Uzun bir aradan sonra Filistinli gruplar arasında sağlanan seçim uzlaşısı ve seçim tarihlerini belirleyen başkanlık kararıyla Filistin siyaset sahnesinde kaydedilen başarılı ilerleme, İsrail'in son günlerde gerçekleştirdiği gözaltılarla gölgelendi.
Filistinli uzmanlar, dün işgal altındaki Batı Şeria'nın Nablus kentinde Hamas'ın önde gelen isimlerinden Yasir Mansur ile Adnan Asfur'un, geçen hafta da Cenin'de yine Hamas'ın önde gelen yöneticilerinden Abdulbasıt el-Hac ile Halid el-Hac'ın İsrail güçleri tarafından gözaltına alınmasına işaret ederek, bu durumun seçim sürecini olumsuz etkileyebileceğini ifade ediyor.
Uzmanlar, son zamanlarda tırmanan gözaltı operasyonları ile Hamaslı yöneticilere aday olmamaları konusunda yapılan uyarıları "İsrail'in seçimlere doğrudan müdahalesi" şeklinde nitelendiriyor.
- İsrail'den "kasıtlı ve seçici" gözaltılar
Filistin'de 2006'daki seçimlerden sonra kurulan hükümette görev alan eski Esirler Bakanı Vasfi Kabha, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Hamaslı yöneticilere yönelik gözaltılar, İsrail'in Filistin seçimlerine doğrudan müdahalesidir. İsrail'in tehditleri gayet açık; seçim yapılmasına ve sandıktan bir kez daha Hamas'ın çıkmasına izin vermeyeceğini söylüyor." dedi.
Kabha, son dönemde artış gösteren gözaltı ve soruşturmaların, Hamas'ın elindeki İsrailli askerler ve cenazeler hakkında bilgi alabilmek için Hamas üzerinde baskı oluşturmak adına yapıldığı görüşünü paylaştı.
Gözaltına alınanların sıradan kişiler olmadığına, son dönemlerde varlığını hissettiren isimler olduğuna işaret eden Kabha, İsrail'in gözaltı hamlesinin "kasıtlı ve seçici" olduğunu söyledi.
Önemli isimlerin gözaltına alınmasının az da olsa seçim sürecini etkileyeceğini belirten Kabha, şu temennisini dile getirdi:
"Bu durumun, Filistin halkını, oy kullanma hakkına sahip çıkması ve İsrail'in planlarını bozması yönünde motive edeceğini umuyorum."
- "Önleyici" gözaltılar ve uyarılar
Ahrar Esir Araştırmaları Merkezi Müdürü Fuad el-Hafeş, son günlerde yaşananların, Filistin üniversitelerindeki öğrenci konseyi seçimleri ile 2006 yasama konseyi seçimlerinden önce İsrail tarafından gerçekleştirilen gözaltıları anımsattığını aktardı.
"İşgal güçleri, önemli ve etkin olduğuna inandığı isimleri gözaltına alarak her seferinde seçim sahnesine müdahale etmeye çalışıyor." diyen Hafeş, bunun ortalığı karıştırmak için artık beklenen bir durum haline geldiğini söyledi.
Hafeş, "Batı Şeria'daki gözaltı hamleleri duraksamadan her zaman devam ediyor. Ancak bazen seçimler ya da Hamas başta olmak üzere bazı hareketlerin kuruluş yıl dönümü gibi etkinlikler münasebetiyle daha da hız kazanıyor." diye konuştu.
İsrail'in Filistin seçimlerine karışmayacağına dair herhangi bir güvence bulunmadığına dikkati çeken Hafeş, "Seçim tarihlerinin açıklanmasının ardından, Hamas ile bağlantılı bazı isimler, İsrail makamlarından net ve açık şekilde bazı telefon aramaları, tehditler alıyor ya da soruşturma için çağrılıyor." şeklinde konuştu.
Hafeş, bunun işgal güçleri tarafından alınmış net bir karar olduğunu ve Hamas'ın Batı Şeria'da faaliyet göstermesine izin verilmeyeceğini ifade etti.
- "Filistin seçimleri, isimlere dayalı"
Kudüs Araştırmaları Merkezi Müdürü Refik Avd, gözaltıların seçim sürecini etkileyebileceği görüşünü paylaştı.
İsrail'in daimi güvenlik takibine, Hamas, Filistin Halk Kurtuluş Cephesi gibi Filistinli gruplara yönelik sistematik gözaltılarına işaret eden Avd, "Gözaltıların, seçimleri etkilemesi mümkün." dedi.
Avd, Filistin'de seçimlerin isimler üzerinden ilerlediğini ve isimlerin seçim sürecine doğrudan etkisi olduğunu ifade etti.
Filistinli uzman, "Bazı isimlerin yokluğu veya sindirilmesi seçim ortamını olumsuz etkiliyor. Çünkü seçim sistemi, programlardan çok isimlere bağlı." dedi.
- 15 yıl aradan sonra ilk seçimler
Filistin'de son devlet başkanlığı seçimleri 2005'te, milletvekilliği seçimleri ise 2006'da yapılmıştı. Devlet başkanlığı seçimlerine katılmayan Hamas, milletvekilliği seçimlerine girerek Mecliste çoğunluğu elde etmiş, Fetih hareketi ise ikinci olmuştu. Devlet başkanlığı seçimlerini de Mahmud Abbas kazanmıştı.
Seçim sonuçlarına rağmen ABD ve Avrupa Birliği (AB) dahil olmak üzere uluslararası toplumun büyük kısmı, Hamas'la çalışmayı reddetmişti. ABD ve AB, Hamas'ı "terör örgütü" olarak niteliyor.
Bunun üzerine Filistinli gruplar arasında çatışmaya varan gerginlikler yaşanmış ve Filistin Devlet Başkanı Abbas liderliğindeki Fetih hareketi Batı Şeria'yı yönetimi altında tutarken, Hamas ise kontrolü sağladığı Gazze'de ikinci bir hükümet kurmuştu.
Filistin Devlet Başkanı Abbas, 15 Ocak'ta 15 yıl aradan sonra İsrail işgali ve ablukası altındaki Filistin topraklarında seçim yapılmasını öngören bir kararname imzaladı. Buna göre, 22 Mayıs 2021'de milletvekili ve 31 Temmuz 2021'de de devlet başkanlığı seçimleri yapılacak.
Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.