Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Savaşın doğuşuna şahit olun - Teknoloji Haberleri

        Yıllardır hiçbir yeniliği kaçırmadan oynadığım Battlefield serisinin yenisi Battlefield 1 ile dünyalar savaşı tarihine gidiyoruz. Dünya tarihine damga vurmuş, Avrupa’nın savaşın kirli yüzü ile tamamen tanıştığı, ülkelerin birbirine düşman olduğu 1. Dünya Savaşı döneminde savaşı sıradan askerlerin gözünden anlatan Battlefield 1, bugüne dek hiç olmadığı kadar ciddi ve kararlı bir biçimde karşımızda duruyor.

        Yapım, savaşı tarafsız bir senaryo akışı ile ve tarihte olduğu gibi yansıtmayı başarıyor. Savaş hikâyeleri bölümünde Battlefield için çok radikal bir kısım var. 1. Dünya Savaşı dönemine ait 6 farklı bölgede geçen ve Tutorial tadında olan senaryo serisi ile bize, savaşın içinde gerçek bir askerin nelere maruz kaldığı ve psikolojisi anlatılmaya çalışılmış. Bu bölümlerden bir tanesinde, Seddülbahir’e çıkarma yapan düşman gemilerdeki askerlerden biri oluyoruz. Tarihin akışına sadık kaldıklarını az önce söylemiştim. Senaryoda hiçbir milletin propagandası yapılmıyor, hiçbir komutan övülmüyor. Yalnızca savaşın içindeki bir askerin gözünden, olup biten anlatılıyor. Ara sahneleri geçmeden izlemenizi tavsiye ederim, zira tüyleri diken diken eden muazzam mesajlar var. Multiplayer kısmı, bildiğimiz BF hazzı veriyor.

        Çok oyunculu kısımda limitsiz bir aksiyon ve uçsuz bucaksız bir heyecan var. Bu yılın yeniliği, çok oyunculu bölümdeki operasyonlar. Birkaç haritanın birleşimi olarak sunulan ve uzun soluklu bir aksiyon sunan bu mod ile saldıran ya da savunan taraf olarak oynayıp keyif alabilirsiniz. Araç gereçler de dönemine uygun olarak hazırlanmış. Silahlar, toplar, uçaklar, tanklar sizi 1. Dünya Savaşı dönemine götürmeye yetiyor. Senaryo içinde Osmanlı tarafı ile oynayamadığınızı ama çok oyunculu bölümde Türkleri seçip oynayabildiğinizi söyleyelim. Grafik, ses ve atmosfer olarak yıllardır çizgisini bozmayan yapım bize yine tam bir görsel şölen sunuyor.

        CIVILIZATION VI VE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN 10 PÜF NOKTASI

        1- Daha önceki Civilization’ların aksine, yeni oyunda gemi üretmek için şehrinizi kıyıya kurmanıza gerek yok. Liman ve gemi üretimi için şehrinizin sahile ‘3 hex’ uzaklıkta olması yeterli!

        2- Her zaman ‘Eureka’ yaparken, maksimum efekti almaya çalışın. Eureka yaptığınızda, bağlı olduğu teknoloji ağacında bir sonraki gelişim için gereken ihtiyaçların yüzde 50’sini kazanırsınız. Bu özelliği lehinize kullanın.

        3- ‘Ancient Era’ süresince Warmonger cezalarından kaçınabilirsiniz. Bu cezalar normalde sizi savaş yanlısı gösterir. Bu da medeniyetinizin diğerlerinin gözünde değer kaybetmesine sebep olur. Eğer diğer medeniyet ‘Ancient Era’dan ileri bir seviyedeyse yine Warmonger ilan edilirsiniz, dikkat edin.

        4- Başka bir medeniyete savaş açtığınız takdirde bölgenizde bulunan ‘Settler’ını ele geçirebilirsiniz. Oyunun başlangıcında sizin kontrolünüze geçecek olması büyük bir ivme kazanmanızı sağlayacaktır. Bir de ‘Ancient Era’da iseniz Warmonger cezası almadan çalacağınız ‘Settler’lar büyük bir medeniyet kurmanın ilk adımları olabilir!

        5- Herhangi bir bölgeye yerleşim kurmadan önce, bölgedeki ormanı veya bataklığı temizlemeyin. Bu sayede yiyecek ve diğer üretimlerde tek seferlik bir artış sağlayacaktır. Diğer türlü bu verimden faydalanamayacaksınız ve ziyan olacak!

        6- Kurduğunuz yerleşim birimi ve bölgedeki kaynaklar temas halinde bulundukları diğer bölgelere ufak kaynak artışları sağlar. Bu özellikten en efektif şekilde faydalanmak için yerleşimlerinizi üçgen ya da karo şeklinde planlayın. Böylece temas halinde bulunacağı bölge sayısı artmış olacak!

        7- Diğer şehir devletlerine en az üç elçi (envoy) yolladığınız takdirde o bölgenin ‘Suzerain’i, yani hükümdarı olabilirsiniz. Bunun da uygarlığınıza hatırı sayılır bir geri dönüşü olacak. Örnek olarak şehir devletinin kaynaklarını kullanabilmek veya yüzde 15’lik ‘Science’ bonusunu ele alabilirsiniz.

        8- ‘Envoy’ yollamak ilk başta biraz gereksiz görünse de, zamanınıza değeceğinin garantisini verebilirim. Özellikle ‘Suzerain’ olmanın avantajlarını dikkate almanızı tavsiye ederim!

        9- Teolojik savaşlar oyunun dinsel açıdan oynanışına yeni bir katman ekliyor. Civilization VI bu açıdan, sizden ekstra bir talepte bulunuyor. Dünyadaki teolojik ünitelerin karşılaşmaları ve çıkacak sonuçlar, medeniyetinizi doğrudan etkileyebilir!

        10- Yollayacağınız ajanlar (spies), eğer gittiği şehirde ‘Theater Square’ bulunuyorsa, bölgeden büyük kazanım sağlayabilir. Rakibinizin sanatını ele geçirebilir ve kültürel anlamda medeniyetini ekstra katkıda bulunabilirsiniz!

        Bonus Püf Noktası: Civilization serisindeki diğer üyeler gibi Civilization VI’da yine ‘Nuke’ atmak oldukça keyifli! Eğer pasifist değilseniz, avantajınıza kullanmanız ve medeniyetinizi zirveye taşımanızda büyük bir güç elde edin!

        İlker KARAŞ - Asım ÖNER / HT CUMARTESİ

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ