Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Bağlarımıza uydu takibi - Teknoloji Haberleri

        İTÜ Uydu Haberleşme ve Uzaktan Algılama Merkezi (UHUZAM) Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Elif Sertel (30) koordinatörlüğünde üzüm bağlarımız uydudan yakın takibe alındı. Avrupa Birliği üyeliği için bağ alanlarını ve üzüm çeşitliliğini bilmenin önemli olduğunu söyleyen Doç. Sertel, üzüm bağlarıyla ilgili veri ihtiyacının ilk olarak AB'de yapılan çalışmaları incelerken karşılarına çıktığını ve proje ürettiklerini kaydetti.

        Tekirdağ'daki pilot çalışma ile başlatılan proje, zaman içinde Türkiye'ye yayılacak. Uydu desteğiyle hazırlanan rapor ise 15 Kasım'da TÜBİTAK'a sunulacak.

        ŞARAP ÜRETİMİ

        AB'nin yetiştirilen üzüm ve şarapların kalitesiyle, bağların niteliğiyle yakından ilgilenmesine rağmen Türkiye'nin elinde tek bir veri olmadığını kaydeden Doç. Sertel, şöyle konuştu:

        "Bizdeki kayıtlarda çiftçinin 'Benim şu kadar bağım var. Şu kadar üzüm üretiyorum' beyanı esas alınıyor. Elimizde çiftçi beyanları dışında üretimle ilgili bir tek veri yok. Bağ alanlarının yeri bile bilinmiyor. Türkiye, AB'ye girecekse bağlarımızı bilmemiz gerekiyor. AB'ye girmek istiyorsak, bağ alanlarını izleyip yönetmeniz gerekiyor. Çünkü AB, ülkemizde ne kadar bağ alanı var, ne kadar üzüm üretiyoruz, bunun ne kadarı sofralık ve ne kadarı şarap üretimi için kullanılıyor, bilmek istiyor. Şarapçılığa da ona göre destek veriyor."

        TÜBİTAK destekli proje

        TÜBİTAK'ın 240 bin TL kaynak ayırdığı projeye, Tekirdağ merkez, Şarköy, Çorlu ve Marmara Ereğlisi'nde pilot uygulama olarak başlandı. Bağ alanları, üzüm çeşitlerimiz, sofralık ve şaraplık üzüm tiplerimiz, tek tek tespit ediliyor. Üzümlerin doğru büyüme zamanları, bağbozumuna kadar izleniyor. Doç. Sertel, AB'nin, Makedonya'da küçücük bir alan için bile 500 bin euro teşvik verdiğini hatırlatarak, bağ alanlarını bilmenin ülkeye çok ciddi katkı sağlayacağını kaydetti.

        Sultan Uçar / Gazete Habertürk

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ