Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji SMS dolandırıcılığına BTK freni - Teknoloji Haberleri

        Sayan, "Ticari reklam içeren SMS'lerde keyfi olarak başlık belirlemek yasaklanarak, başkasının adıyla/markasıyla SMS gönderilmesi engellenecek. Yani polis, emniyet, banka veya belirli bir markanın adını kullanan başlıkların kötü niyetli kişilerce kullanılması engellenecek." dedi.

        Sayan, tüketicilerden izinsiz SMS gönderilmesiyle ilgili çok sayıda şikayet alındığını anımsattı.

        Bu şikayetlerde iki problem olduğunu dile getiren Sayan, "Şikayete neden olan ticari reklam SMS'lere ilişkin iki problemden birincisi, SMS’in başlığında yazan dolandırıcılık maksatlı ibareler. Yani bir bankadan veya sigorta şirketinden geliyormuş gibi görünen kötü niyetli SMS’ler. Bunlar için düzenleme yapıyoruz, kısa süre içinde yürürlüğe girecek. Artık ticari amaçlı gönderilen başlıklı SMS'ler, yalnızca gönderenin unvanı ve markasını içerecek ve bu durum belgelendirilecek." diye konuştu.

        KEYFİ BAŞLIK BELİRLENEMEYECEK

        Keyfi başlık belirlemek ya da başkasının adıyla SMS göndermenin yasaklanacağını anlatan Sayan, "Yani polis, emniyet, banka veya belirli bir markanın adını kullanan başlıkların kötü niyetli kişilerce kullanılmasını engelleyeceğiz" ifadesini kullandı.

        Söz konusu SMS'lerle ilgili ikinci konunun ise Gümrük ve Ticaret Bakanlığının görev sahasında olan vatandaşların almak istemediği tanıtım SMS'leri olduğunu anlatan Sayan, Bakanlıkça tüketicilerin şikayetlerinin aldığını ancak SMS’i başlatan operatörü bulmanın zaman almasından dolayı şikayeti sonuçlandırmanın neredeyse imkansız hale geldiğini kaydetti.

        SMS'LERİN SONUNA 4 HANELİ KOD

        BTK olarak bu sorunun çözümünde Gümrük ve Ticaret Bakanlığına yardımcı olabilmek için yaptıkları düzenlemeyle ticari SMS'lerde SMS'i başlatan operatörün metnin sonuna kendisini tanımlayan 4 haneli bir kod ekleyeceğini belirten Sayan, şöyle devam etti:

        "Böylece tüketici, SMS ile ilgili Bakanlığa şikayet ettiğinde, önce bu SMS'i başlatan operatör kolaylıkla tespit edilecek sonra da bu operatörün hangi abonesi tarafından SMS’in gönderildiği tespit edilecek. Burada şunu belirtmek lazım, Gümrük ve Ticaret Bakanlığımız ve biz hangi tedbiri alırsak alalım, izinsiz reklam SMS'lerini tamamen durdurmak mümkün olmayacak ama bizim düzenlememizle izinsiz SMS'i gönderen kolaylıkla bulunabileceğinden Gümrük ve Ticaret Bakanlığımız da bu şirkete caydırıcı cezalar verebilecek ve bu sayede şikayetler şimdikine göre minimize edilecek. Bu düzenleme yakında yürürlüğe girecek."

        Tüketicilerin internette gezinirken onay ve talebi olmadan istek dışı satın alınan bazı hizmetlere ilişkin çok sayıda şikayet geldiğini vurgulayan Sayan, BTK olarak bu konuda usul ve esas çalışması yaptıklarını söyledi.

        ABONE ONAYI OLMADAN SATILAMAYACAK

        Abonesi olunan işletmecinin faturasına yansıyan tüm katma değerli elektronik haberleşme hizmetlerini kapsayacak şekilde hazırlanan düzenlemeyle hizmetlerin abone onayı olmaksızın satın alınmasının önüne geçilmesinin amaçlandığına dikkat çeken Sayan, şunları kaydetti:

        "Web, Wap, SMS ya da sesli yanıt sistemleri gibi kanallarla yapılan işlemlerde, ücret ve hizmetin kapsamına ilişkin yapılacak bilgilendirme sonrasında aboneden, belirlenen usullerle onay alınması sağlanacak. Ayrıca, üçüncü taraflarca sunulan hizmetlerde yaşanan sorunlarda tüketicilerin şikayetini ileteceği bir muhatap bulamamasının da önüne geçilmesi amacıyla hizmetin ücretinin tahsilatına aracılık eden işletmeciye de sorumluluk yükleniyor. Tüketicilerin cep telefonlarına gelen ilgili reklam sayfasını veya mesajını, hizmeti satın almadan kapatamadığı yönündeki şikayetleri üzerine, bu durumun da önüne geçilmesi amacıyla, tüketicinin hizmeti satın almak istemediğini kolayca iletebilmesine yönelik işletmeciye yükümlülük getiriyoruz. Ayrıca, abonenin hattının katma değerli hizmetlere açılıp kapatılmasına yönelik talebi de işletmeciler tarafından kayıt altına alınacak. Yakında yayımlanacak olan düzenleme ile bu alanda yaşanan sorunların büyük ölçüde çözüleceğini düşünmekteyiz."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ