Kadir GÜNEŞ-Mustafa KANLI/GAZİANTEP (DHA)GAZİANTEP'te yüzyıllarca el tezgahlarında dokunarak, saraylara kadar giren kutnu kumaşı atölyeleri bir bir azalmaya başladı. Gaziantep'te geçmişte 2 bin 500 olan kutnu atölye sayısı günümüzde 4'e gerilerken, ustalar gelecek nesillere aktırılarak kutnu tarihinin yaşatılmasını istiyor.
Osmanlı İmparatorluğu döneminde saray kumaşı olarak kullanılan ve son zamanlarda yeniden yaygınlaşmaya başlayan kutnu kumaşının kentteki 4 atölyede eski usullerle dokunmasına devam ediliyor. Türkiye´de yalnızca Gaziantep´te dokunan kutnu kumaşının tarihi yüzyıllar öncesine dayanırken, makineleşme ile birlikte geleneksel atölye sayısı her geçen yıl azalıyor.
Gaziantepli kutnu kumaşı ustalarından Abdulkadir Mekki, 53 yıldır geleneksel tezgahta tamamen el emeği ile kumaş dokumaya devam ettiğini söyledi. Makineleşmeyle birlikte 2 bin 500 olan kutnu kumaşı tezgahlarının bir bir üretimi durdurduğunu anlatan Mekki, "Gaziantep ile özdeşleşmiş olan bu kumaşın geçmişi Selçuklu dönemine kadar dayanıyor" dedi.
YAŞATMAK İÇİN ÇABALIYORLAR
Geçmişte Gaziantep'in köylerinde bile kutnu kumaşı tezgahları ile üretim yapıldığını, birçok ailenin çocukları ile tezgahta çalıştığını belirten Mekki, "Gaziantep ve çevresinde 2 bin 500 tezgah vardı. Her aileden 4 insan düşünülürse 10 bin insan bu sektörden ekmek yerdi. Şimdi Gaziantep'te sadece 4 atölye kaldı. Zaman içerisinde bu meslek eridi, gitti, tezgahlarda üretim durdu. Yetkililer son yıllarda unutulmaya yüz tutmuş meslekler gurubuna aldılar ve yaşatmak için çabalıyorlar. Bizim isteğimiz teknoloji karşısında bu önemli mesleğin yenilmemesi ve gelecek nesillere taşınması" diye konuştu.
GAZİANTEP'TE 4 AİLE TARAFINDAN SÜRDÜRÜLÜYOR
Kutnunun yüzyıllardır kullanılan bir kumaş olduğunu belirten Abdulkadir Mekki, kumaşın kullanım alanının geniş olduğunu da vurgulayarak, "Kutnu neredeyse bütün alanlarda kullanılır. Ev tekstili, gelinlik, genç kızların kına kıyafetleri, çeyizliklerde, oda takımlarında hatta sehpa örtülerine kadar kullanılır. 1950'li yıllardan itibaren sanayileşme ile birlikte meslekte usta sayısı azaldı ve 2013 yılından sonra Gaziantep'te tezgahlar tamamen durdu. Şu anda Gaziantep'te ata mesleği olarak sürdüren 4 aile var'' şeklinde konuştu. DHA-Genel Türkiye-Gaziantep Kadir GÜNEŞ,Mustafa KANLI
2020-09-30 08:37:25
-
Son Dakika
-
Canlı Yayın
- Gündem
- Ekonomi
-
Dünya
- Spor
- Magazin
-
Kadın
- Sağlık
-
Yazarlar
-
Yaşam
-
Çocuk
- Teknoloji
-
Kültür Sanat
-
Gastro
-
Röportajlar
-
Grafik Haber
- Galeri
- Video
- Akıl Oyunları
-
Yerel Haberler
- Servisler
- Portallar
-
Künye
Copyright © 2020 - Tüm hakları saklıdır.
Habertürk Gazetecilik A.Ş.
Habertürk Gazetecilik A.Ş.
Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.