Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Türkiye'de internet kesintisi, İstanbul, internet yavaş, internette kesinti, TTNET, Redhack, Türk Telekom - Teknoloji Haberleri

        Dün gece başta İstanbul olmak üzere Türkiye'nin belirli bölgelerinde internette ciddi bir sorun yaşandı.

        Geniş bant internet hızında saat 21.00 civarında başlayan kesinti, Türk Telekom yetkililerinin verdiği bilgiye göre çözüldü.

        Tüm TTNET abonelerinin internet bağlantısı koparken diğer servis sağlayıcılar ve operatörlerin hizmetlerinde sorun yaşanmadı. TTNET de dahil olmak üzere 3G bağlantılar normal bir şekilde devam etti.

        Mobil cihazlarla internete bağlanan kullanıcılarının da, sosyal medyada en çok paylaştığı konular arasına girdi.

        TÜRK TELEKOM'DAN AÇIKLAMA

        Türk Telekom yetkileri sorunun giderilmesinin ardından sosyal medya üzeriden şu açıklmayı yaptı: Yaşanan kısa süreli teknik bir aksaklık nedeniyle internet erişiminde bazı bölgelerde kısa süreli sorun yaşanmış, ekiplerimizin anlık müdahalesi ile yaşanan sorun giderilmiştir. Bilgilerinize sunarız.

        HACKERLAR MI SABOTE ETTİ?

        Redhack isimli hacker grubu meydana gelen kesintiyi kendilerinin yaptığını iddia ederken Türk Telekom yetkilileri böyle bir şeyin söz konusu olmadığının altını çizdi.

        RedHack, kesintinin Türkiye'de resmi kurumlara yönelik bir siber saldırı sebebiyle meydana geldiğini öne sürdü. İddiaya göre Anonymous Grubu da RedHack'e destek vermek amacıyla TTNEt, Emniyet Genel Müdürlüğü, Adalet Bakanlığı, Yargıtay'a dün gece itibariyle bir saldırı başlattığ. Bu saldırılar sırasında Emniyet Genel Müdürlüğü ve Adalet Bakanlığı'nın sistemleri çökertildi. Bu saldırılarla baş edilemeyince de Türkiye İletişim Başkanlığı (TİB), internet yurt dışı çıkışları kapattı.

        TÜRK TELEKOM: MPLS SİSTEMİNİN KURULUMU ESNASINDA....

        Türk Telekom internet bağlantısının başkaları tarafından sabote edildiği iddialarını hiçbir şekilde doğru olmadığını belirterek, fiber altyapının yayılımı ve her noktaya ulaştırılmasına aracılık eden MPLS (Multi Protocol Label Switching) sisteminin kurulumu sırasında bir sorun çıktığını ve bu yüzden ülke genelinde birçok ilde kesinti yaşandığını açıkladı.

        SALDIRI OLDUĞU DOĞRU AMA...

        Bir süre önce Türkiye'deki kamu kurumlarının internet sitelerine siber saldırı düzenleyeceğini duyuran Anonymous bünyesinde hareket eden hackerlar, saat 20.00 sıralarında Adalet, İçişleri ve Dışişleri bakanlıklarıyla Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesindeki web sitelerine ''DDOS'' adı verilen internet erişimini engellemek için hakerete geçti.

        Siber saldırıyla birlikte Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanlığı bünyesindeki Telekomünikasyon İletişim Başkanlığında (TİB) görev yapan uzman ekip, kamu kurumlarıyla organize hareket ederek savunma görevini üstlendi. Bir süre önce TİB bünyesinde siber tehditlere karşı kurulan Teknik İşletme Daire Başkanlığı da siber savunmada aktif rol üstlendi.

        TİB Teknik İşletme Daire Başkanı Dr. Barış Yaslan, yaptığı açıklamada, siber saldırının hedefinde aralarında, TBMM'ye ait www.meclis.gov.tr, Adalet Bakanlığı'na ait www.adalet.gov.tr, İçişleri Bakanlığı'na ait www.icisleri.gov.tr, Dışişleri Bakanlığı'na ait www.mfa.gov.tr, Emniyet Genel Müdürlüğü'ne ait www.egm.gov.tr ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na ait www.hsyk.gov.tr adresli sitelerin de yer aldığı yaklaşık 20 web sitesinin bulunduğunu söyledi.

        Başta internet servis sağlayıcıları olmak üzere tüm güvenlik birimleri ve bakanlıklarla gece yarısına kadar siber güvenlik için başarılı bir koordinasyon sağlandığını kaydeden Yaslan, TÜBİTAK'ın da desteğiyle saldırının etkisiz kaldığını belirtti.

        Yaslan, yaklaşık 2 saat süren siber saldırı sonrası amaçlarına ulaşamayan Anonymous grubunun eylemlerine son vererek geri çekildiğini vurgulayarak, saldırıdan söz konusu internet sitelerinin etkilenmediğini bildirdi.

        TİB Teknik İşletme Daire Başkanı Dr. Barış Yaslan, kesintinin siber saldırıyla bir ilişkisi bulunmadığını belirterek, sorunun servis sağlayıcının teknik altyapısından kaynaklandığını söyledi.

        Türk Telekom yetkileri ise sorunun giderilmesinin ardından sosyal medya üzerinden yaptıkları açıklamada, ''Yaşanan kısa süreli teknik bir aksaklık nedeniyle internet erişiminde bazı bölgelerde kısa süreli sorun yaşanmış, ekiplerimizin anlık müdahalesi ile yaşanan sorun giderilmiştir'' ifadelerini kullandılar.

        HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ

        Ajanslar

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ