Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Merak Edilenler FED faiz kararı ne zaman, hangi gün açıklanacak 2022? Yeni FED toplantısı tarihi açıklandı! - Merak Edilenler Haberleri
        1

        Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Nisan ayı faiz kararının açıklanmasına sayılı günler kala yatırımcılar ve ekonomi piyasaları FED faiz kararını da gündeme getirdi. Bilindiği gibi Amerikan Merkez Bankası'nın Mart ayında aldığı faiz kararı Federal Açık Piyasa Komitesi toplantısında 2018'den bu yana ilk kez faiz artırımına gidilmesi nedneiyle oldukça önemli. Gözler bir sonraki FED faiz toplantısına ve faiz kararına çevrildi.

        2

        FED NİSAN AYI FAİZ TOPLANTISI NE ZAMAN?

        FED faiz kararı toplantıları iki ayda bir gerçekleştiriliyor. Bir sonraki FED faiz kararı toplantısı 3 - 4 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilecek.

        3

        FED FAİZ KARARI NE OLUR?

        Küresel piyasalarda, Rusya'ya yönelik daha fazla yaptırım beklentileri ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) para politikasında "hızlı ve düzenli" sıkılaşmaya gideceği endişeleri ile negatif bir seyir izlenirken, gözler bugün Fed Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) mart ayı toplantı tutanaklarına çevrildi.

        Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin gelişmeler, fiyatlamalara yön veren temel risk unsuru olmayı sürdürürken ABD ve Batılı ülkelerin Rusya'ya yönelik yeni yaptırımlar açıklayacağı beklentileri risk algısını artırıyor.

        4

        Fed Yöneticilerinden Lael Brainard, enflasyonda daha fazla yükseliş olabileceğini, bunun daha hızlı faiz artışını gerektirdiğini söyledi. Enflasyondaki yukarı yönlü risklere işaret eden Brainard, "Fed, enflasyonu düşürmek için para politikasını düzenli olarak sıkılaştırmaya devam edecek. Mayıs toplantısından itibaren de bilanço hızlı şekilde küçültülecek." dedi. Kansas City Fed Başkanı Esther George da Fed'in faiz oranlarını mayısta yarım puan artırmasının bir seçenek olacağını belirterek, "Bence 50 baz puanlık faiz artırımı, diğer şeylerle birlikte dikkate almamız gereken bir seçenek olacak. Bilançonun politika faizi artışlarıyla birlikte nasıl hareket edeceğini düşünmeye çok odaklandım." ifadelerini kullandı.

        Analistler, tutanaklarda mayıs ayı toplantısında faiz artırımları ve bilanço küçültme konusunda izlenecek yola dair ipuçlarının aranacağını söyledi. Piyasada, Fed'in yüzde 80 ihtimalle mayıs ayında 50 baz puanlık faiz artırımına gideceğinin fiyatlandığını aktaran analistler, söz konusu olasılığın artması ile piyasalardaki oynaklığın hızlanabileceğini ifade etti.

        Haberi Hazırlayan: Mete Ertunç Sevilir

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ