Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Merak Edilenler GERİ SAYIM BAŞLADI! 3600 ek göstergede son durum: 3600 ek gösterge nedir, ne zaman çıkacak kimleri kapsıyor? - Merak Edilenler Haberleri
        1

        3600 ek gösterge son dakika gelişmeleri memurlar tarafından araştırılıyor. Emeklilerin ve memurların gelirlerini artıracak bu düzenlemede ayrıntılar netlik kazanıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, binlerce kamu çalışanın yakından takip ettiği ek göstergenin yıl bitmeden sonuçlanacağının altını çizdi. Memur-Sen ve Hükümetin görüştüğü 3600 ek göstergenin üçüncü toplantısı 10 Mayıs tarihinde gerçekleştirilecek. Yaklaşık 4 milyon kamu çalışanın gelirini etkileyecek olan 3600 ek gösterge polis, öğretmen, hemşire ve din görevlileri ve 11 hizmet kolunu daha kapsayacak. İşte, konuyla ilgili merak edilenler...

        2

        3600 EK GÖSTERGE SON DURUM

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan katıldığı sağlık çalışanlarıyla iftar programında konuşma yaptı. 3600 ek gösterge konusunu ele alan Erdoğan, "3600 ek gösterge meselesini yıl bitmeden neticelendirmekte kararlıyız." ifadelerini kullandı. Bu kapsamdaek gösterge konusunun 8 ay içerisinde Meclis’e gelmesi ve ardından yasalaşması bekleniyor.

        3

        3600 EK GÖSTERGE NE ZAMAN ÇIKACAK?

        Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Memur-Sen Genel Merkezi'nde düzenlenen "4688 Sayılı Kanun ve 10. Yılında Toplu Sözleşme Kongresi"nin açılışında konuştu. Bakan Bilgin, "3600 ek gösterge meselesinde çalışmamız son aşamasına geldi. Ümidimiz Mayıs ayında çalışmayı tamamlamak ve Meclise intikal ettirmek" dedi.

        4

        Otuz yıllık hizmeti bulunanlardan söz konusu meslek mensuplarının emekli ikramiyesi ise halen sırasıyla 202 bin ve 196 bin lira düzeyinde bulunuyor. 3600 ek gösterge bugün yürürlüğe girmiş olsa emekli ikramiyeleri 246 bin liraya çıkacak.

        Tazminat yansıtma oranlarının artırılması halinde bu rakamlar daha da artacak.

        5

        3600 EK GÖSTERGE MAAŞLARA NASIL YANSIYACAK?

        Halen 4 yıllık fakülte mezunu öğretmen ve polisler ile dini yükseköğrenim mezunu imam – hatipler 3000 ek göstergeye, hemşireler ise 2200 ek göstergeye tabiler. Otuz yıl hizmeti bulunanlardan ek göstergesi 3000 olanlar şu an 5 bin 592 TL, ek göstergesi 2200 olanlar ise 5 bin 435 TL emekli aylığı alıyorlar. Hepsi 3600 ek göstergeye çıkartıldığında emekli aylıkları 6 bin 826 TL’ye yükselecek.

        6

        3600 EK GÖSTERGE KİMLERİ KAPSAR?

        3600 ek göstergede 4 meslek grubu; polis, öğretmen, hemşire ve din görevlisi için tek paket hazır. Yaklaşık 1.6 milyon memuru ilgilendiren 3600 ek gösterge ile ilgili hazırlıklar tamamlandı. Yeni düzenlemeyle beraber hem emekli maaşları hem de memur maaşları ve emekli ikramiyelerinde artışlar olacak.

        7

        EK GÖSTERGE NEDİR?

        Memurların emekli olduklarında alacakları emekli aylıkları ile emekli olurken alacakları emeklilik tazminatının hesaplanmasında çeşitli göstergeler kullanılıyor. Bu göstergeler ise hesaplamayı dolayısıyla da maaşı ve tazminatı otomatik olarak etkiliyor. Ek göstergenin 2200'lerden 3600'lere çıkması durumunda sadece emeklilik tazminatında 20 bin liraya yakın bir artış bekleniyor. Aynı zamanda emekli maaşında da artış olacak.

        Haberi Hazırlayan: Elif Büşra Cebeci

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ