Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Merak Edilenler EYT SON DAKİKA bugün 13 Kasım 2022: Bakan Bilgin'den yeni EYT açıklaması! 2022 EYT yasası ne zaman çıkacak, şartları neler ve kimleri kapsayacak? EYT son dakika haberleri bugün - Merak Edilenler Haberleri
        1

        Uzun süredir gündemdeki yerini koruyan EYT düzenlemesinde kritik bir gelişme yaşandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konu ile ilgili açıklamalarının ardından son açıklama Vedat Bilgin'den geldi. İşte EYT'nin çıkacağı kritik tarih ve konuyla ilgili merak edilen güncel bilgiler...

        2

        EYT SON DAKİKA AÇIKLAMASI

        Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili düzenleme konusunda, "İki şartı kaldırmıyoruz: Prim gün sayısı ve yıl sayısı. Kadınlar için 20, erkekler için 25 şartını yerine getirdikleri zaman onlar da bundan istifade edecekler. Herkesi kapsayan bir düzenleme, sınır koyan bir düzenleme değil." dedi.

        Bakan Bilgin, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Bakanlığının 2023 yılı bütçesinin üzerinde milletvekillerinin eleştiri ve sorularını yanıtladı.Görüşmelerin sunum kısmında EYT ile ilgili yaptığı, "Şu anda yaş şartını kaldırırsak prim gün sayısı ve hizmet süresi tutan yaklaşık 1,5 milyon kişi var." açıklamasını anımsatan Bilgin, şöyle konuştu:

        "8 EYLÜL 1999 ÖNCESİ PRİM GÜN ŞARTINI DEĞİŞTİRMİYORUZ; 5000 VE 5400"

        "EYT konusunda çok açık söyledim. Bugün 1,5 milyon civarında dediğim rakam; haziranda aldığımız veri. Bu rakam yıl sonu itibarıyla değişir. Çünkü orada neye bakıyoruz? Prim gün sayısına. Bazı milletvekillerince 'prime takılanlar' gibi bir şeyin oluşacağı söylendi. Prime takılanlar olmayacak. Neden olmayacak? Çünkü o günkü, 8 Eylül 1999 öncesi prim gün şartını değiştirmiyoruz; 5000 ve 5400.

        Bu, kötü senaryoları kafanızdan silin. Öyle bir şey yok. Bugün bu arkadaşlar yıl sonu itibarıyla emekli olabilecek olanlar, bu düzenlemeyi yaptığımızda emekli olacak da geriye kalan yaklaşık 4 milyon insan ne olacak? İki şartı kaldırmıyoruz: Prim gün sayısı ve yıl sayısı. Kadınlar için 20, erkekler için 25 şartını yerine getirdikleri zaman onlar da bundan istifade edecekler. Yani yaptığımız düzenleme herkesi kapsayan bir düzenleme, sınır koyan bir düzenleme değil. Zannedersem bu açıklamalarım yeterli olmuştur."

        3

        EYT NE ZAMAN ÇIKACAK?

        Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, EYT için ilk kez tarih ve rakam verdi. Bilgin ''EYT teklifi Aralık'ta TBMM'ye gelecek. EYT 2023’te uygulanacak. Yaş haddi tutan herkese prim şartını kaldıramayız. Şu anda yaş şartını kaldırırsak, prim gün sayısı ve hizmet süresi tutan yaklaşık 1.5 milyon kişi var.'' dedi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun aralığın ilk haftasında toplanacağını kaydeden Bilgin "Enflasyonun karşısında reel ücreti gerileten etkiyi ortadan kaldıran bir asgari ücreti gerçekleştireceğiz" ifadelerini kullandı.

        EYT'DE DAHA ÖNCEKİ AÇIKLAMALAR

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Şu anda Vedat Bey ekibiyle birlikte çalışmalarını devam ettiriyor. Önümüzdeki ay ve yeni yıl EYT ile asgari ücretin arka arkaya açıklandığı aylar olacak." ifadelerini kullandı.

        4

        BAKAN BİLGİN'DEN EYT'DE STAJ BAŞLANGICI AÇIKLAMASI

        Bakan Vedat Bilgin daha önce yaptığı konuşmada staj başlangıcına ilişkin açıklamalarda bulunmuştu. Staj ve çıraklık dönemi sigortaların EYT için başlangıç sayılıp sayılmayacağıyla ilgili bir soruya Bilgin, "Onlar farklı. Onlar EYT kapsamında değil zaten. Sigorta girişi olanlarda bir sorun yok. Çıraklık ve stajyerlik bir sigorta girişi değil. Onlar sağlık sigortasını korumak üzere geliştirilmiş bir sistem." yanıtını verdi.

        EYT konusunda bir düzenlemenin çıkacağını bildiren Bilgin, bu düzenlemenin ayrıntılarını gerekli hesaplamaların ardından kamuoyuyla paylaşacaklarını dile getirdi.

        5

        TİSK'TEN TEŞVİK TALEBİ

        Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol, emekli olup çalışmaya devam edecek çalışanlar için sosyal güvenlik destek primleri nedeniyle işverene teşvik ve kolaylık sağlanmasının önemli olduğunu bildirdi. Ancak konuyla iligli düzenlemede değşikliğe gidilip gidilmeyeceği henüz belli değil. İşte TİSK Başkanı'nın açıklasası şu şekilde:

        "Emekli olup çalışmaya devam edecek çalışma arkadaşlarımız için sosyal güvenlik destek primlerindeki işveren maliyetleri artışı kaynaklı uzun vadeli maliyet etkileri ortaya çıkabilir. Bu konuda işverenler üzerindeki artan yüklerin sağlanacak teşvik ve kolaylıklarla hafifletilmesini, düzenlemenin tüm bu faktörleri gözetecek şekilde hayata geçmesini önemli görüyoruz."

        6

        EYT'DE PRİM EKSİĞİ OLANLAR

        Prim eksiği olanların EYT'den yararlanıp yararlanmayacağıyla ilgili AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Jülide Sarıeroğlu'ndan açıklama geldi. Açıkalamaya göre prim eksiği olanlar eksiklerini tamamladıklarında düzenlemeden yararlanabilecekler.

        İşte EYT düzenlemesiyle ilgili Sarıeroğlu'ndan gelen açıklama:

        Bu düzenleme yapıldıktan sonra ilk etapta emekli olacak kişi sayısı 1 milyonun üzerinde. Dosya bazlı yaklaşık 12.5 milyon emeklimiz var. İlk etapta 1.5 milyona yakın kişinin emekli olacağı, sonra da sisteme girişin devam edeceği bir düzenleme olacak.

        7

        Yaklaşık 3-4 milyon arasında bir vatandaşımızın bu kapsamda olduğunu tahmin ediyoruz.

        Hepsi bir anda olmayacak. Tabii detaylar için en doğru ağız Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız, benim de hocam olan sayın Vedat Bilgin olacak.

        Eroğlu'nun açıklamasına göre 8 Eylül 1999 öncesinde sigorta kaydı olan ancak prim gün sayısını tamamlayamayanlar günlerini tamamladıklarında EYT düzenlemesinden yararlanabilecekler.

        8

        1999 EKİM, KASIM, ARALIK AYINDA SİGORTALI OLANLAR EYT'DEN YARARLANACAK MI?

        8 Eylül 1999 öncesinde sigorta kaydı olanlar Emeklilikte Yaşa Takılanlar EYT düzenlemesi kapsamında yer alıyor. Ancak 8 Eylül 1999'dan 31 Aralık 1999'a kadar geçen 3 aylık sürede sigorta kaydı olanların da EYT düzenlemesinden yararlanması düzenlemeyle ilgili öne çıkan ihtimaller arasında yer alıyor. Ancak düzenleme resmi olarak Meclis'e gelmediği için EYT'nin 1999 sonuna kadar geçerli oluop olmayacağı henüz netleşmedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ