Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Geçmişten günümüze para yerine geçen enteresan şeyler: İçlerinden bazıları paha biçilmez!
        1

        Para, tarih sahnesine M.Ö. 7. yüzyılda Anadolu’da çıkmıştır ve ilk para Lidyalılar tarafından çekiçle darp edilerek basılmıştır. Para olmadan önce ise genellikle insanlar ya takas yaparak ihtiyaçlarını karşılıyor ya da para yerine geçen ve para olarak bilinen nesnelerle alışverişlerini yapıyorlardı. Yani insanlar değiş-tokuş (takas) ederek bir nevi bugün ki paranın işlevini sağlamaya çalışıyorlardı.

        2

        Çay

        Asya ülkelerinde son derece değerli bir tarım ürünü olan çay blokları Asyalı bazı ülkelerinde 2. Dünya Savaşı’nın ilk dönemlerine kadar para olarak kullanıldı.

        İkinci Dünya Savaşı'na kadar bu geleneğin devam ettiği Çin, Sibirya, Tibet, Türkmenistan, Rusya ve Moğolistan'da yüzyıllarca madeni para yerine çay blokları kullanılırdı.

        Özellikle Moğolistan, Sibirya ve Tibet gibi ülkelerde hayvan alımlarında ya da vergi ödemek için çay bloklarına başvuruldu.

        3

        Ekmek ve bira

        Eski Mısır'da işçilerin standart temel maaşı bira ve ekmekle ödeniyordu.

        Rom 1700'lerin ortalarında, Amerika, Avrupa ve Afrika arasında yürütülen ve "üçgen ticaret" olarak adlandırılan New England'da para olarak kullanılıyordu.

        4

        Kakao çekirdeği

        Günümüzde kullanılmasa da bir zamanlar kakao çekirdekleri para yerine geçiyordu. 1500’lü yıllarda İspanyolların Orta Amerika’yı sömürgeleştirmesi ile kakao çekirdekleri oldukça popüler oldu. O dönemler çok geniş bir yayılma alanı bulunmayan bu ürün az bulunması nedeni ile değerliydi ve ticarette bazı malların alımında kullanılıyordu.

        Mezoamerika'nın kadim uygarlıklarından biri olan Azteklerde, kakaonun Tanrı'nın bir hediyesi olduğuna inanılırdı. Bu sebeple kakao çekirdekleri para olarak üst sınıflar arasında çokça kullanılırdı.

        5

        Mobil dakikalar

        Yüksek enflasyon oranları nedeni ile parası her geçen gün değer kaybeden Mısır, Nijerya, Hindistan, Güney Afrika ve Gana gibi ülkelerde vatandaşlar telefonlarındaki dakikaları alışverişlerde kullanılabiliyor. 2011 yılından beri bu uygulama devam ediyor.

        6

        Parmesan peyniri

        Ortaçağ'ın en lezzetli paralarından biri parmesan peyniriydi. Özellikle İtalya'da bir tekerlek parmesan peyniriniz varsa zengin sayılırdınız.

        Parmesan Kuzey İtalya ve Romanya’da para olarak hala kullanımda. 2-3 yıl gibi bir sürede oluşan bir baş permesan neredeyse 300 dolara denk geliyor. Bu peyniri üretenler bankalara teminat olarak peynirlerini gösterip kredi alabiliyorlar.

        7

        Tuz

        Antik Roma'da tuz o kadar kıymetliydi ki askerlerin maaşları tuz olarak ödenirdi. Hatta Latincede tuz anlamına gelen "salarium" kelimesinin kökü olan "sal"dan İngilizce maaş anlamına gelen "salary" kelimesi türemiştir.

        8

        Yunus dişleri

        Okyanusya kıtasındaki Solomon Adaları’nda bazı köylüler para olarak yunus dişleri kullandılar. Ayrıca, bu geride kalmış bir uygulama değil, 1976 yılından beri bölgede yunus dişleri para yerine geçiyor.

        9

        Zerdeçal

        Eskiden Avustralya'nın kuzeydoğusundaki Solomon Adaları'nda zerdeçal para birimi olarak kullanılıyordu.

        Kaynak: İtalian feelings

        Haberi Hazırlayan: Hacer Tonay

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ