz daha farklıdır. Siz enerji tasarrufu yapma adına bir uygulama için 'kapatmaya zorla' seçeneğini kullandığınızda telefonun önbelleğinde bulununa uygulamanın çalışması için gerekli kodları da silmiş olursunuz. Ve uygulamayı tekrar çalıştırmak istediğinizde bu kodlar yeniden yüklenmek durumunda kalıyor. Bu da bataryanızdan fazladan ernerji harcanması anlamına geliyor.

        21

        2- Wi-Fi güçlüyse kapatmanıza gerek yok

        En sık yapılan durumdur. Batary azaldıkça Wi-Fi bağlantısını kapatıp tasarruf edildiğine inanılır. Oysaki teleofnunuzun internete bağlı kalması bataryanızdan fazladan enerji harcamaz. Yani telefonunuz Wi-Fi ile internete bağlı ve sizin cebinizde durması ile wi-Fi kapalı iken cebinizde durması bataryanın aynı enerjiyi harcaması anlamına geliyor.

        22

        İstisna bir durum olarak, ortamdaki Wi-Fi bağlantısı kalitesiz ise sürekli daha iyi bağlantı arayacağı için bataryanızdan fazla enerji harcanır. O zaman wi-fi bağlantısını kapatın ve internet hizmetini hücresel veri ile sağlayın. Bu durum size daha az enerji harcatacaktır.

        23

        3- GPS ve harita sistemleri çok fazla enerji harcamıyor

        Telefonlarınızda konum servislerini tamamen kapatmanız, harita ve GPS hizmetini de alamamanıza neden olur. Oysa ki bu konuda bu kadar katı olmanıza gerek yok. Telefonunuzda harita üzerinden bir adrese bakmak ve haritada bulunduğunuz konumu bulmak için bataryanızın sadece yüzde 5'ini harcarsınız. Yani çok da büyük bir enerji miktarı değil.

        24

        Ama onun yerine her uygulama için uygulmanın özelliklerinden konum bilginizi kullanmasını kapatabilirsiniz. İşte bu şekilde yaptığınız takdirde anlamlı bir batarya tasarrufu elde etmiş olursunuz.

        25

        4- Her zaman Wi-Fi daha ekonomik olmayabilir

        Yaygın görüşe göre, Wi-Fi her zaman hücresel bağlantıya tercih edilir. Hız ya da maliyeti göz ardı ettiğimizde aslında bazı durumlarda hücresel veriyi yani hattınızın size sağladığı internet hizmeti bataryanız için daha ekonomik olabilir. Kısacası daha önceli maddelerde de bahsettiğimiz gibi wi-Fi ile hücresel ağ arasında en tasarruflu olan en güçlü sinyal seviyesi olandır.

        26

        Öte yandan aynı kalitedeki sinyal seviyesindeki Wi-Fi ve hücresel ağ arasıdan yapılan testte, enerji tüketimi anlamında çok büyük bir fark olmadığı ortaya çıkmış. Yani 1 saat Wi-fi ile internnette sürf yapmak ile 1 saat hücresel ağ üzerinden aynı sitelerde gezdiğinizde aradaki fark sadece yüzde 2 seviyelerinde. Bilinenin aksine Wi-fi ekonomik olsa bile bu fark sadece yüzde 2!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ