Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem EYT staj başlangıç girişi geçerli mi, sayılacak mı? 2023 EYT düzenlemesinde çıraklık staj sigortası başlangıcı sayılıyor mu?
        1

        Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinin yasalaşmasıyla ile yaklaşık 2 milyon 250 bin vatandaşın emekli olmasının önü açılacak. EYT şartları netleşirken staj girişinin sayılıp sayılmayacağı sorgulaması da hız kazandı. Peki, EYT staj sigortası girişi sayılıyor mu? İşte konuya dair detaylar haberimizde...

        2

        EYT'DE STAJ SAYILIYOR MU?

        Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, staj süresinin EYT kapsamında sayılıp sayılmayacağına dair, "Staj bir mağduriyet konusu değil. Staj bir eğitim. İş akdi stajla başlamıyor. Dolayısıyla EYT onu kapsamıyor.." ifadelerini kullandı.

        3

        STAJ SİGORTASI EYT'DE BAŞLANGIÇ SAYILACAK MI?

        Staj ve çıraklık dönemi sigortaların EYT için başlangıç sayılıp sayılmayacağıyla ilgili bir soruya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Onlar farklı. Onlar EYT kapsamında değil zaten. Sigorta girişi olanlarda bir sorun yok. Çıraklık ve stajyerlik bir sigorta girişi değil. Onlar sağlık sigortasını korumak üzere geliştirilmiş bir sistem." yanıtını verdi.

        Yani staj sigortası EYT'de başlangıç tarihi olarak sayılmayacak.

        4

        EYT ŞARTLARI NETLEŞTİ!

        Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesinde EYT şartları belli oldu. Prim gününü tamamlayan, Sigortalılık süresini dolduran ve 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanlar EYT yasasından yararlanarak emekli olabilecek

        5

        KİMLER EYT KAPSAMINA GİRER?

        8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı çalışmaya başlamış olan herkes EYT kapsamındadır.

        6

        EYT NE ZAMAN YÜRÜRLÜĞE GİRECEK?

        AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, EYT yasasının çıkacağı tarihe ilişkin açıklamalarda bulundu. Düzenlemenin bu ay sonuna doğru Meclis'e gelebileceğini ifade eden Turan "EYT en geç Ocak sonu Meclis’te olur, Şubat ortasında yasalaşır" dedi.

        7

        EYT'DE SON DAKİKA AÇIKLAMASI

        AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, "EYT ile ilgili açıklamada bulundu. Elitaş, konuyla ilgili "EYT bize geldiği tarihten itibaren kanun teklifinin verileceğini düşünemezsiniz. Geldikten sonra bir 10 günlük süre gerekiyor. EYT ile ilgili çalışmayı bitireceğiz. Bizden tarih istemeyin. Muhalefet çalışmaları tıkıyor. Çalışmaları engelliyorlar. Bu engellemeleri de dikkate alarak bir süre sözü veremiyoruz. Kanun hazırlama aşaması var" ifadelerini kullandı.

        8
        Haberi Hazırlayan: Aslıhan Bayram

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ