Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji İnternet Bilişim suçlularını dijital izler ele veriyor - Teknoloji Haberleri

        Türkiye'de internet kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte bilişim suçlarında da artış yaşanırken, bilişim suçlarıyla mücadele polisi, zanlıları yakalamak için dijital ortamda iz sürüyor.

        İnternet yoluyla, çoğunlukla başka kişilerin kredi kartı ve kişisel bilgilerini ele geçirerek işlenen suçlara karşı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü bünyesinde yer alan ''Bilişim Suçlarıyla Mücadele Büro Amirliği'' ekipleri mücadele ediyor.

        Bu suçlarla ilgili gelen şikayetler doğrultusunda çalışma başlatan polis, dijital ortamda iz sürüyor. Kendilerini gizlemek için yurt dışındaki bilgisayarların IP adreslerini ele geçirerek, genelde bu adresler üzerinden suç işleyen kişiler, dijital ortamda titiz şekilde sürdürülen iz sürmeyle yakalanıyor.

        Emniyet yetkilileri, internet ortamında işlenen bir suçun izlerini tamamen silmenin mümkün olmadığını, bu izlerden yola çıkılarak zanlıların kimliklerinin tespit edildiğini ve operasyon düzenlenerek yakalandığını belirtiyor.

        BİLİŞİM SUÇLARI YÜZDE 250 ARTTI

        İzmir Bilişim Suçlarıyla Mücadele Büro Amirliği ekiplerinin 2010 ve 2011 yıllarında müdahale ettikleri vaka sayısı, internet ortamındaki suç oranı artışını da gözler önüne seriyor.

        Bilişim suçlarıyla ilgili 2010 yılında yürütülen operasyon sayısı 90 iken bu rakam 2011'de 244'e ulaştı. Yetkililer, 2010'da 4 olan kopya site oluşturarak interaktif dolandırıcılık vakasının 2011'de 74'e, 39 olan kişisel bilişim sistemlerine girme eyleminin 2011'de 144'e yükseldiğini bildirdi.

        Kredi kartı bilgilerini ele geçirme vakalarında ise düşüş gözlendi. 2010'da kredi kartı kopyalanmasına ilişkin 51 olaya müdahale ettiklerini kaydeden yetkililer 2011'de sayının 26'ya düştüğünü ifade etti.

        Bilişim Suçlarıyla Mücadele Büro Amirliği yetkilileri, bunun nedeninin suçu genellikle aynı kişiler tarafından işlenmesi, 2010'da bu olaylara karışanların büyük bölümünün cezaevine girmesinden kaynaklandığını söyledi.

        2010'daki bilişim suçları operasyonlarda gözaltına alınan 184 kişiden 182'sinin, 2011'de ise 135 kişiden 61'inin tutuklandığı kaydedildi.

        İnternette gün geçtikçe artan suç çeşitliliği ve oranına karşı vatandaşların da dikkatli davranması gerektiğini belirten emniyet yetkilileri, özellikle güvenilir olmayan sitelere özel bilgilerin girilmemesi, alışveriş yapılmaması konusunda uyarıda bulundular.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ