Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Facebook Portal kullanıcı verileri pazarlanacak! - Teknoloji Haberleri

        Cambridge Analytica başta olmak üzere özellikle bu yılın başından bu yana güvenlik skandallarıyla boğuşan Facebook’un, Portal adını verdiği yeni cihazı, kişisel bilgileri toplayarak reklam satmak konusundaki etik tartışmaları da alevlendirdi.

        Sosyal ağ Facebook, geçen hafta tanıttığı yapay zeka destekli görüntülü sohbet cihazı Facebook Portal’ın, kullanıcılardan topladığı verilerinin hedefli reklamlarda kullanılabileceğini itiraf etti.

        Akıllı kamera ve mikrofon sistemleriyle donatılan Facebook’un Portal ve Portal + cihazlarının, kullanıcılara görüntülü sohbet imkanı sunarken, bir yandan da kişisel bilgileri topladığı ve bu toplanan verileri de reklam için kullanacağı ortaya çıktı.

        REKLAM

        Teknoloji blogu Recode’un haberine göre Portal cihazlarını tanıtırken, bu cihazlarla elde edilen kullanıcı verilerinin hedefli reklamlarda kullanılmayacağını duyuran Facebook, bir haftada geri adım attı.

        Recode’a konuşan Facebook’un sözcüsü, “Portal sesli çağrısı, Messenger altyapısı üzerinde oluşturuluyor. Bu yüzden Portal'da görüntülü görüşme yaptığınızda, diğer Messenger özellikli cihazlarda topladığımız aynı türden bilgileri (örneğin, aramaların uzunluğu, arama sıklığı gibi) topluyoruz. Bu bilgileri, platformlarımızda gösterdiğimiz reklamlarda kullanabiliriz” dedi.

        'SANIRIM YANLIŞ ANLAŞILDIK!'

        Diğer bir deyişle Facebook, ev içi akıllı asistan pazarında Amazon’un Echo’su ve Google’ın Home’una rakip olarak sunduğu Portal'da reklam göstermeyecek ancak ev içinde görüntü ve sesleri analiz edebilen bu cihazı, nasıl kullandığınız ve Portal ile neler yaptığınız gibi verileri reklam hedeflemesinde kullanacak.

        Yapılan açıklama, kişisel bilgilerin gizliliği konusunda yeni bir tartışmayı alevlendirince, Facebook’tan ismi açıklanmayan başka bir sözcü ise “Sanırım, iş arkadaşım ‘bunu kullanmak istemiyoruz ancak potansiyel olarak kullanılabilir’ demek istedi” sözleriye, durumu toparlamaya çalıştı.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ