Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Menemen'de Laik Cumhuriyet mitingi

        İzmir'in Menemen İlçesi'nde 76 yıl önce cumhuriyet karşıtı yobazlar tarafından katledilen devrim şehidi Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay, yaklaşık 5 bin kişinin katıldığı törenle anıldı.

        Törene katılanlar ‘Çankaya yolu şeriata kapalı’, ‘Çankaya laiktir, laik kalacak’ sloganları atarken, törende konuşan Topçu Binbaşı Tamer Akpınar, “Dün de bugün de gericilik hareketlerinin nedenleri ve görüntüsü değişmiş sayılmaz. Dinsel kökenli fakat gerçek din anlayışıyla asla bağdaşmayan, temelinde kişisel ve politik çıkarlar bulunan bu tür olaylar, günümüzde de açık seçik gözler önünde cereyan etmektedir” dedi.

        Devrim şehidi Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay'ın katledilişinin 76'ncı yıldönümünde binlerce kişi Laiklik ve Demokrasi Yürüyüşü için Menemen Tren İstasyonu'nda toplandı. Kortejin en önünde gaziler yürüdü. Menemen Belediye Bandosu'nun çaldığı Harbiye ve İzmir marşları eşliğindeki kortejde, Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen Atatürkçü Düşünce Dernekleri, çeşitli demokratik kitle örgütleri ve CHP örgütü yer aldı. Törene katılan CHP'liler, önceden planlandığı gibi ayrı yürümedi, diğer partililerle birlikte oldu. Yürüyüş sırasında ‘Alt kimlik üst kimlik yok ne mutlu Türküm diyene’, ‘Kubilaylar bizim, yobazlar olmaz’, ‘Çankaya laiktir laik kalacak’, “Çankaya yolu şeriata kapalı’, ‘AKP'nin imamı kaça sattın vatanı’ sloganları da atıldı.

        Yürüyüş sırasında CHP bayraklarını taşıyan partililerin yanına gelen bir kadın, ‘Siz buradasınız ancak genel başkanınız nerede?’ diye sordu. CHP'liler de “Genel başkanımız bu törenlere çok sık geldi. Bir kişi aynı anda her yerde olamaz. CHP kişi partisi değil, bir kurumdur. Biz buradayız” yanıtı verdi. Kortejin önünde Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin, eşi Nurdan Şahin, SHP Genel Sekreteri Ahmet Güryüz Ketenci, CHP Aydın Milletvekili Hasan Aydın, Ankara Milletvekili İsmail Değerli, kol kola girerek Kubilay'ın Yıldıztepe'deki anıtına yürüdü.

        Kortejdekiler Yıldıztepe Anıtı'na polis kontrolünden geçirildikten sonra alındı. 57'nci Topçu Tugay Komutanlığı tarafından düzenlenen anıt mezardaki törene CHP Grup Başkan Vekili ve İzmir Milletvekili Kemal Anadol, CHP İzmir Milletvekilleri Canan Arıtman, Bülent Baratalı, Türkan Miçooğulları, Erdal Karademir, Ali Rıza Bodur, Sedat Uzunbay, Enver Öktem, Abdülrezzak Erten, Muharrem Toprak, Vezir Akdemir, Yılmaz Kaya, Ahmet Ersin, Hakkı Ülkü katıldı. Törene, AKP'den hiçbir milletvekilinin ve yöneticinin katılmaması dikkat çekti.

        Törene ayrıca İzmir Valisi Oğuz Kağan Köksal, eşi Olcay Köksal, Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Alev Gümüşoğlu, eşi Hülya Gümüşoğlu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Yusuf Ali Karaman, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun eşi Türkegül Kocaoğlu, Genelkurmay Eski Başkanı Hilmi Özkök, Emekli Orgeneral Ali Sahit Özçivril katıldı.

        Protokol yerini aldıktan sonra Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, basına yaptığı açıklamada, laik demokratik cumhuriyete sahip çıkmak ve dava arkadaşı CHP'den atılan Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin'e destek vermek için törene geldiğini söyledi. Basın mensupları, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın törene katılmadığını hatırlatması üzerine Sarıgül, “Baykal, kişisel kararıyla buraya gelmeyebilir. Ancak CHP Genel Başkanı olarak buraya gelmeliydi. Kendisini parti geleneklerine uygun olarak burada karşılardık” dedi. Mustafa Sarıgül, basın mensuplarının geçen yıl Baykal beklenmeden yürüyüşün başlatıldığını anımsatması üzerine ise “Laiklik ve demokrasi yürüyüşüne geç kalmak diye birşey sözkonusu olamaz. Ben o yürüyüşe geç kalmamak için buraya geceden geliyorum” dedi. Sarıgül'ün açıklamaları üzerine basın mensuplarının mikrofon uzattığı Kemal Anadol ise Baykal'ın Kabilay'ı anma törenlerine en çok katılan genel başkan olduğunu vurgulayarak polemik yaratmak istemediğini söyledi.

        BÜYÜKANIT'IN MESAJINA COŞKULU ALKIŞ

        Anıt mezardaki törenler Garnizon Komutanlığı, Menemen Belediyesi ve Menemen Kaymakamlığı'nın anıta çelenk koymasının ardından askerlerin saygı atışı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Törende Muharebe Binbaşı Ayhan Aytunç, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın mesajını okudu. Mesajı törene katılan 5 bin kişi coşkuyla alkışladı.

        Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin, törende yaptığı konuşmada hükümet dışındakilere seslenerek şöyle dedi:

        “Artık men, men, men demeyi bırakın. Yerel sese kulak verin. Yerel değerlere yabancılaşanlar, ne ulusal ne de evrensel değerlere ulaşabilirler. Cumhuriyetin değerleri bir bir yok ediliyor. Atatürk ilke ve devrimleri hiçe sayılıyor. Gün artık laik cumhuriyete, devrimlerine ve değerlerine sahip çıkmak günüdür. Gün artık men men demeyi bırakıp el ele verme günüdür. Gün artık gerici, çağdışı ve yobaz düşünceye karşı dik durma günüdür. Aydınlık yolda, omuz omuza yürüme günüdür. Ankara'yı teslim etmeme günüdür.” Törende Kubilay İlköğretim Okulu sekizinci sınıf öğrencisi Ece Bahtiyar, Kubilay destanını okudu.

        ‘CUMHURİYETE YÖNELMİŞ SUİKAST’

        Türk Silahlı Kuvvetleri adına konuşma yapan Topçu Binbaşı Tamer Akpınar, aydınlığı sindiremeyen gerici ve yobazların, Menemen'de devlete ve inkılaplara kafa tuttuklarını, asteğmen Mustafa Fehni Kubilay ile bekçi Hasan ve Şevki'yi hunharca katlettiklerini hatırlattı. Mehdi olduğunu iddia eden Derviş Mehmet ile yanındaki canilerin, Kubilay'ın kesik başını Menemen sokaklarında hayasızca dolaştırdığını anlatan Binbaşı Akpınar, “Bu barbarlar, sevgi ve rahmet dini olan İslamiyete kan ve şiddet bulaştırdılar. Kubilay olayı cumhuriyete karşı örgütlü, planlı ve gerici bir ayaklanmadır. Şeriat özlemi duyanların o gün ve bugün konunun ciddiyetini, yaşanan vahşeti hafife almak için ileri sürdükleri gibi, olay sadece birkaç meczubun işi değildir.”

        Binbaşı Akpınar, Kubilay'ın şehit edilişinin Cumhuriyet'e yönelmiş bir suikast olduğunu, Kubilay Olayı'nın abartılmadığını, burada yaşananların dinin siyasete alet edildiğinde neler olabileceğini gösteren ibret verici bir tarihi örnek, alınması gereken anlamlı bir ders olduğunu ifade etti. Binbaşı Akpınar şunları söyledi: “Her yıl 23 Aralık'ta yapılan Kubilay Olayı'nı anma törenlerinden maksat, bu tehlikeli irtica olayını hafızalarda canlı tutmak, genç nesillerin cumhuriyet rejimine Atatürk ilke ve inkılaplarına sahip çıkmalarını sağlamaktır. Dün de bugün de gericilik hareketlerinin nedenleri ve görüntüsü değişmiş sayılmaz. Dinsel kökenli fakat gerçek din anlayışıyla asla bağdaşmayan, temelinde kişisel ve politik çıkarlar bulunan bu tür olaylar, günümüzde de açık seçik gözler önünde cereyan etmektedir. Unutulmamalıdır ki geçmişten ders alınırsa, tarih geleceği aydınlatır. Milletlere yol gösterir. Ancak bu olaylardan gereken dersi çıkartamayanlar için tarih bir tekerrürden ibarettir. Halkının tamamına yakını Müslüman olan Türkiye, demokrasi içinde kalkındıkça, toplumun refah düzeyi yükseldikçe, dini siyasete alet edenlerin, din bezirganlığı yaparak saltanatlarını sürdürenlerin, şeriat özlemi taşıyanların ümitleri yok olacaktır.”

        “MENEMEN ÇAĞDAŞ YAŞAMI İLKE EDİNDİ”

        Menemen Kaymakamı Turgut Subaşı, “Bu cinayeti işleyenlerin gerçek din anlayışıyla ve yüce dinimizle ilgisi yoktur. İlçemiz insanı, yaşadığı coğrafyada çağdaş ve yenilikçi yaşamı ilke edinmiştir” dedi.

        Törende Atatürk'ün gençliğe hitabı okundu, gençlik de hep bir ağızdan Ata'ya yanıt verdi. Törende, İzmir Valisi Oğuz Kağan Köksal anıt şeref defterine şu satırları yazdı: “Kutsal emanetiniz kuşaktan kuşağa devredilecek. Şehit Kubilay ve arkadaşları, cumhuriyet karşıtlarının karşısına kahramanca çıkarak bu vatan için şehit oldunuz. Yüce millet, gerektiğinde cumhuriyeti ve onun temellerini korumak için sizler gibi şehit olmaya hazırdır. Yüce Türk ulusu, Atatürk'ün emaneti laik ve demokratik cunhuriyeti hiç bir zaman ödün vermeden, yaşatacaktır.”

        İzmir Valisi Oğuz Kaan köksal ve Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Alev Gümüşoğlu, anıt şeref defterini imzaladıktan sonra Kubilay'ın hayattaki torunları Mustafa Kubilay, Kemal Kubilay, Sevgi Çini ile anıt mezar önünde hatıra fotoğrafı çektirdi. Genelkurmay eski Başkanı Emekli Orgeneral Hilmi Özkök ve İzmir Valisi Oğuz Kaan Köksal, şehit mezarlarına kırmızı karanfil bıraktı.

        MENEMEN'DEN ÇANKAYA'YA MİTİNGİ

        Devrim şehidi Kubilay'ın Yıldıztepe'deki anıtında yapılan anma törenleri ardından Menemen Parkı'nda Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) tarafından ‘Menemen'den Çankaya'ya Laiklik ve Cumhuriyet’ mitingi düzenledi. Yaklaşık 3 bin kişinin katıldığı mitingte önce ADD İzmir Temsilcisi Mükerrem Demir, Trabzon Temsilcisi Ahmet Kaya, Tokat Temsilcisi Tahir Bozkurt konuştu. Daha sonra kürsüye gelen ADD Genel Başkanı Emekli Orgeneral Şener Eruygur, Türkiye Cumhuriyeti'nin mayasını bozmaya çalışanlar olduğunu, bunlara karşı bazı sorumluların sessiz ve seyirci kalarak ‘sine-i milletten' çekindiklerini söyledi. Eruygur, “Sine-i millet' bekliyoruz, ancak sorumluluk üstlenmiyorlar. Atatürkçüleri üzüyorlar” dedi.

        Cumhuriyetten rövanş almak isteyenlerin son hedeflerine ulaşmak üzere olduğu görüşünü savunan Eruygur, “Cumhurbaşkanlığı seçimi olduğunda bu hedefe ulaşılacak. Toplumu daha fazla germeyin. Kaos istemiyoruz. Erken seçim yapın. Kişisel ve partinizin çıkarlarını değil, ülkeyi düşünün. Devletin önünü açacak yol erken seçimdir. Cumhuriyet'i ancak erken seçimle koruyabilir, kurtarabiliriz” diye konuştu.

        ‘10'uncu Yıl Marşı', ‘İzmir Marşı' ve ‘Harbiye Marşı'nın hep bir ağızdan söylendiği mitingde, üzerinde ‘İçeride gerici, dışarıda verici, AKP gidici’, ‘Bu ülkede yiğit çok, sarıklıya geçit yok’ pankartları açıldı.

        Kanaltürk Televizyonu'nun sahibi gazeteci yazar Tuncay Özkan da mitingde yaptığı konuşmada, Nisan 2007'de erken seçim yapılmasını istediklerini söyledi. Türkiye'nin cari açığının 2002'de 1 milyar dolarken, şimdi 50 milyar dolar olduğunu belirten Özkan, “128 milyar dolar dış borcumuz var. Hükümet ‘katiller demokrasisi', ‘hırsızlar düzenini' kurdu. Türkiye'yi bunlardan kurtarmak için erken seçim istiyoruz. Bir elimizde Kuran, bir elimizde Nutuk, aklımızda bilim, yüreğimizde inanç var. Onlardan, önce Allahımızı geri alacağız. Onlar ‘Allahım ihale ver. Dolar verme, taşıması kolay olsun, Euro ver’ diye dua ediyor. ‘Allah' diyerek paraya tamah edenlere hesap soracağız” dedi.

        Miting sonunda Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin, ADD Genel Başkanı Şener Eruygur'a çiçek verdi. ADD'liler, 27 Ocak günü İzmir'de yapacakları mitingde buluşmak üzere alandan ayrıldı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ