Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Güneş enerjili ucuz elektrik! - Teknoloji Haberleri

        ODTÜ, Türkiye'de pahalı olması nedeniyle yaygın kullanılamayan güneş panellerinden daha ucuza elektrik üretiminin yolunu açıyor. ODTÜ Güneş Enerjileri Araştırma Merkezinde (GÜNAM) prototip çalışmalarından olumlu sonuçlar alınan teknoloji ile enerji elde etmek için kullanılan pahalı yarıiletken malzemeler büyük oranda azaltılıyor. Tasarlanan yeni yoğunlaştırma sisteminde, pahalı fotovoltaiklerin kullanımı azaltılırken, yerine daha ucuz olan cam ve mercek gibi malzemeler kullanılıyor. Dünya genelindeki ''yoğunlaştırılmış güneş enerjisi'' çalışmaları arasında ayırt edici üstünlükleri olduğu belirtilen yeni çalışmanın uluslararası patent alma hazırlıkları da devam ediyor. GÜNAM araştırmacıları, Türkiye'nin ilk yerli güneş panelinin üretimini de gerçekleştirmişti.

        PROF. DR. RAŞİT TURAN

        ODTÜ GÜNAM Müdürü Prof. Dr. Raşit Turan, doktora öğrencisi Özgür Selimoğlu ile birlikte tasarladıkları yoğunlaştırmalı güneş enerjisi sistemine ilişkin şu bilgileri verdi: ''Ancak GÜNAM ekibi olarak yoğunlaştırma tekniğine yeni bir yaklaşım getirerek, ışığın bir düzlem içerisinde yatay olarak yoğunlaştırıldığı ve maliyeti daha da düşük olan yeni bir yöntem geliştirdik. Bu sistemde güneş 50 kat yoğunlaştırılıyor. Böylece güneş hücresi maliyeti ve ihtiyacı çok daha aza indiriliyor. Fikrimiz özgün ve yenilikçi özellikler taşıyor. Güneş ışığı bir hücrenin içine değil de çok özellikli bir camın üzerine düşüyor ve burada özel olarak işlendikten sonra kenarlarda toplanıyor. Böylece güneşten elektrik üretmek için bir alana çok büyük boyutlu güneş hücresi döşenmesine gerek kalmıyor. Çünkü aynı enerji bu yolla da alınmış oluyor.'' Prof. Dr. Turan, teknolojinin en önemli yönünün, aynı miktarda enerji elde etmek için pahalı olan fotovoltaik malzemenin miktarının büyük oranda azaltılması olduğunu bildirdi.

        PROTOTİP HAZIRLANIYOR, HEDEF ÜRETİM

        Teknoloji üzerine doktora tez çalışmaları sırasında çalışan Özgür Selimoğlu ise "Bu sistem üzerindeki tüm maliyetleri görebilmek için basit prototip ürettik. Yıl sonuna kadar daha kapsamlı bir prototip üretilerek diğer testleri de tamamlayacağız" dedi. Selimoğlu, bu prototip üzerinde yaptıkları simülasyon çalışmalarından çok olumlu sonuçlar aldıklarını bildirerek, ''Laboratuvar ölçeğindeki testlerimiz çok çok iyi. Ancak prototip sürecinin ardından ürünümüzü ortaya çıkararak üretim aşamasına geçmeyi umuyoruz. Üretim sürecinin nasıl olacağına daha sonra karar vereceğiz'' diye konuştu. Prof. Dr. Turan, sistemlerinin üretiminin büyük ölçüde yerli imkanlar ve mevcut sanayi alt yapısı ile yapılabileceğini vurguladı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ