Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Turizm Türkiye yabancı yatırımcı hedefleri açıklandı! - Turizm Haberleri

        Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Arda Ermut, Türkiye'nin 2016 yılında 12,3 milyar doyar uluslararası doğrudan yatırım çektiğini belirterek, "2017'yi bir kriz yaşamadığımız sürece 12,3 milyar doların üzerinde bir yerde kapatmayı hedefliyoruz. 12,3 milyar doların üzerinde, 15 milyar dolar seviyesine yakın bir noktada tamamlamanın yoluna bakacağız." dedi.

        Ermut yaptığı açıklamada, Türkiye'nin, özellikle 2002 sonrasındaki siyasi istikrarla birlikte doğrudan yatırımların önünü açtığını belirtti.

        Türkiye, 2002'ye kadar toplamda 15 milyar dolar yatırım çekebilirken, 2002 sonrasında neredeyse yılda ortalama 15 milyar dolar ile bugüne kadar 180 milyar dolar rakamına ulaşıldığını anlatan Ermut, bu konuda çok ciddi bir değişim yaşandığını ancak ülkenin potansiyelinin daha fazla olduğuna inandıklarını vurguladı.

        Ermut, Türkiye'nin dünyadaki global yatırımların yüzde 1'ini çekebildiğini, bunu 1,5-2'lere çıkabileceğini düşündüklerini belirterek, özellikle bölgesel anlamda bazı sıkıntıların olduğunu, çevre ülkelerdeki gelişmelerin Türkiye'ye gelen yatırımları etkilediğini ifade etti.

        REKLAM

        Uzak Doğu'dan Rusya ve Asya'dan, Yakın Doğu'dan ve aynı zamanda Ortadoğu'dan, Arapça konuşulan ülkelerden çok ciddi yatırımlar çekmeye başladık. Bu farklılaştırmayla birlikte, bu global krizlerden, bölgesel gelişmelerden de daha az etkilenerek belli bir oranda yatırımı her zaman Türkiye'ye çekebilmenin yollarına bakıyoruz. Bu anlamda çok ciddi adımlar atılıyor."

        Ermut, Türkiye'nin çektiği doğrudan yabancı yatırımların dağılımına da değinerek, şunları kaydetti:

        "Avrupa'dan doğrudan yatırımlar yüzde 75'lere kadar çıkmıştı. Yüzde 15'e yakın neredeyse Amerika'dan çekiyorduk. Bu oranlar Avrupa'nın yüzde 65'e, Amerika'nın da yüzde 9'a kadar geriledi. Bunlar hangi ülkelerle gerilemiş oldu? Rusya'nın payı ise yüzde 2'lerden yüzde 6'lara çıktı. Ortadoğu'nun payı yüzde 8'lerden yüzde 16'lara çıktı. Dolayısıyla ciddi bir artış görüyoruz, diğer ülkelerden. Tabii bunun çok hızlı bir şekilde, birden değişmesini beklemiyoruz. Ama farklılaştırma noktasındaki çalışmalarımıza devam ediyoruz.

        2017'yi bir kriz yaşamadığımız sürece 12,3 milyar doların daha üzerinde bir yerde kapatmayı hedefliyoruz. 12,3 milyar doların üzerinde, 15 milyar dolar seviyesine yakın bir noktada tamamlamanın yoluna bakacağız. Global ve küresel dinamikler lehimize işler ve pozitif çarpan etkisi yaparsa belki bunun da ötesinde yatırım çekeriz ama aleyhimize çalışırsa belki bunun altında gelir. Biz elimizden gelen gayreti göstereceğiz."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ