Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Turizm Hollandalı turist sayısında krize rağmen yüzde 30 artış var - Turizm Haberleri
        REKLAM

        Geçtiğimiz yıllarda günlük ortalama 1500 civarında olan Hollandalı turist sayısı, Türkiye'deki anayasa değişikliği referandumu ve Hollanda genel seçimleri esnasında yaşanan kriz sonrasında 300'e dek düşmüştü. Havayolu şirketleri deönlem olarak Türkiye'ye yönelik seferleri daraltıp kapasite düşürerek rotalarını Yunanistan ve İspanya gibi ülkelere çevirmişti.

        Aradan geçen sürede yaşanan normalleşme ve tanıtım faaliyetlerinin de etkisiyle durum tersine dönmüşe benziyor. Turizm şirketi Corendon tarafından açıklanan araştırma sonuçlarına göre, Hollanda'dan gelen turist sayısı günlük 1200 kişiye ulaşmış durumda.

        EN AZ 2 UÇAK DAHA LAZIM

        Hem otel zinciri hem havayolu, hem de tur operatörü olarak Türk turizmine yatırım yapan Corendon'un kendi charter uçuşları şu an tam kapasiteyle çalışıyor. Diğer şirketler de kaydırdıkları seferleri yeniden Türkiye'ye yönlendirmeye başladı ancak İspanya ve Yunanistan'dan bulunanikişer ve Portekiz'den bulunan tek uçak yeterli gelmiyor.

        Corendon Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıray Karaer, en az iki uçağa daha ihtiyaçları olduklarını ancak turizmcinin kendisini krize göre ayarladığını ve sezon başında yapılan anlaşmalar nedeniyle uçuşları geri döndüremediklerini belirtiyor.

        Bu nedenle, Antalya başta olmak üzere, Türkiye'deki otellerde yatak kapasitesi olmasına rağmen yeterli uçak olmadığı için Hollanda ve Belçikalı turist potansiyeli tam olarak değerlendirilemiyor. Tarifeli seferler de talebi karşılamaya yetmiyor.

        • Atılay Uslu

        Şirket tarafından Türkiye'yi tanıtma çalışmaları kapsamında düzenlenen ve her iki ülkenin basın, blogger ve turizm camialarından insanların katılımıyla 12-13 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilen etkinlikte açıklanan araştırma sonuçlarına ait başka ilginç veriler de var.

        İSPANYA VE YUNANİSTAN'IN ÖNÜNDEYİZ

        Hollanda'dan mayıs ayında Türkiye'de tatil yapan 1000 kişiyle yapılan anketin sonuçlarına göre, 'Türkiye'ye giderken korktunuz mu?' sorusuna yüzde 47 oranında 'evet' yanıtı alınmasına rağmen gelen her 10 kişiden 9'u Türkiye'ye yeniden gelmek istediğini söylüyor. Türkiye, alınan hizmetin kalitesini ve memnuniyetini ölçen bir diğer soruda 10 üzerinden 8.5 puan alarak 7.8 puanda kalan İspanya ve 7.5 ortalamaya sahip Yunanistan'a fark attı.

        Corendon Turizm Grubu'ndan Atılay Uslu'nın açıkladığı verilere göre Türkiye'de kendini güvende hissedenlerin oranı ise yüzde 98.

        Türkiye'nin doğal güzellikleri ve tarihi eserlerinin yanı sıra yeme içme, konaklama ve hizmet kalitesiyle de çok iyi bir ürüne sahip olduğunu belirtiren turizmciler, doğru adımlarla potansiyelin gerçeğe dönüştürülebileceğinde iddialı. 2018 yılında politik sorun çıkmazsa yüzde 100 artış sağlanabileceğini söylüyorlar.

        Corendon'un Hollandalı Pazarlama Direktörü Martin De Boer de "6 hafta önce tatile geldim, burası benim ikinci memleketim. Çevremdeki insanlar, 'Emin misiniz? Güvenilir mi?' diye soruyorlar. Pazarlama açısından çok olumlu bir görüşe sahibim." diyerek Türkiye'nin turizm değerine övgüde bulundu.

        200 EURO ZAM

        Sezon başındaucuz satış yapan operatörler, geçen hafta Hollandalı turiste uygulanan haftalık konaklama ücretlerine ortalama 200 euro zam yaparak fiyatları yukarı çekmiş durumda.Türkiye, şu anda Yunanistan ve İspanya ile aynı fiyata satılmasına rağmen Hollandalının ilgisi azalmak bir yana gitgide artıyor.

        Gelenler arasındaliderliği liberaller alırken; miting krizi döneminde açıklamalarıyla tepki çeken Özgürlük Partisi'nin ırkçı lideri Geert Wilders vb. ırkçı görüşlere sempati duyanlar ise ilginç bir şekilde ikinci sırada.

        İspanya ve Yunanistan'daki yatak kapasitesinin dolmuş olmasının da artışta etkili olduğunu belirten Yıldıray Karaer, buna rağmen gelinen noktanınyeterli olmadığı görüşünde. 2015'te 32 milyon olan turist sayısının 45-50 milyona çıkarılması gerektiğini iddia eden Karaer, kümülatif olarak bugüne kadar yapılan satışlarda geçen senenin yüzde 25 ve 2015 yılının da yüzde50 gerisinde kalındığını belirtiyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ