Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Fransa’daki orman yangınında 6 bin 800 hektar alan küle döndü
        1

        Fransa basını, Landiras'ta 12 Temmuz'da başlayan ve 14 bin hektar alanı kül eden yangın hala söndürülemedi. Yetkililer ayrıca yeni bir yangının daha çıktığını duyurdu. 9 Ağustos'ta başlayan yangın nedeniyle iki gün içerisinde bölgeden 10 bin kişi tahliye edildi.

        2

        Başbakan Elisabeth Borne, Bordeaux'nun güneyinde Landiras yangınıyla mücadele eden yetkililerle görüşeceğini ve sahadaki 1100 itfaiyeciye takviye yapılması gerektiğini söyledi. Borne, 6 bin 800 hektar ormanlık alanı yok eden yangın nedeniyle bölgeye gideceğini açıkladı.

        3

        Gironde İtfaiye ve Kurtarma Servisi'nden Yarbay Arnaud Mendousse gazetecilere verdiği demeçte, yangının yayılmasını önlemek için tüm gece çalıştıklarını belirtti. Mendousse, şimdilik bölgeyi terketmeyeceklerini açıkladı.

        4

        Yetkililer, yangında gökyüzünü kaplayan dumanların, Atlantik kıyılarına ve Fransa plajlarına yayıldığını belirtti. Fransız ARS sağlık kuruluşu, yoğun dumandan etkilenmemek için insanların maske takması gerektiğinin altını çizdi.

        Duman, İspanya'ya giden A63 otoyolunun Bordeux ve Bayonne arasında kapanmasına neden oldu.

        5

        Fransa'da gazeteler ülkeyi günlerdir saran ara ara büyüyen yangınları, manşetlerine "kabus" ifadesiyle taşıdı. Ülkenin önde gelen gazeteleri ilk sayfalarını, önceki gün Gironde bölgesinde başlayan ve 6 bin hektardan fazla ormanlık alanı saatler içinde kül eden yangınlara ayırdı.

        6

        Gironde Valisi Fabien Buccio, yaklaşık 1100 itfaiyecinin seferber edildiğini belirterek, “İşimiz çok zor, bitki örtüsü ve toprak bir aydan fazla süre boyunca yağış almadı, kuru kaldı. Kavurucu sıcaklıkların devam etmesi ve çok kuru havayla birleştiğinde yeni yangın riski oluşturması bekleniyor” ifadelerini kullandı.

        7

        Fransa Ulusal İtfaiyeciler Federasyonu (FNSPF) Başkanı Gregory Allion ise, “Bu çok hızlı ilerleyen bir yangın” diye konuştu.

        Ülkedeki süpermarket zinciri Carrefour'un sahibi Alexandre Bompard, mağaza ve depo yöneticilerine, yangınla mücadeleye destek olmak isteyen; bünyelerindeki "gönüllü itfaiyecilere" izin verilmesi çağrısı yaptı.

        8

        İçişleri Bakanı Gerald Darmanin yaptığı açıklamada, ülkenin çeşitli yerlerinde 8 büyük orman yangınıyla mücadele edildiğini söyledi. Darmain ayrıca, İsveç ve İtalya'nın yardım için yangın söndürme uçağı gönderdiğini belirtti.

        9

        Sivil Güvenlik Sözcüsü Alexandre Jouassard da alevlerin hızla ilerlediğini, her geçen dakika 10 futbol sahasından büyük alanın alevlere teslim olduğunu ifade etti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ