Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Turizm 'Ege adalarına vize kalkarsa 1 milyon Türk turist gelir' - Turizm Haberleri

        AB'nin, Türkiye'ye uyguladığı vizelerin kaldırılmasını taahhüt etmesinin Yunan adalarındaki turizmcileri heyecanlandırdığı, bazı adalarda 2016 sonrası için yeni yatırımların planlandığı belirtildi.

        Türkiye vatandaşlarının en fazla gittiği ülkeler sıralamasında Gürcistan'ın ardından ikinci sırada yer alan Yunanistan'ı 2014 yılında 741 bin turist tercih etti. Bu sayının 2015 yılında 850 bine ulaşması beklenirken, özellikle yaz aylarında Türk turistlerin tercihi Yunanistan'ın Türkiye'ye yakın konumdaki adaları oldu.

        İzmir'e yakınlığı nedeniyle en fazla Türk turisti 85 binle Sakız Adası çekerken, Rodos, Sisam, İstanköy ve Midilli de gözde tatil merkezleri arasındaki yerini aldı. Karşılıklı gemi seferlerinin artması üzerine bu adalara giden toplam Türk turist sayısının 250 bine yaklaştığı tahmin ediliyor.

        Turist sayısının kapıda vize uygulamasıyla arttığına işaret eden turizmciler, adaların, ülkedeki krizden daha az etkilenmesinde Türk turistlerin önemli rolünün olduğunu belirtiyor.

        Yunanistan'ın Ege Denizi'nde bulunan 20 adasından ticaret odalarının bir araya gelerek oluşturduğu Yunan Adaları Ticaret Odaları Birliği Başkanı Thrasyvoulos Kalogridis, bu yıl ülkelerine gelen Türk turistlerden 250 bininin Ege Adaları'nı tercih ettiğini söyledi.

        'TURİZMİN İLK TERCİHİ TÜRKLER'

        Adalara giden turist sayısının 5 yılda 2,5 kat arttığını anlatan Kalogridis, Yunanlı turizmciler için Türk turistlerin birinci tercih olarak değerlendirildiğine dikkati çekti.

        "Türkler, Alman, Fransız ve Hollandalı turistlere göre daha çok harcama yapıyor. Ayrıca adalarımıza sadece bir kez değil defalarca giriş çıkış yapıyor. Bu nedenle turizmciler Türkler'i tercih ediyor" diyen Kalogridis, Türk turistlerin geçmişte turizmde istediği payı alamayan bazı adalara da hareketlilik kazandırdığını ifade etti.

        Yunanistan adaları olarak Türkiye'nin Schengen vizesine tabi olması ve vize sorununun ortadan kalkması için uzun süredir mücadele verdiklerini dile getiren Kalogridis, "AB'nin 2016 Ekim ayı itibarıyla Türkiye'ye uyguladığı vizeleri kaldırmayı gündemine alması bizi çok sevindirdi. Umarız Türkler'e uygulanan vizeler kaldırılır ve iki ülke turizmde hedeflediği noktalara birlikte ulaşır. Vizelerin kalkması halinde Yunanistan'a yılda 3 milyon Türk turistin geleceğini hesaplıyoruz. Yunan adalarına gelen turist sayısının ise 1 milyona yaklaşacağını düşünüyoruz. Benim korkum vizeler kalktığında adalarda Türk turistleri yatıracak yatak bulamamak" ifadelerini kullandı.

        'RUSYA GERGİNLİĞİ BİZİ DE OLUMSUZ EKİLER'

        Kalogridis, Türkiye ile Rusya arasındaki gerginliğe de değinerek, iki ülke arasında sürtüşme olmasını istemediklerini, bunun Yunanistan'ı ve tüm bölgeyi olumsuz etkileyeceğini düşündüklerini kaydetti.

        Kalogridis, bu süreçte Rusya'dan kendilerine gelen ilave bir talep olmadığının altını çizerek, şöyle konuştu:

        "Adalara gelen Rus turistler zaten İstanbul aktarmalı geliyordu. Bunların bir bölümü tatillerinin ilk yarısını Türkiye kıyısında diğer yarısını adalarda geçiriyordu. Şimdi ne olacak bilemiyoruz. Türkiye ve Rusya ilişkilerinin bozulmasını biz de istemiyoruz çünkü bu Yunan turizmini de olumsuz etkiler. Adalara gelen binlerce Türk turistin gelecek yıl gelmemesi gibi bir durumun ortaya çıkabileceği konuşuluyor. Bizim temennimiz bu gerginliğin bir an önce bitmesidir."

        'TÜRKLER SAYESİNDE TURİZM ADASI OLDUK'

        Türklerin en fazla tercih ettiği Sakız Adası'nın Belediye Başkan Yardımcısı Dimitris Karalis de 2000'li yılların başında denizcilik ve sakız üretimiyle geçinen adanın Türkler sayesinde turizm merkezi haline geldiğini söyledi.

        Rakamların artmasını memnuniyetle karşıladıklarını anlatan Karalis, "Vizeler kalktığında talebi karşılayamama gibi bir durum söz konusu olabilir. Bu nedenle yeni yatırımlar konusunda çalışma yapılması gerekiyor" diye konuştu.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ