Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Merak Edilenler Evde bakım maaşı parası yattı mı? Evde bakım maaşı yatan iller listesi sorgulama Mart 2022! Evde bakım maaşı parası hangi illere yattı ve ne zaman, hangi gün ödenecek? - Merak Edilenler Haberleri
        1

        Evde bakım maaşı yatan iller listesi binlerce vatandaş tarafından araştırılıyor. Ağır hasta, yaşlı ve engelli kişilere bakmakla yükümlü olanlara, her ayın 15'inci gününden itibaren maddi destek yapılıyor. Binlerce kişi Mart ayı evde bakım maaşlarının yatacağı tarihi merak ediyor. Peki, Evde bakım maaşı parası yattı mı? İşte, evde bakım maaşı yatan iller listesi sorgulama…

        2

        EVDE BAKIM MAAŞI SORGULAMA NASIL YAPILIR?

        Evde Bakım aylığı ödemelerini e-Devlet uygulamasından sorgulayabilirsiniz. TC kimlik numaranız ve e-Devlet şifrenizi kullanarak giriş yaptıktan sonra arama çubuğuna "Engelli Evde Bakım Ödeme Bilgileri Sorgulama" yazın ve tıklayın. Açılan sayfada maaş ödemesiyle ilgili detayalar yer alacaktır. Engelli Evde Bakım Ödeme Bilgileri Sorgulama özelliği Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı sekmesinin altında bulunur.

        3

        SMS İLE EVDE BAKIM AYLIĞI SORGULAMA NASIL YAPILIR?

        Evde bakım maaşı bakım aylığı sorgulaması SMS üzerinden de öğrenilebilmektedir. Ziraat Katılım Bankası aracılığıyla alan kişiler, cep telefonlarının mesaj bölümüne BAKIYE yazıp, 4747’e SMS göndererek bakiye sorgulaması yapabilirler. Sorgulama için 1 SM ücreti operatörününz tarafından tahsil edilir.

        4

        EVDE BAKIM MAAŞI YATAN İLLER LİSTESİ - 7 MART

        Evde bakım maaşları her ayın 15'iyle 30'u arasında ödeniyor. Evde bakım maaşı 7 Mart Pazartesi listesi henüz belli olmadı. Ödemelerin başlamasıyla birlikte güncel evde bakım maaşı yatan iller listesi haberimizde yer alacak.

        5

        EVDE BAKIM MAAŞI NE KADAR?

        2022 yılı asgari ücret zammı ile birlikte evde bakım parasının bu yıl ne kadar olacağı da kesinleşti. Asgari ücrete bu yıl yüzde 50,5 oranında bir zam yapılmıştı. Evde bakım parası da bu kapsamda bin 798 TL'den 2 bin 706 TL'ye yükseltildi.

        Evde bakım maaşı engellinin kendisine değil, bakımını yürüten akrabası veya vasisi gibi üçüncü kişilere veriliyor. Evde bakım desteği için üç koşul aranıyor. Birincisi, her ne ad altında olursa olsun her türlü gelirler toplamı esas alınmak suretiyle, hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelirin net asgari ücretin 3’te 2’sinden az olması gerekiyor.

        Hane içinde birden fazla bakıma ihtiyacı olan engelli bulunması halinde, ikinci engelli iki kişi sayılıyor. Örneğin bir anne ve iki engelli çocuğunun yaşadığı ailenin kişi başına geliri hesaplanırken toplam gelirler 3’e değil, 4’e bölünerek kişi başına gelir hesaplanıyor.

        6

        KİMLER EVDE BAKIM MAAŞI ALABİLİRİ?

        Bu yardımdan yararlanmak için de en az yüzde 50 engelli ve ağır engelli olunması ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı il müdürlüklerindeki bakım hizmetleri değerlendirme heyeti tarafından bakıma ihtiyacı olan kişinin engelli olduğunun tespit edilmesi gerekiyor. Sağlık kurulu raporunda mutlaka ‘ağır engelli’ ibaresinin yer alması gerekiyor. Yüzde 50’den daha düşük engelli olanlara ise evde bakım maaşı ödenmiyor. Bu yardımdan hane içindeki kişi başına düşen ortalama aylık geliri, asgari ücretin aylık net tutarının üçte ikisinden daha az olan kişiler yararlanabiliyor.

        Bu konuda son yapılan değişikliklerle de üvey akrabalar da evde bakım parası alabiliyor. Yine yapılan değişiklikle engelli oranına bakılmaksızın, 18 yaşının altındaki çocuklar için engelli sağlık raporunda ‘özel koşul ya da çok özel koşul gerektirir’ ibaresi yer alıyorsa, engelli yakını evde bakım yardımından faydalanabilir.

        18 yaşının üstündekiler içinse, raporda ‘tam bağımlı’ ifadesi yer alıyorsa, yine engelli yakını yardım alabiliyor.

        7

        EVDE BAKIM MAAŞI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

        Evde bakım maaşı alabilmek için aşağıdaki 3 durumun bulunması gerekiyor:

        1) Bakıma muhtaçlık kriteri,

        2) Gelir kriterlerinin uygun olması,

        3) Ağır engelli olduğunu belirten sağlık kurulu raporu.

        Evde bakım parası alabilmek için hane halkının tüm net geliri toplanır ve engelli kişi de dahil edilerek hane halkı sayısına bölünür. Evde bakım maaşı almak için engelli kişinin ikametgahının bulunduğu yerdeki Aile ve Sosyal Politikalar İl veya İlçe Müdürlüklerine başvuru yapılır.

        Haberi Hazırlayan: Elif Büşra Cebeci

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ