Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Türkiye'nin ilk Enerji Teknokenti - Teknoloji Haberleri

        Enerji konusunda Ar-Ge yapmak üzere, Türkiye’nin en aktif enerji kuruluşları İTÜ Enerji Enstitüsü sınırları içerisinde bir araya geldi. Enerji alanında üniversite-sanayi işbirliğinin en güzel örneği olmaya aday Enerji Teknokenti, akademik dünyayla enerji sektörünün önde gelen şirketleri arasında sinerji sağlanmasını amaçlıyor. İTÜ ile enerji şirketleri arasındaki anlaşmaya İTÜ Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin, TÜGİAD Başkanı Murat Coşkunkan, ARI TEKNOKENT Genel Müdürü Nazire Peker ve Prof. Dr. Altuğ Şişman imza attı.

        70 BİN KİŞİNİN 11 BİNİ İTÜ'DE AR-GE ÇALIŞMASI YAPIYOR

        İmza töreninde konuşan İstanbulTeknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin, İTÜ olarak son 2 yıldır tam bir girişimci üniversite modelini ortaya koyduklarını belirterek,''Toplam 11 bin kişi gelecek yılın sonuna kadar İTÜ'de, hem üniversitemiz hem de Türkiye için AR-GE çalışması yapıyor olacak. Şu anda Türkiye'deki AR-GEpersoneli sayısı ise 70 bindir. Bu inanılmaz bir rakam.Bu İTÜ'nün neler yapacağının somut bir göstergesidir.'' dedi. Şahin, Türkiye'nin ilk Enerji Teknokenti'nin kurulmasıyla ilgili ARIEnerji Teknokenti ile enerji şirketleri arasında düzenlenen imza töreninde yaptığı konuşmada, Enerji Teknokenti için başlangıçta 5 bin metrekarelik bir alan ve 4 milyon dolarlık bir yatırım öngörüldüğünü belirtti.

        BİLİŞİM, ENERJİ VE HAVA-UZAY-ULAŞIM EN ÖNEMLİ KONULAR

        Türkiye ve dünyanın bilişim, enerji, hava-uzay-ulaşım olarak 3 önemli konusu olduğunu anlatan Şahin, İTÜ'nün hedeflerinin bunlarla örtüştüğünü belirtti.

        Bu anlamda bilişimle ilgili çalışmaları geçen yıl başlattıklarını söyleyen Şahin, ''Enerji ile ilgili işbirliğimizi bugün imzalayacağız. Geriye hava ve uzay kalıyor. Onunla ilgili de çalışmalarımız var. Aynı modelle üniversitemize getirmeye çalışıyoruz.'' dedi.

        Şahin, Teknokent ve AR-GE alanında başlayan projelerin 2012'de tamamlanacağını belirtti. Şahin ''Bu teknokent AR-GE projelerimizin bütçesi de 60 milyon liradır. Bütün bunlar gelecek yıl tamamlanacak.Bunlar tamamlandığında TÜBİSAD 3 bin, ARI-1 ve 2, 2 bin; ARI-3, 4 ve 5 4 bin, Türkiye Genç İşadamları Derneği (TUGİAD) başlangıç olarak bin, İTÜöğretim üyeleri de bin kişilik AR-GE personeli çalıştıracak. Toplam 11 bin kişi gelecek yılın sonuna kadar İTÜ'de, bu kampüs alanı içinde hem üniversitemiz hem de Türkiye için AR-GE çalışması yapıyor olacak. Şu anda Türkiye'deki AR-GEpersoneli sayısı ise 70 bindir. Bu inanılmaz bir rakam.Bu İTÜ'nün neler yapacağının somut bir göstergesidir.''

        ''Türkiye'de başarıyı yakalamak ne kadar zorsa, yakalanan başarıyı muhafaza edebilmek de o kadar zordur'' diyen Şahin, dünyadaki konumu muhafaza edebilmek için koşmak gerektiğini kaydetti.

        İTÜ VE 10 ENERJİ ŞİRKETİNİN ORTAK PROJESİ

        TÜGİAD Başkanı Murat Coşkunkan ise projeyi çok önemsediklerini belirterek, “Yaklaşık bir yıl önce Reel Sektör Temsilcileri, Sivil Toplum Kuruluşları ve İstanbul Teknik Üniversitesi bir araya gelerek İTÜ Enerji Enstitüsü bünyesinde ‘SEKTÖREL DANIŞMA KURULU’ oluşturuldu. TÜGİAD – İTÜ Yenilenebilir Enerji Platformu (TİYEP), ülkemizde örneğine ilk kez rastlanılan Endüstri Destekli Araştırma Görevi (EDAG) projesini hayata geçirdi. Bu gün ise burada yeni bir projenin hayata geçirilmesi adına toplandık. Bu önemli projenin hayata geçirilmesini sağlayanlara teşekkür ediyorum.” dedi.

        İTÜ Enerji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Altuğ Şişman, endüstri ile yakın işbirliği içerisinde olan, verilen lisansüstü eğitimin endüstrinin ihtiyaçlarına göre sürekli güncellendiği, endüstrinin desteklediği laboratuarlarda araştırma gruplarının çalıştığı bir Enerji Enstitüsü oluşturduklarını belirtti.

        Konuşmaların ardından Rektör Prof. Dr. Şahin, İTÜ Enerji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Şişman ve 10 enerji şirketi, Türkiye'nin ilk Enerji Teknokenti'nin kurulmasıyla ilgili anlaşmayı imzaladı.

        İMZA TÖRENİNE KATILAN ŞİRKETLER:

        Target Enerji Üretim Teknolojileri ve Sistemleri-Alp G. ONYURU/Genel Müdür

        Ericom Telekomünikasyon ve Enerji Teknolojileri-İlker AYDIN/Yön.Kur.Başk.

        Mavi Solar-Fatih KAVASLAR/Yön. Kur. Başk.

        Drotel Telekomünikasyon Ltd.-Hakan AYDOĞAN/Genel Müdür

        Greenway Güneş Sistemleri-Serdar ERTURAN/Yön.Kur.Üy.

        Eurogaz Ekipman ve Danışmanlık. -Ufuk ÜNAL/Yön.Kur.Başk.

        Arıkanlı Holding (ArıEn)-Prof. Dr. Şener OKTİK/Enerji Gn.Koor.Yrd.

        Permosan-Berat ALTIN/Yön.Kur. Başk.

        İdeal Teknoloji-Prof. Dr. Engin TÜRE-Baş Danışman

        Barok Yatırım Enerji Üretim-Tekin ERTAN-Yön. Kur. Üy.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ