Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul ‘Fikirtepe kentsel dönüşümü ilgisizlikten durma noktasında’, fikirtepe, kensel dönüşüm, istanbul, Dumlupınar Mahalle Muhtarı Ahmet Gediz, Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu

        HT GAZETE

        Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında pilot bölge olarak belirlenen Kadıköy'ün Fikirtepe semtinde çalışmaların neredeyse durma noktasına geldiğini ifade eden Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Fikirtepe'ye gerekli hassasiyeti göstermediğini kaydetti. Fikirtepeli vatandaşlar ise adeta harabeye dönüşen semtin madde bağımlılarına ve uyuşturucu satıcılarına mesken olduğunu söyledi.

        '4 YILDIR BİR TÜRLÜ BİTMİYOR'

        4 yıldır Fikirtepe'deki kentsel dönüşüm sürecinin devam ettiğini dile getiren Nuhoğlu, "Buradaki vatandaş perişan. 1 milyon 400 bin metrekarelik bir alanda başlatılan dönüşüm çalışmaları, bir türlü çözülmeyen sorunlar nedeniyle son dereceye yavaş bir şekilde ilerliyor" dedi. Fikirtepe'nin kentsel dönüşümünde Kadıköy Belediyesi'nin yasal olarak bir yetkisi olmadığını vurgulayan Nuhoğlu, şöyle konuştu: "Yerel yönetimde farklı siyasi kimlikler olabilir, farklı bakış açıları olabilir ama yereldeki sorunlar ortak. Birlikte, beraber çözülmek zorunda. Süreç, hep beraber aynı masaya oturulursa hızlandırılır."

        'FİKİRTEPE SAHİPSİZ BIRAKILDI'

        Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, "Bu alanda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın bir tek bürosu yok. Sorun bu. Çok kısa sürede burada bir büro oluşturulsa, buraya ait görevliler belli olup sadece burayla ilgilenseler eminim bu projeler 3-4 ay içerisinde çok ciddi şekilde harekete geçer. Burada 52'ye yakın ada var. Özü itibarıyla müthiş bir sahipsizlik var" ifadesini kullandı. Nuhoğlu, bölgede 30 bin konutun inşa edileceğini belirtti. Nuhoğlu, sürecin uzamasıyla müteahhitlerin evlerinden çıkan vatandaşların kiralarını ödemekte güçlük çektiğini de ifade etti. Bağdat Caddesi civarında da kentsel dönüşüm çalışmalarının yapıldığını söyleyen Başkan Nuhoğlu, "Şu anda bine yakın inşaat var. Kadıköy şantiyeye döndü" dedi.

        ‘ÇILDIRMAK ÜZEREYİZ’

        Dumlupınar Mahalle Muhtarı Ahmet Gediz, Fikirtepeli vatandaşların ciddi sorunlar yaşadığını belirterek, “Buradaki mağduriyeti kelimelerle anlatamayız. Artık bıçak kemiğe dayandı. Devlet eliyle fakir duruma düşürüldük. Fikirtepe halkı yokluğa mahkûm edildi. Burada kiracılar gitti. Kirayla geçinen ev sahipleri mağdur oldu. Esnaflar bitti. Yeter artık, çıldırmak üzereyiz” ifadesini kullandı. Yıkılan evlerde uyuşturucu bağımlılarının kaldığını söyleyen Gediz, “Erkek halimizle buradan geçerken tedirgin oluyoruz. Burada her türlü rezillik var” diye konuştu.

        ‘PİSLİĞİN İÇİNDE YAŞAMAKTAN BIKTIK’

        25 yıldır Fikirtepe’de yaşadığını kaydeden Yıldız Karakuş ise “3 senedir biz burada pisliğin içinde yaşamaktan bıktık. Gece dışarıya çıkamıyoruz, korkuyoruz. İstanbul’un göbeğinde yaşıyoruz ama şu halimize bakın” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ