Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Turizm 350 bin kişi işsiz kaldı! - Turizm Haberleri

        Antalya Turizm Çalışanları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Yahyaoğlu, Antalya'da bulunan büyük ölçekli yaklaşık bin otelin 900'ünün kış sezonunda kapandığını söyledi. Antalya'da 500 bin turizm çalışanı olduğunu vurgulayan Yahyaoğlu, yaklaşık 350 bin çalışanın sezon sonunda işsiz kaldığını dile getirdi.

        İşssizlik sigortasının kısmi olarak uygulandığını ancak bunun çözüm olmadığını söyleyen Antalya Turizm Çalışanları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Yahyaoğlu, turizm sektüründe istihdam edilenlere yönelik bir çalışma yapılmadığını söyledi. Turizm sektöründeki çalışma koşullarına da değinen Yahyaoğlu, "Asgari ücretle 14 saat çalışılan bir sektördeyiz" dedi.

        Geçmişte nitelikli otel personelinin gelirden yüzde 15 oranında pay aldığını belirten Yahyaoğlu, "Şimdi herşey dahil sisteminde müşteriye çok yediren değil, yedirmeyen, çok satan değil az satan personel makbul hale geldi. Türkiye'de turizm sektöründe çalışan üzerinden doping yapılıyor. Kayıtdışı görmezden geliniyor. Çalışanların emeğinden kesilen ekonomik değerler otel ücretlerine yansıtılıyor. Böylece otel ücretleri düşük tutulabiliyor. Avrupa'nın en alt gelir grubu Türkiye'ye geliyor. Otel çalışanları açlık sınırının altında çalışıyorlar" diye konuştu.

        Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO)'nun turizm çalışanlarının çalışma ve yaşam koşullarını iyileştirmeyi amaçlayan 172 No'lu sözleşmesinin, Türkiye tarafından henüz imzalanmadığını da anımsatan Yahyaoğlu, çalışanların haklarını güvence altına alan sözleşmenin en kısa zamanda imzalanması gerektiğini söyledi.

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ