Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi İstanbul'da Noel, Noel Kutlamaları, Hristiyanların Kutsl Günleri

        Nazenin TOKUŞOĞLU / HT CUMARTESİ

        İstanbul’da Noel... Kulağa ne kadar hoş geliyor değil mi? Yüzyıllar boyunca birbirinden farklı birçok önemli medeniyete ev sahipliği yapmış, yıllar geçmesine rağmen hepsinden anlamlı izler taşıyan bu eşsiz şehirde Noel de çok keyifli geçiyor. Türkiye’deki Hıristiyanlar Noel’de kiliseleri doldurup ayinler ve kutlamalar yapıyor. Son yıllarda İstanbul’da sıra dışı turlarla ismi öne çıkan Antonina Turizm, “İstanbul’da Noel” turunu 8’inci kez düzenledi. Turun rehberi Atilla Bey 8 yıl önce bu turu arkadaşlarına Noel’e özel gezi yaparken başlatmış. Daha sonra birçok kişinin talep etmesiyle bir tur haline dönüşmüş. Bu yıl rekor sayıda bir katılım vardı.

        MUHTEŞEM KİLİSELERİN EV SAHİBİ İSTANBUL

        İstanbul’da Noel için bir gün yetmez ama bizim turda 6 farklı Hıristiyan mezhebinin kilisesi geziliyor, hepsi özenle seçilmiş. Sonra geleneksel Noel yemeği yeniyor hep birlikte. St. Esprit Katedrali’nde gruba özel “Yeraltı Mezarlığı” açılıyor.

        Rum Ortodoks Aya Yorgi Patrikhane Kilisesi

        Dünyanın en önemli kiliselerinden biri olan eşsiz yapı, 1601 yılında Bizans dönemi kalıntıları üzerinde inşa edilen bir Osmanlı kilisesi. Birkaç bölümden oluşuyor. Patrikhane Binası, Patrikhane Resmi İkametgahı, Aya Yorgi Kilisesi, Vaftiz Yağı İmalathanesi ve Kütüphane. Burada üretilen vaftiz yağı, 86 farklı baharat ve çiçek karıştırılarak en kaliteli zeytinyağı ve gül yağı kullanılarak Paskalya’dan 4 gün önce kaynatılarak üretiliyor, ardından da dünyanın dört bir yanına gönderiliyor. Kilisenin içinde çok önemli Hıristiyan azizleri ve daha da önemlisi Hz. İsa’nın bağlanarak işkence gördüğü sütun da bulunuyor. Bu da İstanbul’un koruyucu tılsımlı taşlarından biri olarak kabul ediliyor.

        Taksim Ermeni Katolik Surp Astvazazin Patrikhane Kilisesi

        19. yüzyılda Ermeni cemaati Protestan ve Katolik misyonerlerinin ciddi kuşatması altında kalmıştı. Çok sayıda cemaat üyesi kaliteli eğitim nedeniyle çocuklarını Osmanlı İmparatorluğu’nun İstanbul, Tarsus, Tokat, İzmir, Beyrut, Halep ve daha birçok şehirlerindeki Protestan ve Katolik okullarına göndermiş, bu nedenle Apostolik Kilisesi’ne mensup binlerce Osmanlı Ermeni’si mezhep değiştirmişti. Bazıları Katolik, bazıları da Protestan olmuştu. Bu kilise günümüzde Katolik mezhebine mensup Ermenilerin patrikhanesi.

        İstiklal Caddesi Protestan Hollanda Şapeli

        Hollanda Konsolosluğu bahçesi içerisinde yer alan bu küçük kilisede çok önemli bir tarihi olay gerçekleşmiş. 17. yüzyılda dönemin İstanbul Ortodoks Patriği şok bir kararla Protestanlığı kabul etmiş, ardından diplomatik sıkıntıya neden olmuş. Günümüzde Türkçe dahil birçok dilde ayin yapılıyor.

        Balık Pazarı Ermeni Gregoryen Üç Horan Kilisesi

        Beyoğlu’nda film seti olarak birçok filmde konu olmuş bir kilise. Bahçesinde kısmet açıp sıhhat verdiğine inanılan Surp Agop adlı bir Ermeni azizine ait mezar var. Efsaneye göre günümüzde Divan Oteli’nin kazıları sırasında mezar buraya nakledilmiş ancak mezarı nakleden kişilere görünmesi üzerine özel bir tören düzenlenmiş. Duaların kabul edilmesi için mezarın yanı başında bulunan sudan alarak etrafında yedi kez dolaşıp mezarın üzerine suyu dökmeniz lazım.

        Latin Katolik Santa Maria Draperis Kilisesi

        Kilisenin en önemli eseri apsiste yer alan ve mucizevi olduğuna inanılan Bizans döneminin orijinal ikonlarından Meryem Ana. Birçok yangından hasar almadan kurtulmuş. Kilisenin bir de 300 yıllık bir orgu var ki, döneminin en iyilerinden olduğu kabul ediliyor.

        St. Esprit Katedral Kilisesi Katedral kilisesi

        Notre Dam De Sion Lisesi’ne komşu bina. Kilisenin yeraltı mezarlığı dönemin en önemli kişilerinin lahitlerinin bulunduğu yer. Mızıka-i Hümayun’un kurucusu Donizetti Paşa, İstanbul’un en eski eczanelerinden Della Suda’nın kurucusunun da bulunduğu çok sayıda kişinin mezarı var.

        Tarlabaşı Kadim Süryani Meryem Ana Kilisesi

        Tarlabaşı’nda yer alan ve İstanbul Süryani cemaatinin en önemli kilisesi. Uzun yıllar süren restorasyondan sonra 10 yıl önce ibadete açıldı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ