Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eskişehir'de Kurtuluş Savaşı'ndan kalma siperlerin bulundu

        Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliğine (TMMOB) bağlı Jeoloji Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Prof. Dr. Can Ayday, Odunpazarı ilçe sınırları içinde Kurtuluş Savaşı'nda kullanılan Türk siperlerininin bir bölümünü tespit ettiklerini söyledi.

        Prof. Dr. Ayday, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyanın etrafında dönen ve yaklaşık 700 ila 900 kilometre uzaklıktaki uydularla çalışmalar gerçekleştirdiklerini belirterek, insan gözüyle görünmeyen verileri de tespit eden uydularla 1976'dan beri çalışma yaptığını kaydetti.

        REKLAM

        Yurt dışında bu konuda eğitimler aldığını anlatan Ayday, sözlerini şöyle sürdürdü:

        "Biz, bu uydu sistemleri sayesinde maden tespit çalışmaları yapıyoruz. Bu incelemeler sırasında kentte Kurtuluş Savaşı'ndan kalan mevzilerin bir bölümünü tespit ettik. Uzaktan algılama uydu verileri ile işin içine biraz daha detaylı girdiğimde gördüklerim beni çok heyecanlandırdı. Yıllar önce ülkemizin kurtuluşunu sağlayan savaşın gerçekleştiği siperleri bulmuş olmak beni gerçekten çok mutlu etti. Bu siperleri tespit ettiğimiz bölge Odunpazarı ilçe sınırları içinde, yani kent merkezinde bulunuyor. "

        Ayday, tarihi bulguların kent genelinde olabileceği ihtimali üzerine çalışmaları sürdürdüklerini belirterek, bu siperlerin tescilinin ardından şehrin turizmine kazandırılması gerektiğini de kaydetti.

        "GENELKURMAY'IN BELGELERİYLE TEYİT EDİLMELİDİR"

        Anadolu Üniversitesi (AÜ) Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Yakut da İnönü Savaşları'nın yaşandığı bölgede, kırsal kesimde uzun yıllar önce benzer siperlerin bulunduğunu söyledi.

        Bulunan tarihi değerlerin her ildeki Yüksek Anıtlar Kurulunca incelendiğini, doğruluğu saptandığında da sit alanı ilan edildiğini ve korumaya alındığını aktaran Yakut, "Kütahya-Eskişehir Savaşları 10-24 Temmuz 1921'de yaşandı. Yunanlılar 19 Temmuz'da Eskişehir'i işgal ediyorlar. Odunpazarı-Seyitgazi ilçeleri arasında birlikler konuşlandırılmış. Bu askeri hareketlilik Genelkurmay'ın belgeleriyle teyit edilmelidir." diye konuştu.

        İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilileri ise konuya ilişkin kesin bilgileri bulunmadığını, görevlendirilen ekibin bölgede araştırma yapacağını bildirdi.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ