"Mardin vahşeti ile AB üyeliğinin alakası yok"
AB Başmüzakerecisi ve Devlet Bakanı Egemen Bağış'tan kararlılık mesajı
Gökhan ARTAN / İSTANBUL (AHT)
İngiltere dönüşü İstanbul Atatürk Havalimanı'nda temaslarını değerlendiren Egemen Bağış, gerek Dışişleri Bakanı David Miliband, gerekse yardımcısının Türkiye'nin AB üyelik sürecine tam destek verdiğini ifade etti. Görüşmelerde Kıbrıs konusunun da gündeme geldiğine işaret eden Bağış, özellikle son seçimlerden sonra yeni hükümetin Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'a görüşmeler sürecinde destek verip vermeyeceği konusunun merak uyandırdığını belirterek, '''KKTC Başbakanı'ndan bu konuda net açıklamalar olduğu için, biz Londra'da bu konuda net mesajları verirken yeni Dışişleri Bakanımız Ahmet Davutoğlu da Kıbrıs'a ilk resmi ziyaretini gerçekleştirdi. O da benzer mesajları orada verdi. Zaten Türkiye'nin dış politikası bir bütündür. Başbakanımızın önderliğinde oluşmuş bu dış politika stratejisini yürütmeye devam ediyoruz. Kıbrıs'ta müzakerelere desteğimizin devam edeceği konusunda biz de kendilerine teyid verdik. Talat'ın, Hristofyas ile 2. tur görüşmelerinin birinci ayağını başlatmış olması onları da çok etkilemiş durumda. Yine çözümden yana ve başbakanımızın tabiriyle 'bir adım önde olma' şartımızı yerine getirmeye devam edeceğimizi bir kez daha vurguladık'' dedi.
9 MAYIS 'AVRUPA GÜNÜ'
Ayrıca AB'nin KKTC'ye uygulanan izolasyon ve ambargoların sona erdirilmesi konusunda bir kararı olduğunu hatırlatan Bağış, 26 Nisan 2004 tarihli bu kararın artık uygulamaya geçirilmesi ve Kıbrıs'ta yaşayan kardeşlerimize, soydaşlarımıza uygulanan haksız izolasyonun sona ermesi konusundaki taleplerini bir kez daha yinelediklerini vurguladı. Bağış, ''Ocak 2006'da 'Kıbrıs Eylem Planı' adı altında bir paket ortaya konmuştu. Bu paketin hala değerlendirmeye açık olduğunu hatırlattık. KKTC'ye uygulana ambargoların, izolasyonların kaldırılması ve direkt ticaretin başlaması durumunda bizim de Kıbrıs ile ilgili olarak 'Ankara Protokolü'nü gözden geçirmemiz için çok önemli bir motivasyon sebebine kavuşacağımızı belirttik'' diye konuştu.
İngiltere'de elde ettikleri neticeden memnun olduklarını tekrarlayan Egemen Bağış, 9 Mayıs'ın 'Avrupa Günü' olduğunu ve Türkiye'nin bugün her zamankinden daha da Avrupalı olduğunu belirterek, yarın dışişleri bakanı ile birlikte Ankara'da AB üyesi ülkelerin büyükelçileri ile öğle yemeğinde buluşarak kararlılıklarını vurgulayacaklarını ifade etti.