Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Büyük Piramit'in sırrı aydınlanıyor - Teknoloji Haberleri

        Dassault Systèmes’in katkılarıyla Büyük Mısır Piramiti’nin gizem perdesi aralanıyor

        Ürün yaşamdöngüsü yönetimi (PLM) ve 3 boyutlu (3D) modelleme çözümleri konusunda en iyilerden Dassault Systèmes (DS), Büyük Mısır Piramit’inde şimdiye kadar keşfedilmemiş bölümlerin gizemini çözmek için oluşturulan Djedi Robot Mission projesinde Scoutek şirketine ve Leeds Üniversitesi’ne destek oluyor.

        Dassault Systèmes, proje kapsamında Djedi Robot’un 3 boyutlu (3D) tasarımını gerçekleştirmenin yanı sıra, robotun piramidin içinde gördüklerini de herkesin anlayacağı şekilde 3 boyutlu deneyim olarak canlandırıyor.

        Dassault Systèmes (DS), araştırma ve inceleme teknolojileri konusunda faaliyet gösteren İngiliz Scoutek şirketi ve İngiltere’nin Leeds Universitesi ortaklığıyla oluşturulan Djedi Robot Mission takımına destek vererek piramitlerdeki kuyuları keşfetmek için Djedi adını verdiği araştırma robotunu 4,500 yıldır gözlerden uzak olan kraliçenin odasına göndermek üzere tasarladı. Hala keşfedilmemiş odalar ve kapılar bulunan Büyük Piramit’de aynı zamanda gizli geçitler olduğu da iddia ediliyor.

        Dassault Systèmes’in çözümleriyle 3 boyutlu ortamda tasarlanan ve simülasyonları gerçekleştirilen Djedi robotu, piramitlerin içindeki çalışma alanında hata oluşmayacak şekilde tasarlandı. Djedi robotu kısa bir süre önce Büyük Piramit’in içerisindeki küçük geçitlerden geçti ve bugüne kadar gün yüzüne çıkmamış kırmızı işaretler ve grafitilerin fotoğraflarını çekti. DS’in Passion for Innovation (İnovasyon Tutkusu) projesi destekçisi ve Harvard Üniversitesi Eski Mısır Bilimcisi Peter Der Manuelian “Kırmızı boyalı işaretler, numaralar ve grafitiler Gize çevresinde oldukça yaygın. Bunlar genellikle masonların veya tutukluların işaretleri anlamına gelen rakamların, tarihlerin ve hatta çetelerin isimleri” olduğunu söylüyor. Uzmanlar, yeni keşfedilen sembollerin piramit içerisinde yer alan kuyuların anlaşılmasında rol oynayabileceğini düşünüyor.

        Dassault Systèmes İnteraktif Strateji Direktörü Mehdi Tayoubi 3 boyutun sadece mühendisler için gerekli bir araç olmadığını, bu macerayı tam anlamıyla tecrübe etmenin en iyi yolunun 3 boyutlu deneyimlerden geçtiğini belirtiyor. Dassault Systèmes’in 3 boyutlu mühendislik deneyimleri ve en ileri 3D teknolojileri Djebi robotunun geçtiği kuyuları ve geçitleri 3 boyutlu olarak canlandırabiliyor.

        Djedi Roboto Projesi ekibinin çalışmalarına 2011 yılı sonuna kadar devam etmesi ve 2012 yılı başında konuyla ilgili detaylı bir rapor yayınlaması bekleniyor.

        Elde edilen resimler ve proje raporları aynı zamanda Mısır Eski Yapıtları Yüksek Şurası’nın resmi yayın organı Annales du Service Des Antiquités de l’Egypte (ASAE)’in 84. sayısında da yayınlandı.

        Mehdi Tayoubi’nin blog yazısına ulaşmak ve elde edilen bilgi ve fotoğraflarla Dassault Systèmes’in oluşturduğu video’ya http://perspectives.3ds.com/surprise/exclusive-3d-reconstruction-of-the-djedi-robot-findings-in-the-great-pyramid/ linkinden ulaşabilirsiniz.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ