Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Mobil iPhone mu Android mi? - Teknoloji Haberleri

        HT EKONOMİ / Necdet ÇALIŞKAN - TELEFON SEÇME Rehberi -1-

        Akıllı telefon alacakların karşısındaki en kritik soruyu sorarak başlayalım: “Android’li mi olsun yoksa iOS’la mı çalışsın? Diğer bir deyişle Google’ın işletim sistemiyle çalışan Samsung, HTC, Sony, Huawei… mi olsun?

        Yoksa Apple’ın iPhone’u mu?” Öncelikle Android açık, iOS ise kapalı bir yazılım. Kapalı yazılımlar, virüs ve benzeri dış tehditlere karşı daha güvenlidir ancak kullanıcı bu tarz cihazlar üzerinde daha az kontrol sahibidir. Bilgisayarınızdan iPhone’a şarkı, video veya film yüklemek istediğinizde karşılaştığınız aşamalar, bu yazılımın kullanıcı dostu olmayan yönünü gözler önüne serer. Android gibi açık yazılımlarda ise telefona şarkı ve film yüklemek, USB belleğe herhangi bir belge atmak kadar pratiktir. Ancak unutmayın ki akıllı cihaz dünyasında en çok kullanılan uygulamaların hemen hemen hepsi ilk önce iOS platformu için sunulmuştur. Diğer taraftan Whatsapp gibi çok kullanılan bazı uygulamaları iPhone’cular ücretli indirebilirken, Android’ciler ücretsiz kullanabiliyor. iOS işletim sistemiyle çalışan tek cihaz olan iPhone, yılda biri ana ürün (4, 5…) diğeri tamamlayıcı ürün (4S, 5S….) olmak üzere 2 yeni model ile karşımıza çıkıyor. Android’i kullanan birden fazla marka (Samsung, HTC, Sony, Huawei…) olduğu için yılda onlarca farklı yeni model ile karşılaşıyoruz. Bu durum, yeni ekran, işlemci, görüntü teknolojilerinin Android’e yerleşme süresini de kısaltıyor. Örneğin iPhone’un 2011 sonunda 4S ile ulaştığı 8 MP’lik kamera, Android’de 2010 başında vardı. Android’de artık standartlaşmaya başlayan mobil ödeme teknolojisi NFC ise iPhone 5’te bile hâlâ yok.

        ŞARJI DA BİTMESE!

        Telefonlar akıllandı ama artan özellikler pil ömrünü de kısalttı. Bu durumda şarj kablonuz olmadan en azından bir gün geçirebilmek için bataryası 2000 mAh (miliamper) ve üstü olan telefonları tercih edin.

        YARIN: Telefonu ne zaman almalı? Alırken neye dikkat etmeli?

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ