Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik İşte Fransa'nın aradığı o kadının Türkiye girerkenki fotoğrafı (Umut Tütüncü / Gazete Habertürk)

        UMUT TÜTÜNCÜ/HT GAZETE

        FRANSA’daki Montrouge Bölgesi’nde perşembe günü bir kadın polisi öldüren ardından da cuma günü Yahudilere ait bir süpermarketi basan Amady Coulibaly’nin (32) ölü ele geçirilmesinden sonra Fransız polisinin peşine düştüğü Coulibaly’nin imam nikâhlı eşi Hayat Boumeddienne’in (26) izini Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ve Emniyet İstihbarat buldu. Türk istihbaratının tespitine göre Boumeddienne 2 Ocak’ta PC538 sefer sayılı Madrid-İstanbul uçağı ile İstanbul Sabiha Gökçen Havaalanı’na geldi. Beraberinde ise Mehdi Sabry Belhoucıne (23) adlı Fransız vatandaşı vardı.

        KADIKÖY’DE KONAKLADILAR

        Yabancı savaşçıların Suriye ve Irak’a geçişlerinin önlenmesi için havaalanlarıve gümrük kapılarında kurulan Risk Analiz Merkezi görevlileri, Boumeddienne ve Belhoucıne’in hareketlerinden şüphelendi. MİT tarafından takibe alınan ikili Kadıköy’de bir otelde konakladı ve 3 Ocak’ta otelden ayrıldı. Haklarında Fransa istihbaratı tarafından paylaşılan herhangi bir bilgi bulunmayan ikili İstanbul’da turist gibi dolaştı, 3’üncü bir kişi ile herhangi bir temasları olmadı. Bunun üzerine MİT şüphe duyduğu ikilinin takibini bıraktı. Şüpheliler 9 Ocak tarihli Madrid’e dönüş biletlerini kullanmadı.

        POLİS MEDYADAN ÖĞRENDİ

        Fransa’daki terör saldırılarının ardından medyadaki haberlerden hareketle Emniyet Genel Müdürlüğü inceleme başlattı. MİT, Boumeddienne ve Belhoucıne ile ilgili takibin detaylarını Fransız istihbaratına aktardı. Telefonu takibe alınan Hayat’ın 4 Ocak’ta Şanlıurfa’ya geçtiği belirlendi.

        AKÇAKALE’DEN SİNYAL VERDİ

        Telefondan son sinyal ise 8 Ocak’ta Akçakale baz istasyonundan alındı. MİT, Türkiye’ye girişlerinde çekilen fotoğraflarını Fransız istihbaratına gönderdiği ikilinin Suriye’ye yasa dışı yollarla geçmiş olabileceği değerlendirmesinde bulundu. Boumeddienne ve Belhoucıne’in sınırı geçerek IŞİD kontrolündeki Resulayn kasabasına gittikleri tahmin ediliyor.

        DIŞİŞLERİ DOĞRULADI

        Dışişleri Bakanlığı Mevlüt Çavuşoğlu, Paris'teki saldırgan Coulibaly'nin sevgilisinin 2 Ocak'ta Türkiye'ye geldiği ve Kadıköy'de bir otelde kaldığının, 8 Ocak'ta ise Suriye'ye geçtiğinin tespit edildiğini bildirdi.

        SALDIRIYA KARIŞTIĞI İDDİA EDİLMİŞTİ

        Fransız medyası, dün saldırılarda eşi ile birlikte olduğu ve süpermarket baskını sırasında rehinelerin arasına karışarak kaçtığı iddia edilen Boumeddienne’in 2 Ocak’ta Madrid üzerinden İstanbul’a uçtuğuna ilişkin görüntülerin Türk istihbaratı tarafından paylaşıldığını aktarmıştı. Paris Savcısı François Molins, Boumeddienne’in, Charlie Hebdo baskınının şüphelilerinden Cherif Kouachi’nin karısı Izzana Hamyd ile yakın arkadaş olduğunu ve geçen yıl “500’den fazla telefon görüşmesinde” bulunduğunu söylemişti.

        BİKİNİDEN TESETTÜRE

        FRANSA basını dün Hayat Boumeddienne’in geçmişine dair ayrıntıları yayınladı. Cezayir asıllı Boumeddienne, Paris yakınlarında ailesinin 7’nci çocuğu olarak dünyaya geldi. Annesi o daha 6 yaşındayken ölünce şoför olan babası maddi sıkıntıya düştü. Sosyal Hizmetler, biri hariç diğer kardeşleri gibi, onu da koruyucu bir aileye verdi. 18 yaşında koruyucu aileden ayrılan Boumeddienne, düşük gelirli çeşitli işler yaptı. Hayat, 2009’da Coulibaly ile tanıştığında bir markette kasiyerlik yapıyordu.

        ‘EĞLENMEYİ SEVER’

        Çiftin flört döneminde birlikte tatil yaptığı ve Boumeddienne’in bikini giydiği de ortaya çıktı. Boumeddienne ve Coulibaly, 2009’da dini nikâhla evlendi, tesettüre girdi ve işinden ayrıldı. Coulibaly, 2010 yılında Ali Belkacem’in hapisten kaçırılma olayına karıştığında polise ifade veren Boumeddienne, neden resmi nikâh kıyılmadığı sorusunu “İslam’da kadınlar kendilerini ortaya

        Coulibaly rehinelere vaaz vermiş

        RTL Televizyonu, Amady Coulibaly’nin Yahudilere ait markette rehin aldığı 14 kişiyle yaptığı konuşmanın kayıtlarını yayınladı. Coulibaly, marketin telefonunu arayan RTL muhabiriyle konuşmayı reddetti ancak telefonu kapamayınca, yaptığı konuşma kayıt edildi: “(Fransa) IŞİD’e saldırmaya son vermeli. Kadınların peçesini kaldırmaya, kardeşlerimizi suçsuz yere hapsetmeye son vermeli. Onların parasını siz veriyorsunuz. Vergi veriyorsunuz.”

        DIŞARI ÇIKMAYA ÇALIŞMIŞ

        Coulibaly bir rehinenin “Ama (vergi) vermek zorundayız” demesi üzerine “Değilsiniz. Ben vergi vermiyorum” yanıtını verdi. Coulibaly, Esad’ın Suriye’deki katliamlarını, Fransa’nın Mali ve Irak’a müdahalesini sert ifadelerle eleştirdi. Coulibaly’nin, polise silahla karşılık verdikten sonra kapıya doğru harekete geçtiği ancak polis tarafından vurularak öldürüldüğü ortaya çıktı. Coulibaly tarafından öldürülen dört kişinin kimlikleriyse açıklandı. Saldırıda Tunuslu Yoav Hattab (21), Philippe Braham (40), Yohan Cohen (22) ve François-Michel Saada (60) yaşamını yitirdi.

        ‘BİLGİ VERİLSE ENGELLERDİK’

        ÜST düzey bir istihbarat görevlisi kendilerine Fransız istihbaratı tarafından herhangi bir bilgi iletilmediğini, şüphe üzerine ikilinin takibe alındığını belirterek şöyle konuştu: “Türkiye’ye yılda 35 milyon turist geliyor. Her gelenin takip edilmesi söz konusu olamaz. Ancak bu Risk Analiz Merkezi’nin başarısı. Yeterli istihbarat bilgisi almamamıza rağmen Türkiye bugüne kadar 7 bin 833 kişiye Türkiye’ye giriş yasağı koydu. Risk Analiz Merkezleri tarafından bin 56 kişi sınır dışı edildi. Terörle mücadele küresel bir sorun. Bu sorunun çözümünde istihbarat paylaşımı çok önemli. Eğer elimizde yeterli veriler bulunsa takibi sürdürür ya da bu iki şahsı havaalanından deport ederdik.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ