Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Solar Impulse 3 günlük turu tamamladı - Teknoloji Haberleri
        1

        Solar Impulse projesinin internet sitesinde yer alan açıklamada, 2 gün önce Kahire'den kalkan Solar Impulse 2'nin bugün Abu Dabi'ye indiği böylece dünya turunu tamamladığı bildirildi.

        2

        Uçağı Abu Dabi'ye indirmesinin ardından açıklama yapan pilot Bertnard Piccard, "Temiz bir geleceğe sahibiz. Gelecek sizsiniz. Gelecek şimdi. Hadi bunu biraz daha ileriye götürelim." ifadelerini kullandı.

        3

        Abu Dabi'den geçen yıl mart ayında havalanan güneş enerjili uçak, 17 etaptan oluşan yolculuğunda yaklaşık 42 bin kilometre katetti.

        7

        8. etap Nagoya - Hawaii (ABD), 9. etap Hawaii - San Francisco (ABD), 10. etap San Francisco - Phoenix (ABD), 11. etap Phoenix - Oklahoma (ABD),

        8

        12. etap Oklahoma - Ohio (ABD), 13. etap Ohio- Pensilvanya (ABD), 14. etap Pensilvanya-New York (ABD), 15. etap New York-Seville (ispanya), 16. etap Seville-Kahire (Mısır) ve 17. etap Kahire-Abu Dabi."

        9

        Ağırlığı sadece 2,3 ton olan uçağın 72 metre genişliğe sahip kanatlarında toplam 17 bin 248 güneş hücresi bulunuyor. Solar Impulse 2, gündüzleri lityum bataryalarında güneş enerjisi depolayabilmesi sayesinde geceleri de uçabiliyor.

        10

        Yalnızca güneş enerjisiyle uçan Solar Impulse 2 dünya turunun son etabına başladı. Uçağın pilotlarından Bertrand Piccard, Kahire'den Abu Dabi'ye doğru yola çıktı. Uçağın macerası 9 Mart 2015'te Abu Dabi'de başlamıştı.

        11

        Ekibe göre son etap, 17 etap arasında en zorlu uçuş. Bu son yolculuğun 48 ila 72 saat sürmesi bekleniyor.

        12

        Solar Impulse 2, saatte ortalama 45 kilometre uçuyor. Gündüzleri güneş ışığından yararlanarak hızını arttırabiliyor. Lityum iyon piller aracılığıyla gün boyu enerji depolayarak geceleri uçmaya devam ediyor. Bu, Solar Impulse adlı araçtan sonra proje için geliştirilen ikinci model.

        13

        2,3 ton ağırlığındaki uçağın kanadındaki 17 bin foto voltaj hücresinin ürettiği elektrik pervaneleri hareket ettiriyor ve aküyü şarj ediyor. Uçağın kanat genişliği Jumbo jet Boeing 747'nin ölçülerini aşıyor.

        14

        Uçağı dönüşümlü olarak kullanan İsviçreli pilotlar Bertrand Piccard ve Andre Borschberg'in bu maceraya atılmalarının hedefi yenilenebilir enerjinin gücünü göstermek ve dünya çapındaki kullanımını yaygınlaştırmaktı. Piccard uçakla son yolculuğuna çıkmadan önce projenin ''daha iyi bir dünyayı'' hedeflediğini söyledi.

        15

        Solar Impulse 2 daha önceki yolculukları;

        16

        Mart ayında Abu Dabi'den hareket eden Solar Impulse 2, turunu son durağı olan Abu Dabi'de tamamlamayı planlıyor.

        17

        Dünya turu kapsamında Umman, Hindistan, Myanmar, Çin, Japonya, ABD, İspanya gibi ülkelere giden ve bu tur sırasında da Pasifik ve Atlas Okyanuslarını başarılı bir şekilde gerçekleştiren Solar Impulse 2, son durağı öncesinde Mısır'ın başkenti Kahire'ye geldi.

        18

        Kahire'ye bugün iniş gerçekleştiren Solar Impulse 2, Kahire'den sonra Abu Dabi'ye ulaşarak tarihi bir başarıya imza atacak.

        19

        Solar Impulse 2, Abu Dabi'de bulunan Al Bateen Havaalanı'ndan, Solar Impulse'ın aynı zamanda kaşifi olan Andre Borschberg'in pilotluğunda Mart ayında başarılı bir şekilde kalkış yapmıştı.

        20

        Dünya turunun 3.5 ay sürmesi planlanıyordu ancak Solar Impulse 2, kötü hava koşulları nedeniyle turuna zaman zaman ara vermek zorunda kalmıştı.

        21

        Tarihi dünya turu kapsamında Umman, Hindistan, Burma, Çin, Japonya'ya giden Solar Impulse 2, Pasifik Okyanusu'nu başarılı bir şekilde geçerek Hawaii'ye ulaşmıştı.

        22

        Tarihi başarıya her geçen gün biraz daha yaklaşarak, ABD'nin New York kentinden havalanan Solar Impulse 2, Atlas Okyanusunu da geçerek İspanya'nın Sevilla kentine iniş yapmıştı.

        23

        Solar Impulse 2, turunu tamamladıktan sonra dünyanın çevresini sadece güneş enerjisi kullanarak dolaşan ilk uçak olacak.

        24

        SOLAR IMPULSE 2 DÜNYADA BİR İLK OLACAK

        25

        Güneş enerjisiyle çalışan Solar Impulse 2, dünya turunun 16. etabı için Seville Havalimanı'ndan Kahire'ye doğru yola çıktı.

        26

        Solar Impulse projesinin internet sitesinde yer alan bilgiye göre uçak, İspanya'nın Seville kentinden sondan bir önceki uçuşu olan 16. etabı için havalandı.

        27

        Bugün yerel saatle 06.20'de Andre Borschberg pilotluğunda Seville'den havalanan uçağın, 50 saat 30 dakikalık uçuştan sonra Mısır'ın başkenti Kahire'ye inmesi bekleniyor.

        28

        Dünya turuna 5 Mart 2015'te Abu Dabi'den başlayan Solar Impulse 2'nin tamamladığı 15 etap ise şöyle:

        29

        1. etap Abu Dabi (Birleşik Arap Emirlikleri) - Muskat (Umman), 2. etap Muskat - Ahmedabad (Hindistan), 3. etap Ahmedabad - Varanasi (Hindistan),

        30

        4. etap Varanasi - Mandalay (Myanmar), 5. etap Mandalay - Chongqing (Çin), 6. etap Chongqing - Nanjing (Çin), 7. etap Nanjing - Nagoya (Japonya),


        31

        8. etap Nagoya - Hawaii, 9. etap Hawaii - San Francisco (ABD), 10. etap San Francisco - Phoenix (ABD), 11. etap Phoenix - Oklahoma (ABD),

        32

        12. etap Oklahoma - Ohio (ABD), 13. etap Ohio- Pensilvanya (ABD), 14. etap Pensilvanya-New York, 15. etap New York-Seville.

        33

        Ağırlığı sadece 2,3 ton olan uçağın 72 metrelik genişliğe sahip kanatlarında toplam 17 bin 248 güneş hücresi bulunuyor.

        34

        Solar Impulse 2, gündüzleri lityum bataryalarında güneş enerjisi depolayabilmesi sayesinde geceleri de uçabiliyor.

        35

        Solar Impulse 2, turunu tamamlayabilirse dünyanın çevresini sadece güneş enerjisi kullanarak kateden ilk uçak, uçağın mucidi ve pilotları Bertrand Piccard ve Andre Borschberg de dünyanın çevresini güneş enerjisiyle dolaşan ilk insanlar olarak tarihe geçecek.

        36

        Güneş enerjisiyle dünya turu yapan "Solar Impulse 2" uçağı, Atlantik Okyanusu'nu geçmek üzere yola çıktı.

        37

        BBC'nin haberine göre, temiz enerji kaynaklarına dikkati çekmek amacıyla dünya turuna 5 Mart 2015'te Abu Dabi'den başlayan Solar Impulse 2, en önemli parkurlarından biri olan Atlantik Okyanusu'nu geçmek için New York'tan havalandı.

        38

        Pilot Bertrand Piccard, İspanya'nın Seville kentine 90 saatte varmayı planladığını belirtti. Piccard, dün başlaması gereken uçuşun olumsuz hava koşulları nedeniyle bugüne ertelendiğini söyledi.

        39

        Solar Impulse ekibi, "uçağın bu yılki en uzun mesafeyi katedeceğini" dile getirdi. Piccard'ın uçuş esnasında çok kısa süreliğine uyuma imkanı olacak.

        40

        Pensilvania'dan 11 Haziran'da havalanan Solar Impulse 2, New York'taki John F. Kennedy Havalimanı'na inerek dünya turunun 14. etabını tamamlamıştı.

        41

        Dünya turuna 5 Mart 2015'te Abu Dabi'den başlayan Solar Impulse 2'nin tamamladığı 13 etap ise şöyle:

        42

        "1. etap Abu Dabi (Birleşik Arap Emirlikleri) - Muskat (Umman), 2. etap Muskat - Ahmedabad (Hindistan), 3. etap Ahmedabad - Varanasi (Hindistan), 4. etap Varanasi - Mandalay (Myanmar), 5. etap Mandalay - Chongqing (Çin), 6. etap Chongqing - Nanjing (Çin), 7. etap Nanjing - Nagoya (Japonya), 8. etap Nagoya - Hawaii, 9. etap Hawaii - San Francisco (ABD), 10. etap San Francisco - Phoenix (ABD), 11. etap Phoenix - Oklahoma (ABD), 12. etap Oklahoma - Ohio (ABD), 13. etap Ohio- Pensilvanya (ABD)"

        46

        İki pilotun dönüşümlü olarak kullandığı Solar Impulse 2, Mart 2015'ten bu bu yana 14 etapta yaklaşık 30 bin kilometre yol yaptı ve 400 saat civarında havada kaldı.

        47

        Solar Impulse 2, turunu tamamlayabilirse dünyanın çevresini sadece güneş enerjisi kullanarak kateden ilk uçak, uçağın mucidi ve pilotları Bertrand Piccard ve Andre Borschberg de dünyanın çevresini güneş enerjisiyle dolaşan ilk insanlar olarak tarihe geçecek.

        48

        SOLAR IMPULSE 2'NİN YOLCULUĞU

        49

        Temiz enerji kaynaklarına dikkati çekmek amacıyla dünya turuna 5 Mart 2015'te Abu Dabi'den başlayan Solar Impulse 2, en önemli parkurlarından biri olan Atlantik Okyanusu'nu geçmek için New York'ta gün sayıyor. Proje çalışanları New York JFK Havalimanı'nda uçuş öncesi hummalı bir hazırlık içinde. Hava şartlarının uygun olması halinde uçağın bir hafta içinde hareket edeceği ve yine hava durumuna göre hedefin Avrupa olacağı kaydedildi.

        50

        Hazırlıklar sırasında BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da pilotları ve proje ekibini ziyaret ederek güneş enerjili uçak projesinin, iklim değişikliği ile mücadele ve gezegenin geleceği için taşıdığı önemi vurguladı. Uçağın iki pilot ve mucidinden biri olan Andre Borschberg, Ban Ki-mun'un ziyaretinin ardından yaptığı açıklamada, özellikle 5 gün 5 gece süren Japonya - Hawaii etabında yaşadığı zorlukları anlattı.

        51

        5 gün ve gece kokpitte tek başına uçmanın zorluğunu baştan kabul ederek bu işe soyunduklarını anlatan Borschberg, "13 yıl bu projede çalışınca motivasyonunuz yüksek oluyor. Kokpitte yaşam tamamıyla farklı. Tabii ki yemek, içmek ve dinlenmek zorundayız. 20 dakika uyuma süresini enerji dengesi için gerekli gördük. Onun dışında deneysel bir uçuş olduğu için uçağı kendi halinde bırakamadık. 5 gün 5 gece süren uçuşta kendi kendine hipnoz, yoga ve meditasyon tekniklerini uyguladım. Bunları kendi deneyimlerimle yıllar içinde geliştirmiştim." dedi.

        52

        "Havada karşılaştığınız en büyük zorluk neydi?" sorusu üzerine Borschberg, projenin sürekli çeşitli çaplarda engellerle mücadele etmek zorunda olmasının başlı başına bir zorluk olduğunu söyledi. Her zorluğun kendilerine yeni yollar ve çözümler öğrettiğini bu nedenle bunları fırsat olarak gördüklerini anlatan Borschberg, şöyle devam etti:

        53

        "Zaman zaman projede çok sıkıntı çektiğimiz günler oldu. İnsanlar gerildi. Ben Japonya'dan Hawaii için yola çıktığımda uçağın önemli bir ekipmanı çalışmadı. Mühendisler o parçanın tamiri için Japonya'ya dönmem gerektiğini söylediler. Hava şartları da seyahat için çok uygundu ve ben bu şekilde devam etmek istiyordum. Ama bunu mühendislere anlatamadım. Duyarlılığın ve duygusallığın arttığı zamanlar oldu. Bazıları istifa etmek istedi. Uçağı kullanırken aynı zamanda insanları ikna etmekle uğraştım. Bazen doğru şeyi yaptığınızı bilirsiniz ama insanları ikna etmeniz gerekir." Eşi bir Türk olan Borschberg, Türkçe olarak "Biraz Türkçe biliyorum." dedi.

        54

        Andre Borschberg'in eşi bir Türk. Yasemin Çavuşoğlu Borschberg de yaptığı açıklamada, nasıl tanıştıklarını ve eşinin uçuşları sırasında neler hissettiğini anlattı. Ankara Koleji'ni bitirdikten sonra yüksek tahsil için İsviçre'ye gittiğini belirten Yasemin Borschberg, eşinin babasının üniversitede tez danışmanı olduğunu ve burada tanıştıklarını söyledi.

        55

        Okulu bitirdikten sonra evlenmeye karar verdiklerini ve 37 yıldır evli olduklarını anlatan Borschberg, kızının pilot olduğunu, iki oğlunun ise helikopter pilotu olmak için eğitim aldıklarını ifade etti. Eşinin Büyük Okyanus üzerinde süren beş gün beş gecelik uçuşuna ilişkin duygularını anlatan Borschberg, kocasının bu deneyime 13 yıldır hazırlandığını kaydederek, "Japonya'dan Hawaii'ye geçiş projenin en önemli kısmıydı. Uçak devam edebilecek mi okyanusun üzerinde, hiçbir inme imkanı olmadan 5 gün 5 gece uçabilecek mi? Pilot 5 gün 5 gece ufak bir kokpitin içinde dayanabilecek mi? Bunların hepsi soru işaretiydi. O yüzden eşim uçuşların o kısmını yaparken ailece hepimiz endişe ve heyecan duyduk." dedi.

        56

        Hem uçağı yapan mühendislerin başında olması hem de yıllar süren hazırlığı dolayısıyla eşine güvendiklerini anlatan Borschberg, "Japonya'dan ayrılırken '5 gün sonra Hawaii'de buluşacağız' diye sözleştik. Başarılı olunca çok büyük bir memnuniyet ve mutluluk hissettim. 3 çocuğumla beraberdik." diye konuştu. Uçağın dizaynını da çok beğendiğini anlatan Yasemin Çavuşoğlu Borschberg, "Bu uçak misyonunu tamamladıktan sonra bir sanat müzesine gitmeli. O kadar güzel çünkü. El yapımı ve müthiş zarif bir uçak." dedi.

        57

        Uçağın mucit ve pilotlarından Bertrand Piccard da gazetecilere yaptığı açıklamada, "Güneş enerjisi ile fosil yakıtlarla gittiğinizden çok daha uzun yol kat edebilirsiniz. Dünyanın bugünkü ihtiyacı enerjiyi daha akıllı ve etkili şekilde kullanmak." ifadesini kullandı. Piccard, "Bir gün sadece güneş enerjisi kullanan uçaklar yolcu da taşıyabilecek mi?" sorusu üzerine "Sadece güneş enerjisiyle uçan ticari uçaklar... Bunun gerçekleşeceğini söylemek biraz çılgınca olur ancak olmayacağını söylemek de aptalca. Bugün bunun teknolojisine henüz sahip değiliz ancak Wright kardeşler de 1903'te yolcu taşıyabilecek bir uçağın teknolojisine sahip değillerdi ancak bu gerçekleşti. Başlangıçta öncülere ihtiyacımız var." diye konuştu.

        58

        Aslen psikiyatrist olan Piccard ve hem mühendis hem de girişimci Borschberg uzun yıllardır uçma tutkusuyla önemli deneyimler yaşıyor. İki pilot dönüşümlü olarak kullandıkları Solar Impulse 2 ile Mart 2015'ten bu bugüne kadar 14 etapta yaklaşık 30 bin kilometre yol yaptılar. 400 saat civarında havada kaldılar. Uçak son olarak ABD'nin Pensilvanya eyaletinin Allentown kentindeki Lehigh Valley Uluslararası Havalimanı'ndan kalkarak, 5 saatlik uçuşun ardından New York John F. Kennedy Uluslararası Havalimanı'na inmişti. Ortalama hızı saatte 45 kilometre olan uçak, güneş ışınlarının en güçlü olduğu saatlerde bu hızın iki katına ulaşabiliyor.

        59

        Dünya turuna 5 Mart 2015'te Abu Dabi'den başlayan Solar Impulse 2'nin tamamladığı 14 etap şöyle: "1. etap Abu Dabi (Birleşik Arap Emirlikleri) - Muskat (Umman), 2. etap Muskat - Ahmedabad (Hindistan), 3. etap Ahmedabad - Varanasi (Hindistan), 4. etap Varanasi - Mandalay (Myanmar), 5. etap Mandalay - Chongqing (Çin), 6. etap Chongqing - Nanjing (Çin), 7. etap Nanjing - Nagoya (Japonya), 8. etap Nagoya - Hawaii, 9. etap Hawaii - San Francisco (ABD), 10. etap San Francisco - Phoenix (ABD), 11. etap Phoenix - Oklahoma (ABD), 12. etap Oklahoma - Ohio (ABD), 13. etap Ohio- Pensilvanya (ABD), 14 etap Pensilvanya - New York (ABD)."

        60

        Ağırlığı sadece 2,3 ton olan uçağın 72 metrelik genişliğe sahip kanatlarında toplam 17 bin 248 güneş hücresi bulunuyor. Solar Impulse 2, gündüzleri lityum bataryalarında güneş enerjisi depolayabilmesi sayesinde geceleri de uçabiliyor.

        61

        Solar Impulse 2, turunu tamamlayabilirse dünyanın çevresini sadece güneş enerjisi kullanarak kateden ilk uçak, uçağın mucidi ve pilotları Bertrand Piccard ve Andre Borschberg de dünyanın çevresini güneş enerjisiyle dolaşan ilk insanlar olarak tarihe geçecek.

        62

        SOLAR IMPULSE 2'NİN DÜNYA TURUNDA YAŞADIKLARI

        63

        Güneş enerjisiyle çalışan Solar Impulse 2, dünya turunun 14. etabını başarıyla tamamladı.

        64

        Solar Impulse projesinin internet sitesinde yer alan bilgiye göre, ABD'nin Pensilvanya eyaletinin Allentown kentindeki Lehigh Valley Uluslararası Havalimanı'ndan kalkan uçak, 5 saatlik uçuşun ardından Newyork eyaletindeki John F. Kennedy Uluslararası Havalimanı'na indi.

        65

        Uçak bir sonraki etapta Atlantik Okyanusu'nu geçerek Avrupa'ya ulaşmayı hedefliyor.

        66

        Ortalama hızı saatte 45 kilometre olan uçak, güneş ışınlarının en güçlü olduğu saatlerde bu hızın iki katına ulaşabiliyor.

        67

        Dünya turuna 5 Mart 2015'te Abu Dabi'den başlayan Solar Impulse 2'nin tamamladığı 13 etap ise şöyle:
        "1. etap Abu Dabi (Birleşik Arap Emirlikleri) - Muskat (Umman), 2. etap Muskat - Ahmedabad (Hindistan), 3. etap Ahmedabad - Varanasi (Hindistan), 4. etap Varanasi - Mandalay (Myanmar), 5. etap Mandalay - Chongqing (Çin), 6. etap Chongqing - Nanjing (Çin), 7. etap Nanjing - Nagoya (Japonya), 8. etap Nagoya - Hawaii, 9. etap Hawaii - San Francisco (ABD), 10. etap San Francisco - Phoenix (ABD), 11. etap Phoenix - Oklahoma (ABD), 12. etap Oklahoma - Ohio (ABD), 13. etap Ohio- Pensilvanya (ABD)"

        68

        Ağırlığı sadece 2,3 ton olan uçağın 72 metrelik genişliğe sahip kanatlarında toplam 17 bin 248 güneş hücresi bulunuyor.

        69

        Solar Impulse 2, gündüzleri lityum bataryalarında güneş enerjisi depolayabilmesi sayesinde geceleri de uçabiliyor.


        70

        Solar Impulse 2, turunu tamamlayabilirse dünyanın çevresini sadece güneş enerjisi kullanarak kateden ilk uçak, uçağın mucidi ve pilotları Bertrand Piccard ve Andre Borschberg de dünyanın çevresini güneş enerjisiyle dolaşan ilk insanlar olarak tarihe geçecek.

        71

        İşte diğer etaplarda yaşananlar

        72

        Güneş enerjisiyle çalışan Solar Impulse 2, dünya turunun 13. etabını başarıyla tamamladı.

        73

        Solar Impulse projesinin internet sitesinde yer alan bilgiye göre, ABD'nin Ohio eyaletindeki Dayton Uluslararası Havalimanı'ndan kalkan uçak, 17 saatlik uçuşunun ardından Pensilvanya'nın Allentown kentindeki Lehigh Valley Uluslararası Havalimanı'na indi.

        74

        Dayton'dan kalkışı küçük bir elektrik arızası dolayısıyla bir gün ertelenen uçağın Atlantik Okyanusu'nu geçmeden önce ABD'de New York eyaletine de uğraması bekleniyor. John F. Kennedy, Newark ve La Guardia havalimanlarının bulunduğu eyaletteki yoğun hava trafiğinin Solar Impulse 2'yi zorlayabileceği belirtiliyor.

        75

        Uçağın hızı saatte ortalama 45 kilometre. Ancak bu hız, güneş ışınlarının en güçlü olduğu saatlerde iki katına çıkabiliyor.

        Dünya turuna 5 Mart 2015'te Abu Dabi'den başlayan Solar Impulse 2'nin tamamladığı 12 etap ise şöyle:

        76

        " 1. etap Abu Dabi (Birleşik Arap Emirlikleri) - Muskat (Umman), 2. etap Muskat - Ahmedabad (Hindistan), 3. etap Ahmedabad - Varanasi (Hindistan), 4. etap Varanasi - Mandalay (Myanmar), 5. etap Mandalay - Chongqing (Çin), 6. etap Chongqing - Nanjing (Çin), 7. etap Nanjing - Nagoya (Japonya), 8. etap Nagoya - Hawaii, 9. etap Hawaii - San Francisco, 10. etap San Francisco - Phoenix, 11. etap Phoenix - Oklahoma, 12. etap Oklahoma - Ohio."

        77

        Ağırlığı sadece 2,3 ton olan uçağın 72 metrelik genişliğe sahip kanatlarında toplam 17 bin 248 güneş hücresi bulunuyor. Solar Impulse 2, gündüzleri lityum bataryalarında güneş enerjisi depolayabilmesi sayesinde geceleri de uçabiliyor.

        78

        Solar Impulse 2, turunu tamamlayabilirse dünyanın çevresini sadece güneş enerjisi kullanarak kateden ilk uçak, uçağın mucidi ve pilotları Bertrand Piccard ve Andre Borschberg de dünyanın çevresini güneş enerjisiyle dolaşan ilk insanlar olarak tarihe geçecek.

        79

        Güneş enerjisiyle çalışan Solar Impulse 2, dünya turunun 11. etabını tamamladı.

        80

        ABD'nin Arizona eyaletine bağlı Phoenix kentini dün terk eden uçak, 18 saat 10 dakikalık uçuşun ardından Oklahoma eyaletindeki Tulsa Uluslararası Havalimanı'na indi.

        81

        California eyaletindeki San Francisco kentinden geçen hafta kalkan uçak, 16 saat sonra Arizona'ya eyaletine bağlı Phoenix kentine varmıştı. Dünya turuna 5 Mart 2015'te Abu Dabi'den başlayan Solar Impulse 2, şimdiye kadar 10 etabı tamamladı:

        91

        10. etap San Francisco - Phoenix.

        92

        Ağırlığı sadece 2,3 ton olan uçağın 72 metrelik genişliğe sahip kanatlarında toplam 17 bin 248 güneş hücresi bulunuyor. Solar Impulse 2, gündüzleri lityum bataryalarında güneş enerjisi depolayabilmesi sayesinde geceleri de uçabiliyor.

        93

        Solar Impulse 2, turunu tamamlayabilirse dünyanın çevresini sadece güneş enerjisi kullanarak kateden ilk uçak, uçağın mucidi ve pilotları Bertrand Piccard ve Andre Borschberg de dünyanın çevresini güneş enerjisiyle dolaşan ilk insanlar olarak tarihe geçecek.

        94

        Enerjisini güneşten alan uçak "Solar Impulse" Pasifik üzerindeki 3 günlük tehlikeli yolculuğunu tamamladı.

        95

        Güneş enerjisini yakıt gibi gündüz depolayan uçak gece de uçabiliyor.

        96

        Uçağın pilotu Bertrand Piccard düzenlediği basın toplantısında, dünya turunun 9. etabında Hawaii'den 3 gün önce havalanan Solar Impulse 2'nin San Francisco kentindeki Silikon Vadisi'ne iniş yaptığını açıkladı.

        97

        Pasifik Okyanusu'ndan geçerken kokpitte tam anlamıyla yalnız olduğunu düşündüğünü söyleyen Piccard, yine de kendini tamamen güvende hissettiğini dile getirdi.

        98

        Piccard, "Hayatım boyunca edindiğim en etkili tecrübeydi. Macera sürecek, Hikaye henüz bitmedi." ifadesini kullandı.

        99

        Yeniliklerin ve öncülüğün daha kaliteli bir hayat, temiz teknolojiler, yenilenebilir enerji için sürdürülmesi gerektiğini belirten Piccard, bu şekilde ön ayak olmak isteyen kişilerin de kendilerini rahatça ifade edebileceklerine dikkati çekti.

        100

        Piccard gelecek 20 yılda uçakların elektrikle çalışmasının sıkıcı bir şey olabileceğini ve insanların bunu sıradan bir şey gibi görebileceğini söyledi.

        101

        Piccard, kendi enerjisini güneşten elde eden üretimlerin hiçbir zaman sıkıcı gelmeyeceğini ve bunun "teknolojinin mucizesi" olduğunu ifade etti.

        102

        Dünya turuna 5 Mart 2015'te Abu Dabi'den başlayan Solar Impulse 2, Umman, Hindistan, Myanmar, Çin, Japonya ve Hawaii'ye uğradı.

        103

        Uçak rotasında bulunmamasına rağmen kuvvetli rüzgarların kanatlarına verdiği zarar sebebiyle Japonya'da yaklaşık 1 ay planlanmamış mola verdi.

        104

        Uçak temmuz ayı başında 5 gün süren zorlu Japonya-Hawaii etabının ardından, aşırı ısınmanın bataryalarına verdiği kalıcı hasar nedeniyle Hawaii’de uzun bakım ve test aşamasına girmişti.

        105

        Ağırlığı sadece 2.3 ton olan uçağın 72 metrelik genişliğe sahip kanatlarında toplam 17 bin 248 güneş hücresi bulunuyor.

        106

        Solar Impulse 2, gündüzleri lityum bataryalarında güneş enerjisi depolayabilmesi sayesinde geceleri de uçabiliyor.

        107

        Solar Impulse 2, turunu tamamlayabilirse dünyanın çevresini sadece güneş enerjisi kullanarak kat eden ilk uçak, uçağın mucidi ve pilotları Bertrand Piccard ve Andre Borschberg de dünyanın çevresini güneş enerjisiyle dolaşan ilk insanlar olarak tarihe geçecek.

        108

        İlk test uçuşunu ise temmuz ayında yapmıştı.

        112

        ‘Solar Impulse 2’, dünya turu yolculuğuna 9 Mart'ta Abu Dabi'den başladı.

        113

        Japonya ve Çin'in ardından uçak 3 Temmuz’da Pasifik Okyanusu boyunca yaptığı yaklaşık 5 günlük uçuşunu başarılı bir şekilde tamamlayarak Hawaii’ye indi.

        114

        Gündüz depoladığı güneş enerjisiyle gece de uçabilen uçak, Pasifik üzerinde geçirdiği 118 saatle, yakıt ikmali yapmadan en uzun süre havada kalan uçak rekorunu da elde etti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ