Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Turizm Kültür ve Turizm Bakanlığından müze atağı - Turizm Haberleri

        Bu kapsamda bakım, onarım ve teşhir-tanzim çalışmaları nedeniyle kapalı olan 16 müze ve bağlı birim, ekim ayı itibarıyla düzenlemeleri tamamlanarak yeniden ziyarete açıldı.

        Ayrıca Antalya Elmalı, Samsun Bafra, dünyanın en modern müzeleri arasında gösterilen Gaziantep Zeugma, Eskişehir Eti Arkeoloji ve Aydın Milet Müzesi de ilk kez misafirlerini kabul etmeye başladı.

        AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Türkiye'de 2011 Ekim ayı itibarıyla 189 müze, 141 türbe, 131 örenyeri, ziyarete açık bulunuyor. Müzelerden 105'i Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğüne bağlı, ayrıca Bakanlık denetiminde 155 özel müze, bin 511 koleksiyoncu ve 117 kültür varlığı ticarethanesi faaliyet gösteriyor.

        Bakanlık, son yıllarda belli bir program çerçevesinde mevcut müzeleri çağdaş müzecilik anlayışıyla yenileme, yenilerini yapma çalışmalarını yoğun şekilde sürdürüyor. Bu çalışmalar, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünce yürütülüyor.

        16 MÜZE VE BAĞLI BİRİM YENİLENDİ

        Bakım, onarım, teşhir ve tanzim çalışmaları kapsamında kapalı olan 16 müze ve bağlı birim Ekim 2011 itibarıyla düzenlemeleri tamamlanarak yeniden ziyarete açıldı.

        Bu kapsamda yenilenen müzeler şunlar: 'Aksaray Müzesi (kısmi düzenleme yapıldı), Şanlıurfa Müzesi, İstanbul Ayasofya Müzesi Haziresi Sultan İbrahim Türbesi ve Sultan 1. Mustafa Türbesi, Bergama Müzesi (küçük eserler salonu), Elazığ Müzesi, Çorum Boğazköy Müzesi, Çorum Alacahöyük Müzesi, Manisa Müzesi (Etnografya bölümü), Adana Müzesi (bahçe, taş eserler salonu, alt-üst fuaye taş eserler sergisi), Yalvaç Müzesi St. Paul Salonu, Konya Atatürk Müzesi, Tokat Latifoğlu Müzesi, Topkapı Sarayı Müzesi Silah Bölümü, Topkapı Sarayı Müzesi (Sünnet Köşkü, Sofa Camii Silah Seksiyonu).

        BU YIL SONUNA KADAR AÇILIŞI PLANLANAN MÜZELER

        Bakanlık tarafından bu yıl sonuna kadar açılışı planlanan müzeler ise şöyle:

        Bursa Arkeoloji Müzesi, Burdur Müzesi (düzenlemesi yapılan alanlar), Erzurum Türk ve İslam Eserleri Müzesi, Tekirdağ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Manisa Akhisar Müzesi (ilk kez açılacak), Topkapı Sarayı Müzesi (Karamustafa Paşa Köşkü, Revan Köşkü, Mecidiye Kuleleri), Konya Mevlana Müzesi (Derviş Hücreleri) ve İstanbul Galata Mevlevihanesi Müzesi.

        2012'DE YENİLEREK AÇILIŞI PLANLANAN MÜZELER

        Yürütülen çalışmalar kapsamında önümüzdeki yıl Osmaniye ve Kilis'te iki yeni müze açılması planlanıyor.

        2012'de yenilenerek açılışı planlanan diğer müzeler şunlar:

        Antalya Alanya Müzesi, Adana Arkeoloji Müzesi, Aksaray Müzesi (sergi salonları), Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi (sergileme sistemi), Aydın Arkeoloji Müzesi (yeni bina), Sakarya Müzesi, Tokat Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Topkapı Sarayı Müzesi (mutfaklar bölümü), Kahramanmaraş Müzesi, Edirne Türk ve İslam Eserleri Müzesi, Diyarbakır Cahit Sıtkı Tarancı Evi Kültür Müzesi, Diyarbakır Ziya Gökalp Müzesi, Edirne Arkeoloji Müzesi.

        ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

        Öte yandan, Kültür ve Turizm Bakanlığı çalışmalarını çağdaş müzecilik anlayışıyla sürdürüyor. Bakanlık, tüm kültürlere ait eserlerin modern teşhir anlayışıyla sergilendiği, Anadolu uygarlıklarının sanal ortamda tanıtımlarının yapıldığı, başta geçici ve kalıcı sergiler olmak üzere çeşitli eğitici ve öğretici kültürel etkinliklerin gerçekleştirildiği müzeciliği yaygınlaştırmaya çalışıyor.

        Bu çerçevede Türkiye Uygarlıklar Müzesi ve Ege Medeniyetleri Müzesi başta olmak üzere birçok ilde yakın geleceğe yönelik müze uygulama ve proje çalışmaları devam ediyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ