Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika TBMM'de MHP ve HDP arasında 'Kürdistan' gerginliği

        Tasarı üzerinde MHP Grubu adına konuşan Antalya Milletvekili Mehmet Günal, Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesi konusundaki yasanın daha önce çıkarıldığını belirterek, buna ilişkin bir merkezin kurulması gerektiği konusunda uyarılarının dikkate alınmadığını söyledi.

        İktidarın geç de olsa Mayın Merkezi kurulmasına ilişkin düzenlemeyi Meclis'e getirdiğini savunan Günal, ancak yine eksik geldiğini ileri sürdü. "Suriye'de yaşananları ve mayın temizleme ihalesinin yabancı firmalara verildiğini düşünün. Orada İsrailli firmalar mayın için Suriye sınırına yerleşseydi ne olurdu?" diyen Günal, kapsamlı düzenleme yapılmasında fayda olacağını kaydetti.

        Kapsamlı bir düzenlemenin çıkarılması gerektiğini anlatan Günal, "Ermenistan sınırındaki mayınların temizlenmesini AB ya da BM'ye devretmemiz küçültücüdür. İtibar saray yaptırmakla olmuyor, mayınları kendimiz temizlemekle olur. Türkiye, bu parayı veremiyor mu? Milli Mayın Merkezi'nin faaliyetlerini genişletelim, Türk şirketlerinin de ihaleye katılımına imkan sağlayalım. Aksi takdirde yine eksiklikler için Meclis'e gelinecek" diye konuştu.

        ZENDERLİOĞLU'NUN KONUŞMASI TARTIŞMAYA YOL AÇTI

        HDP Grubu adına konuşan Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu, Türkiye'de toprağa 1 milyondan fazla mayın döşendiğini belirterek, "Kürdistan bölgesinde bulunan güvenlik tesislerinin etrafına 39 bin mayın döşenmiştir" dedi.

        Zenderlioğlu konuşmasını sürdürürken MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu, Başkanlık Divanı'na giderek, birleşimi yöneten Başkanvekili Meral Akşener ile bir süre konuştu.

        Zenderlioğlu, Türkiye'de mayınların temizlenmesinin ertelenmek istendiğini ancak başta çocuklar ve askerler olmak üzere insanların mayınlara basarak yaşamını yitirdiğini ya da sakat kaldığını söyledi. Mayın temizleme sürecinin oldukça yavaş işlediğini, çıkarılacak düzenlemede temizleme çalışmasının nerede ve nasıl yapılacağına ilişkin plan olmadığını savunan Zenderlioğlu, mayınların bulunduğu yerlerin işaretlenmesinin tehlike yarattığını ifade etti.

        Başkanvekili Meral Akşener, Zenderlioğlu'nun konuşmasını tamamlamasının ardından,GenelKurul'da söz alan her milletvekilinin yemin ettiği Anayasa'nın 81. maddesine sadakat sorumluluğunu hatırlatmak istediğini belirterek, "Türkiye Cumhuriyeti'nin herhangi bir bölgesini başka bir devletle ifade edecek şekilde adlandırmanın milletvekili yemini ile bağdaşmayacağını düşünüyorum. Bu hassasiyetimiGenelKurul ile paylaşmak istedim" dedi.

        Ayağa kalkarak söz alan MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu, Zenderlioğlu'nun kullandığı ifadenin tutanaklara girmesini kabul edemeyeceklerini söyledi. HDP'li Zenderlioğlu ise "Bir coğrafyanın adını illa senin istediğine göre mi kullanacağız? Bu coğrafyanın adı bu. Bunu Atatürk de kullanmıştır; İran sınırına gelirken diyor ki 'burası neresi? Diyorlar ki 'burası Kürdistan" dedi.

        Akşener, Anayasa'nın 81. maddesinin açık olduğunu kaydederek, "Ben de başta olmak üzereTBMM'nin her bir üyesi, üzerine yemin ettiğimiz Anayasa'ya uymak zorundayız. Türkiye'nin coğrafi bölgelere ayrılırken, böyle bir isimlendirme hukuki olarak yapılmamış . Dolayısıyla ona bu çatının altında uymak zorundayız. Benim de görevim bunu size hatırlatmak" diye konuştu.

        TÜRKKAN: BUNA SESSİZ KALAN GÜRUHU LANETLİYORUM

        MHP Kocaeli Milletvekili Lütfu Türkkan söz alarak, "TBMM'de bulunan bir milletvekili olarak böyle bir aymazlığı asla ve kat'a kabul etmediğimi ifade etmek istiyorum. Buna sessiz kalan güruhu da lanetliyorum. Bu lanet olası tavrı lanetliyorum" dedi.

        MHP'li Türkkan ile HDP'li milletvekilleri arasında tartışmanın gerginliğe yol açması üzerine Akşener, birleşime ara verdi. Tartışma arada da sürdü. MHP'li Türkkan ile HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken'in birbirinin üzerine yürümesine, araya giren CHP ve AK Parti milletvekilleri engel oldu.

        HDP'lilere "meydanı boş buldunuz" diye bağıran Türkkan, yanına gelen AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı'ya da "Gerçekten size yazıklar olsun" diye tepki gösterdi.

        HDP'li milletvekilleri Türkkan'a, "Söylemimizi sizin isteğinize göre belirleyecek değiliz" dedi.

        GRUP BAŞKANVEKİLLERİNİN SÖZLERİ

        Akşener, aranın ardından grup başkanvekillerine söz verdi.

        HDP'li Baluken, "Anadolu ve Mezopotamya topraklarında Kürdistan realitesi vardır. Bunu telaffuz etmek ülkeyi bölmek değil, ülkenin tarihiyle bütünleşmesine yol açacak bir yaklaşımdır" görüşünü savundu.

        AK Parti'li Bostancı, her üyenin kendi görüşlerini açıklama hakkına sahip olduğunu ifade ederek, "Ama görüşlerinin tahakkümünü kuramaz. Lütfü Bey grubumuza dönerek 'yuh' kelimesini kullandı. 'Anlamına bilseydi böyle saygıdeğer bir beyefendi olarak kullanmazdı' diyerek cevap verme gereği görmüyorum" dedi.

        CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da "CHP olarak biz aynı bayrak altında tek devlet çatısında, barış içinde yaşama arzu ve irademizi beyan ve teyit ederiz" dedi.

        MHP'li Halaçoğlu ise "Tarihte Anadolu'da hiçbir zaman Kürdistan olmamıştır. Hangi haritayı getirirlerse getirsinler. Anadolu'da sadece 1847'de Kürdistan eyaleti kurulmuş sonra da ortadan kaldırılmıştır. Dolayısıyla Kürdistan, Anadolu coğrafyasında değildir; İran ve Irak sınırlarındadır. İddialarda bulunanlar kaynaklarını göstersinler. Siyaseten bunu kabul etmemiz mümkün değildir. Meclis kürsüsünde herkes, Anayasa üzerine yemin etmiştir. Anayasa'da olmayan bir şeyi dile getirmek yemine sadık kalmamak demektir" diye konuştu.

        Konuşmaların ardından tasarının görüşmelerine devam edildi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ