Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Turizm Bozcaada'da otellerin doluluk oranı yüzde 90'a ulaştı - Turizm Haberleri

        Bozcaada'nın son yıllarda hem Çanakkale hem de Kuzey Ege bölge turizminin lokomotif yerlerinden biri olduğunu belirten adanın CHP'li Belediye Başkanı Hakan Can Yılmaz, "Gerek yerel yönetim olarak belediyenin tüm çalışanları vardiya sistemiyle neredeyse 24 saate varan bir hizmet sağlayacağız" dedi.

        Ramazan Bayramı'nda yine yoğunluk beklenen Bozcaada, bayram tatili rezervasyonlarında yüzde doksanı bulmuş durumda. Yıllardır bu yoğunluklardan tecrübe edinen idareci ve yöneticiler turizmcilerin rahat bir tatil geçirebilmeleri için çeşitli yöntemler bularak bunları hayata geçiriyor. Gestaş'ın tatilcilerin hangi gün ve hangi saatte gidebileceklerini planlama imkanı sunan çağrı merkezinden rezervasyon uygulaması da başladı. Ayrıca adada hayata geçirilen bir başka uygulama ise Ada merkezinin motorlu araçlara kapatılması. Ada merkezinde yalnızca arabalı vapurla gidecek olan motorlu araçlar geçebilecek. Bu sayede tatilcilerin ada merkezinde araç korkusu, egzoz dumanı olmadan Bozcaada'nın tadını çıkarmaları ve Bozcaada'nın güzelliklerinden daha fazla yararlanabilmeleri hedefleniyor. Ayrıca adaya tatile gidecek olan turizmciler, pansiyon ve otelin yeri ve konumuna göre geceliği kahvaltılı yüz lira ile iki yüz lira arasında konaklayabilecek.

        "TURİZM VE DENİZ KALDI"

        Bozcaada'da esnaflık yapan 66 yaşındaki Zeynep Azak, "Günü birlik turlarımız çok, kalifiyelik turlarımız çok az. Yani dışarılardan gelen, 3-5 gün kalanlar yok. Günübirlikçi çöpünü bırakan turlarımız daha fazla. Zannedersem Bozcaada'daki fiyat yükseklikleri ve maddi olarak korkmuş olmaları buna etken oluyor. Yani Türkiye'mizin durumu belirli" dedi.

        Adada taksicilik yapan 27 yaşındaki Ramazan Öksüz ise "Bozcaada'da Ramazan dolayısıyla şu an turizm biraz zayıf. Günübirlik gelip gidiyorlar. Büyük beklentimiz bayram ve bayram sonrası diye umut ediyoruz. Geçen senelere göre turizm çok düşük. Şimdi biraz durgun, biz de Ramazan dolayısıyla olduğunu düşünüyoruz" dedi.

        "BOZCAADA'YA İLGİ HER YIL ARTIYOR"

        Adada 11 yıldır restoran işletmeciliği yapan Cenk Kayhan ise "Bozcaada'nın turizmi her geçen yıl aratarak devam ediyor. Bu senede nisan ve mayıs ayı hafta sonları olmak üzere çok hareketli geçti. Bayrama da doğal olarak bir kalabalık bekleniyor. Ramazanda doğal olarak bir eksilme var. Sonuçta burası bir turizm bölgesi. İnsanlar Ramazanı dikkate alarak. Bayram tatiliyle beraber daha hızlı olacak. Temmuz-ağustos daha hareketli geçecek. Dolayısıyla ramazanda bir azalma var. Çok normal karşılıyoruz. 9 günlük bayram tatili Tüm Türkiye'ye yarayacağını tahmin ediyorum. Sonuçta insanlar bayramları tatil olarak değerlendiriyor. Her yere yarayacağını tahmin ediyorum. Bayram tatilinde Bozcaada da yoğunluk aynı geçecek. Çünkü Bozcaada'nın kapasitesi belli. Alanı belli, her şeyi belli. Aynı geçecek diye tahmin ediyorum" diye konuştu.

        "MİSAFİRLERİMİZİ BEKLİYORUZ"

        Bozcaada Belediye Başkanı Hakan Can Yılmaz, Bozcaada'nın herkesin bildiği özellikle son yıllarda hem Çanakkale hem de Kuzey Ege bölge turizminin lokomotif yerlerinden biri olduğunu belirterek, "Bu Ramazan Bayramı'nda da aynı yoğunluğun belirtilerine de şu anda sahibiz. Aşağı yukarı 9 günlük Ramazan Bayramı tatili süresince Bozcaada'da yüzde doksanları aşan bir doluluk oranı mevcut. Biz bayramda bunun yüzde yüzlere dayanacağına eminiz. Bozcaada olarak biz bu tip yoğunluklara alışkın bir yöreyiz. Gerek yerel yönetim belediye olarak gerekse turizm işletmecileri olarak Bozcaada'ya gelen bütün misafirlerimizi en iyi şekilde ağırlama konusunda hem tecrübemiz var hem de bu sene daha büyük bir isteğimiz var. Ben Bozcaada'ya bayram tatili boyunca ve bu yaz boyunca misafir olarak gelecek sevgili misafirlerimize şunu özellikle bir kez daha hatırlatmak istiyorum. Geçen sene başladığımız bir uygulama var. Buna göre Bozcaada'dan Gestaş arabalı vapuru dönüş seferlerinde rezervasyon sistemi uygulanıyor. Yani insanlar tatilini planlarken Bozcaada'dan hangi gün ve hangi saat gideceklerini planlayıp, Gestaş'ın çağrı merkezinden rezervasyonlarını yaptırırlarsa o her bayramda başka yörelerde ve Bozcaada da bundan önceki yıllarda yaşadığımız uzun araç kuyrukları ve insanların tatillerinin son günlerini yalnızca bu kuyruklarda geçirmesi handikabını ortadan kaldırmış olacağız. Bunun özellikle altını çiziyorum misafirlerimiz açısından. Mutlaka araçlı gelecek misafirlerimiz, dönüş için Gestaş'ın çağrı merkezinden araçları için dönüş rezervasyonlarını istediği saatlere yapabilirler. Böylece Bozcaada'nın daha fazla tadını çıkarırlar. Son günlerini araç kuyruklarında geçirmek zorunda kalmayacaklar" ifadelerini kullandı.

        BELEDİYE 24 SAAT HİZMET VERECEK

        Bozcaada'nın bayram tatilinde gerçekleşecek yoğunluğa son 7-8 senedir hazırlıklı ve tecrübeli olduğunu vurgulayan Başkan Yılmaz, "Biz de bütün bu yoğunluğa hazır durumdayız. Gerek yerel yönetim olarak belediyenin tüm çalışanları vardiya sistemiyle neredeyse 24 saate varan bir hizmet sağlayacağız. Bu konuyla ilgili gerek kendi yönetimimiz gerek kaymakamlık ve diğer birim amirlikleri gerekse Bozcaada'ya ulaşımı sağlayan ve Bozcaada için çok önemli bir noktada bir duruş sergileyen Gestaş'la görüşmelerimiz devam etti ve görüşmelerimizi bu üç alanda hem kaymakamlık hem belediye hem Gestaş olarak çalışmalarımızı tamamladık. Canı gönülden, rahat bir şekilde Bozcaada'ya gelebilir misafirlerimiz" dedi.

        "BOZCAADA MARKA DEĞERİNİ KORUYOR"

        Adada otel işletmecisi olan 28 yaşındaki Emrah Ataol da, "Bozcaada Türkiye geneline göre şu an marka değerini koruyor. Bozcaada bu sene turizmde en az etkilenen yerlerden bir tanesi. Biz genel olarak memnunuz. Bayramda da yüzde doksanlara ulaştığımız şu günlerde, 'Bozcaada markasını ne kadar ileri götürebiliriz?', 'İleri götürebilmek için daha neler yapabiliriz?' şeklinde düşüncelerimiz var. Onun için çalışıyoruz daha iyisi osun diye. Geçtiğimiz seneye göre ramazanında biraz daha erkene gelmesi dolayısıyla biraz daha düşük aslında bu sene rezervasyon oranları. Ama Ramazan ayının bitmesiyle bayramla beraber Eylül'ün 18'ine kadar Kurban Bayramını sonuna kadar yüksek sezonlu bir Bozcaada yaşayacaktır. Bozcaada'da pansiyonlar ve oteller arasında yüz lirayla iki yüz lira arasında kahvaltılı konaklama fiyatı bulabiliriz. Oteliyle, restoranıyla Bozcaada Ramazan Bayramı tatiline hazır. 1 Temmuz'la 10 Temmuz arası çok iyi hazırlandık. Bütün misafirlerimizi dört gözle bekliyoruz. Buyursunlar gelsinler Bozcaada'ya" dedi.

        "ODA FİYATLARI GECELİK 100-200 TL ARASINDA DEĞİŞİYOR"

        Bozcaada Turizm İşletmecileri Derneği (BOZTİD) Başkanı Ülke Diler, "Bu sene sezona çok iyi başladık. Ramazan ayı dolayısıyla birazcık düşüş yaşadık. Ama şimdi rezervasyonlarda arkadaşlarımızla konuştuğumuz kadarıyla rezervasyonlardan anladığımız kadarıyla bayramda yüzde 90'ları buluyor. Bundan sonra temmuz ve ağustos, eylül sonuna kadar rezervasyon geliyor ve bu şekilde devam edeceğini umuyoruz. Geçen senelere göre daha yoğun bir kalabalık olacağını düşünüyoruz. Bayram ve bayramdan sonra daha önce böyle yoğun günleri yaşadık, yoğun sezonları yaşadık. Kaymakamlık, belediye ve esnaf arkadaşlar tamamı bu konuyla ilgili hazır. Otelin yerine, konumuna göre oda kahvaltı fiyatı olarak yüz lirayla iki yüz lira arasında fiyatlar" dedi.

        Ramazan ayının biraz sakin geçtiğini belirten bir işletme şefi Şenol Özdil, "Şu an işlerimiz güzel, bayağı yoğun. Hareketli geçiyor. Tüm tatilcileri Bozcaada'ya bekleriz. Başlarda turizm ilk hafta on gün Türkiye genelinde durgun geçiyor. Şimdilerde düzelmeye başladı. Bayramda inşallah yoğun olacak. Bayramda adadaki otellerin yoğunluğu şimdi yüzde doksanlarda. Bayağı bir kalabalık bekliyoruz" diye konuştu.

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ