Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Oyun Master of Orion incelemesi - Teknoloji Haberleri

        İlker KARAŞ -HABERTÜRK CUMARTESİ

        Strateji oyunlarının gitgide kolaylaşmasına şahit oluyoruz. Zaman zaman “Nerede o Panzer General keyfi” dediğimiz bile oluyor,o derece. Hal böyleyken geçtiğimiz yıllarda XCOM’un köklere sadık kalarak yeniden ortaya çıkmış olması benim gibi 30’larına gelmiş oyuncuları oldukça mutlu etti. Eskiye oranla sadeleştirilmiş bile olsa aynı yapının tazelenmiş halini görmek bizler için büyük önem taşıyor. Oyun dünyasında tribünlere oynayan, birbirinin benzeri o kadar çok yeni oyun var ki, baktığımızda bir C&C Red Alert’ın tekrar gelmeyeceğini görmek zor değil.

        Dolayısıyla Master of Orion’un Wargaming tarafından köklerine sadık alınarak yenilenmesi önemli bir adım. Peki “Master of Orion nedir?” diyerek başlayalım. 4X Strateji denilen, “Keşfet, yayıl, sömür, yok et” mottosuyla hareket ettiğiniz, sıra tabanlı bir oyun mekanizmasıdır öncelikle ve uzay kolonilerini konu alır.

        Erken erişimle deneme fırsatı bulduğumda, oyunun yenilenmesiyle birlikte geçmişteki yapıya oldukça sadık kalındığına bizzat şahit olduk. Oyuna başladığınız ilk saniyeden itibaren değiştirdiğiniz her ekrandabunu hissedebiliyorsunuz. Oyunun odak noktası,gezegenlerde koloni kurmak, savaş tehdidine karşı gemiler üretip hazırlanmak ve tüm bu olaylardan uzak durmak (haliyle üçlenmek) için diplomasiye yönelmek şeklinde özetlenebilir.

        Oyunda 10 ırk mevcut, erken erişimden dolayı oyunun bazı kısımları henüz eklenmediğinden ırk sayısı kısıtlı. Her ırkın iletişim gücü, yapısı ve konumu farklı. Master of Orion’un ana meselesi de bu farklar zaten. Civilization oyuncularının bildiği bir yapıolarak karşımıza yine üretim mekanizmaları geliyor. Kolonimizigeliştirmek için teknoloji ve üretim kollarında ilerliyoruz. Gelişim için, daha büyük filolar için daha çok yerkeşfetmeli, daha çok sömürgeye yönelmelisiniz. Tabii sömürü noktasında diğer büyük kolonilerle de ilişkilerinizi iyi utmalısınız. Yapay zekâ bu noktada neredeyse insan kadar eğlenceli tavırlar sergileyebiliyor, trip yediğiniz bile oluyor.

        PSN'DE BAHAR İNDİRİMLERİ BAŞLADI

        Aralarında FIFA 16, NFS, Rainbow Six: Siege ve GTA V gibi büyük yapımların da yer aldığı indirimlerle PlayStation ullanıcılarına oldukça cazip fiyatlarla kampanyalar sunuluyor. Gözden kaçan ya da indirimlere sakladığınız oyunlar için PSN indirimlerine göz atmanın tam zamanı. Bahar indirimleri 6 Nisan 2016’da sona erecek. Star Wars Battlefront: Outer Rim’in oynanış videosu Geçen aylarda piyasaya çıkan Star Wars: Battlefront’un Outer Rim indirilebilir içeriğinin oynanış videosu sonunda ortaya çıktı.

        Yeni indirilebilir içeriğin 5 Nisan 2016 tarihinde piyasaya çıkacağı kulağımıza gelen söylentiler arasında. Fiyat etiketi 14.99 dolar olarak düşünülüyor. Outer Rim ile birlikte oyuna dört farklı harita, yeni silahlar ve iki yeni kahraman ekleniyor. Ayrıca savaş oyunlarından aşina olduğumuz bayrak kapmaca modu da yayımlanacak bu ek pakette.

        Heroes Of the Storm’a taze ‘Zerg’kanı: Dehaka

        Asım ÖNER-HABERTÜRK CUMARTESİ

        Blizzard’ın MOBA türündeki sevilen oyunu Hots’a, Starcraft II’den hatırlayabileceğimiz bir kahraman geliyor. 29 Mart tarihinde gelecek olan yama ile oyuna eklenecek olan ‘Dehaka- Primal Pack Leader’, oyuncuları oldukça heyecanlandırdı. Ayrıca bu yamayla birlikte birçok kahramanın yetenek ağacında da büyük değişiklikler olacak. Yamanın gelişiyle birlikte daha detaylı bir inceleme yapmamız da mümkün olabilir. Gelin şimdi Zerg’lerin atası sayılan Dehaka’nın ne kadar etkili bir avcı olduğuna bakalım

        Yetenekler

        Brushstalker(Z) : Oyunda herhangi bir bineğe sahip olmayan nadir kahramanlardan. Bu yetenek ile beraber haritadaki herhangi bir sisten veya çalıdan çıkarak rakiplerinize pusu kurabilirsiniz. Falstad’ın çalıları kullanan versiyonu diyebiliriz. Ayrıca Split-Push” yani, alternatif koridorlardan rakip binaları yıkıp bir anda takımınızın yanına yolculuk edebilirsiniz.

        Essence Collection(D): Öldürdüğünüz minyon başına 2, kahraman başına 10 adet “essence” toplamanızı sağlayan pasif yeteneğimiz. Aktif olarak kullanmanız topladığınız bütün “essence”ları can olarak kazanmanızı sağlar. “Drag” ve “Burrow” yetenekleriyle beraber de kullanılabilir.

        Drag(Q): Kahramanınız güçlü diliyle vurduğu ilk rakibi kavrayıp, 1.75 saniyeliğine istediği yöne doğru çekebiliyor. Bu sayedetakım savaşlarında büyük pozisyon avantajı kazanabilirsiniz.

        Dark Swarm(W): Kullandığından andan itibaren 3 saniye boyunca etrafındakilere hasar vermenizi sağlar. En önemlisi bu yetenek aktifken rakiplerin içinden geçebilirsiniz. Bu yeteneğiniz de “Drag” ve “Burrow” yetenekleriyle beraber kullanılabilir.

        Burrow(E): Olduğunuz yere gömülmenizi ve 2 saniye boyunca hasar almaz hale gelmenizi sağlar. Bir kaçma yeteneği olmasa da yüksek hasarlı heroic yetenekleri savuşturmanız için bire bir! Ayrıca bu yeteneğinizle beraber pasif yeteneğinizden can kazanmanız sizi neredeyse ölümsüz hale getirebiliyor. Ayrıca gömüldükten hemen sonra “Brushstalker” yeteneği ile birçok kahramanın yapamayacağı şekilde olay yerinden uzaklaşabilirsiniz!

        Heroic Yetenekler

        Isolation(R): Agresif olmanızı sağlayan yeteneğiniz. Önünüzdeki ilk rakip kahramanı çarpar. Hızını %30 yavaşlatır ve herhangi bir yeteneğini kullanmasını 3 saniye boyunca engeller. Ayrıca bu yeteneğin en etkili kısmı tam 6 saniye boyunca görüş yeteneği

        neredeyse yok olur ve takım arkadaşlarını göremez.

        Adaptation(R): 5 saniyelik bir gecikmenin ardından, bu süre boyunca aldığınız hasarların %60’ını can olarak geri kazanmanızı sağlar. Eğer takımınızda başka bir “tank” yok ise, tercih etmeniz gereken yeteneğiniz. Çünkü pasif yeteneğiniz ve “Burrow” ile beraber başka bir kahramanın sizi iyileştirmesine ihtiyaç duymadan hayatta kalmanızı sağlar.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ