Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Merak Edilenler EYT SON DAKİKA | Meclis'e geliyor! Prim gün sayısı ve sigortalılık yıl şartı netleşti! 15 yılda erken emeklilik fırsatı! 2022 EYT çıktı mı ve ne zaman çıkacak? - Merak Edilenler Haberleri
        1

        EYT'de sona yaklaşıldı! Düzenleme üzerinde çalışamlar bitmek üzere... Taslak Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunulmasının ardından Meclis'e gelecek. EYT'nin çıkacağı tarihle ilgili AK Parti'den açıklama geldi. Öte yandan sıkça merak edilen sorular da cevabını bulmaya başladı. İşte EYT'de prim gün sayısı ve sigortalılık yıl şartı ile 15 yılda erken emekliliğin yolunu açacak düzenlemenin detayları...

        2

        CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN EYT AÇIKLAMASI

        EYT'yle ilgili açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan konuya dair yaptığı açıklamada, "Hukuki düzenlemenin en kısa sürede Meclis'te çalışarak hayata geçirmesini sağlayacağız. Emeklilik için yılını doldurup, yaş şartını bekleyenler, geçici işçilerle ilgili çalışmalarımızı da en kısa sürede tamamlayıp kamuoyuna açıklayacağız." ifadelerini kullandı.

        3

        SON TOPLANTI GERÇEKLEŞTİ

        Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay başkanlığında külliyede ekonomi toplantısı yapıldı. Toplantının ana gündem maddesi EYT oldu.

        Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay başkanlığında emeklilikte yaşa takılanlara (EYT) ilişkin düzenlemeyle ilgili Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde toplantı yapıldı.

        Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay başkanlığındaki toplantıya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, TBMM AK Parti Grup Başkanı İsmet Yılmaz, AK Parti Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş, AK Parti Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Canikli ve Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı Metin Kıratlı katıldı. Toplantıda EYT düzenlemesine ilişkin son durum değerlendirildi. Düzenlemenin ilerleyen günlerde TBMM Başkanlığı’na sunulması bekleniyor.

        4

        EYT MECLİS'E GELİYOR

        AK Parti Grup Başkanvekili Emin Akbaşoğlu, merak edilen 'EYT ve sözleşmeli personel' gündemiyle ilgili konuştu. Akbaşoğlu, "EYT ve sözleşmeli personelin kadroya geçilmesine ilişkin düzenlemeleri aralık ayı içinde yapmayı planlıyoruz. En kötü ihtimal 2023 yılı başında yasalaşmasına şahit olacağız" dedi.

        5

        EYT'de prim gün sayısı ve sigortalılık yıl şartı netleşti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin yaptığı açıklamada düzenlemeyle 1999 öncesindeki sigortalılık yıl süresi ve prim gün sayısı şartlarının aynen muhafaza edileceğini söyledi.

        Buna göre SSK, Emekli Sandığı ve Bağ-Kur'lu EYT'lilerin düzenlemeden yararlabilemleri için gerekli pirm gün sayısı ve sigortalılık yılı netleşmiş oldu.

        SSK'DA

        Kadın SSK'lı çalışan prim gün saysı: 5 bin gün

        Erkek SSK'lı çalışan prim gün saysı: 5 bin gün

        Kadın SSK'lı çalışan sigortalılık yılı: 20

        Erkek SSK'lı çalışan sigortalılık yılı: 25

        6

        BAĞ-KUR'DA

        Normal emeklilik kadın 58, erkek 60 yaş ve 9000 prim günü.

        Kısmi emeklilik kadın 60, erkek 62 yaş ve 5400 prim günü

        7

        EMEKLİ SANDIĞI'NDA

        Normal emeklilikte kadın 20 yıl (7200 gün), erkek 25 yıl (9000 gün) hizmet

        Kısmi emeklilikte 10 yıl (3600 gün) hizmet ve 60 yaş

        8

        EYT'YLE KISMİ EMEKLİLİK FIRSATI

        8 Eylül 1999 öncesinde geçerli olan düzenlemeye göre 3600 prim günü, 15 yıl sigortalılık süresi ve kadınlarda 50, erkekelrde 55 yaşını dolduran SSK'lı çalışanlar kısmi emekli olabiliyordu.

        Yine yaş şartları ve sigortalılık yılları aynı olmakla beraber 5 bin 400 prim gününü tamamlayan Bağ-Kur'ular'da kısmi emeklilikten yararlanabiliyordu.

        9

        EYT ile eski düzenlemede elde edilen ancak 8 eylül 1999 sonrası ortadan kalkan tüm hakların geri gelmesi gündeme gelince kısmi emeklilik hakkı da gündeme geldi. EYT ile bu hak tanınırsa 15 yıl sigortalılık erkeklerde 55 kadınlarda 50 yaş şartı ile EYT'den yararlanabilecek SSK'lılar 36000, Bağ-Kur'lular ise 5400 günle kısmş emekli olabilecekler.

        Haberi Hazırlayan: Mehmet Kerem Hançer

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ