Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem FED faiz kararı açıklandı! 2023 Ocak FED faiz kararı saat kaçta açıklanacak ve ne olacak?
        1

        FED faiz kararı 1 Şubat Çarşamba akşamı açıklanıyor. 2023 yılının ilk faiz toplantısı 31 Ocak Salı günü başladı. Aralık ayında 50 baz puan artış yapılırken gözler Ocak ayı FED faiz kararına çevrildi. Kararın açıklanmasının ardından Jerome Powell açıklamalarda bulunacak. İşte, 2023 Ocak FED faiz kararı hakkında merak edilenler...

        2

        YILIN İLK FED FAİZ TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ!

        2023 yılının ilk Fed faiz toplantısı 31 Ocak ve 1 Şubat tarihlerinde gerçekleştirilecek.

        3

        2023 OCAK FED FAİZ KARARI AÇIKLANDI!

        ABD merkez Bankası (Fed) yılın ilk faiz kararını açıkladı. Buna göre Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC) politika faizini 25 baz puan artırarak yüzde 4.50-4.75 aralığına çekti.

        Beklentilere paralel bir şekilde artırım hızında frene basan FOMC son olarak aralık ayında 50 baz puanlık faiz artırımına gitmişti. Daha önceki 4 toplantıda ise 75'er baz puanlık faiz artırımları gelmişti. Son kararla beraber son 8 toplantıda toplamda politika faizini 450 baz puan artırmış oldu.

        4

        FED 2023 TOPLANTI TARİHLERİ

        31 Ocak - 1 Şubat

        21-22 Mart

        2-3 Mayıs

        13-14 Haziran

        25-26 Temmuz

        19-20 Eylül

        31 Ekim - 1 Kasım

        12-13 Aralık

        5

        OCAK AYI FED FAİZ KARARI NE OLACAK?

        Son olarak aralık ayında 50 baz puanlık faiz artışı açıklayan Fed, faiz oranlarının bir süre daha yüksek kalacağını belirterek enflasyon önceliğini yineledi. Kurum yatırımcıları, faizlerin bir süre daha sıkı tutulacağı konusunda da uyardı. Sıkı duruş söylemleri bazı Fed üyelerinin açıklamalarına da yansıdı. Açıklamalarda ilk yarıda en az 100 baz puanlık faiz artışı gerekliliğine vurgu yapıldı. Fed Başkanı Jerome Powell, 2023’te faiz indirimi düşünmediklerinin altını çizdi.

        6

        Dinamik Yatırım Menkul Değerler Yönetim Kurulu Başkanı Ayşin Erdem, Fed tutanaklarındaki kararlılık vurgusunu volatilite artışlarına neden olduğu belirtti ve şunları söyledi: “Yükselen enflasyona geç müdahale eden merkez bankaları tarafından gelen sıkılaşma mesajlarının yoğun olmasını normal karşılıyoruz. Unutulmaması gereken merkez bankalarının bu mesajlarının, piyasalar üzerinde belirli bir süre sonra etkili olduğu. Bu süre göz ardı edilerek faiz artırımları gerçekleşirse şirketlerin finansallarında bozulmalara yol açabilir ve resesyon görülebilir. Hatta bu resesyon, stagflasyona çevirebilir.”

        7

        Parıterıum Danışmanlık Kurucusu Dr. İsmet Demirkol, Fed’in sıkı para politikasının 2023’ün sonuna kadar dolar endeksini güçlendirmeye devam edeceğini vurguladı. Demirkol, “Çin ekonomisinin tekrar açılmaya başlaması, emtia fiyatlarındaki yükselişi bereberinde getirecek. Türkiye açısından bakacak olursak, politika faizlerinin düşük olması dolar/TL’nin seçime kadar stabil kalması çok büyük bir riski getirmiyor. Borsa tarafında olumlu senaryo devam ediyor. Dolar endeksinin güçlenmesi, döviz maliyetlerinin artması ucuz likidite döneminin sonunu getiriyor. Türkiye’nin doğrudan yabancı yatırım ve sermaye girişi çekme potansiyeli Fed’in faiz artışları devam ettiği sürece kısa vadede risk teşkil edebilir” dedi.

        8

        2022 ARALIK AYI FAİZ KARARI NE OLMUŞTU?

        Fed, yılın son toplantısında faizi 50 baz puan artırdı. Art arda 7. kez faiz artıran Fed, politika faizini yüzde 4,25-4,50 aralığına çıkardı.

        Fed Başkanı Powell, kararın ardından düzenlediği basın toplantısında, "Gelecek toplantıda daha yavaş bir faiz artırımına gitmek mantıklı görünüyor" açıklamasında bulundu.

        Haberi Hazırlayan: Elif Büşra Cebeci

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ