Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Ali İsmail Korkmaz davası başladı Ali İsmail Korkmaz duruşması için Eskişehir'den 3 otobüs Kayseri'ye gitti Ali İsmail Korkmaz davasında karar günü

        Üniversite öğrencisiAliİsmailKorkmaz'ın, Eskişehir'deki Gezi Parkı odaklı eylemde darbedilerek hayatını kaybettiği iddiasıyla açılan davada yargılanan tutuklu polis memuru Mevlüt Saldoğan'a 10 yıl 10 ay, tutuksuz polis memuru Yalçın Akbulut'a 10 yıl, tutuklu sanıklar Muhammed Vatansever, Ramazan veİsmailKoyuncu'ya 6'şar yıl 8'er ay, Ebubekir Harlar'a 3 yıl 4 ay hapis cezası verildi, tutuksuz sanıklar polis memurları Hüseyin Engin ve Şaban Gökpınar beraat etti.

        MAHKEMEDE NELER YAŞANDI?

        Tutuklu sivil sanıklardan İsmail Koyuncu suçsuz olduğunu belirterek tahliyesini talep etti.

        Ebubekir Harlar da mahkeme başladığından beri başına gelen olayları anlattığını belirterek, "Sizin de beni anladığınıza inanıyorum. Ben kimseyi dövmedim polis 'yakala' dediği için yakaladım. Siz de sayın savcım gibi cezaevinde yatmamı istiyorsanız suçum olmadığını bile bile yatarım. Benim için adaletli davranmanızı talep ediyor, beraatimi istiyorum" şeklinde konuştu.

        Tedavi gördüğü Ankara Numune Hastanesinden telekonferans yöntemiyle duruşmaya katılan tutuklu sanık polis memuru Mevlüt Saldoğan'a mahkeme hakimi 'geçmiş olsun' dileğini ilettikten sonra son sözlerini sordu.

        Saldoğan, bugüne kadar darp ettiği kişinin Ali İsmail Korkmaz olup olmadığının yüzde 100 net bir şekilde tespit edilemediğini öne sürerek, şunları kaydetti:

        "Sadece sözde tanık Semih Berkay Yapıcı'nın ekşi sözlük isimli bir internet sitesinde devlete, millete, polise kin ve nefret dolu yazısından oradaki kişi Ali İsmail Korkmaz olarak yorumlanmıştır. Bu şahıs 6 değişik ifade vermiştir. Burada çelişkilerle dolu 6 ifadesini de kabul ettiniz. Sanığın lehine ve aleyhine delil toplamakla görevli cumhuriyet savcısı susmuş, avukatlar da esen rüzgara göre bu şahsı yönlendirerek ifade verdirmişlerdir. Benim zor kullandığım şahıs Ali İsmail olsaydı o saatlerde beyin kanaması geçiriyor olması lazımdı. Ali İsmail 18-20 saat sonra beyin kanaması geçirmiştir. Gezi olayı darbe girişimi miydi, değil miydi? Demokratik hak girişimiyse devletin malına kast etmek, polisine, ambulansına zarar vermek hangi yasada belirtilmiştir. Bunun demokratik bir hak kullanımı olmadığı ortadır. Sizin vicdanınıza bırakıyorum."

        SANIK SALDOĞAN: "GENÇLERİ SOKAĞA DÜŞÜRENLER ASIL KATİLLERDİR"

        Saldoğan, "Gerçek katil benim teşkilatımda değil o sanık sandalyesinde oturan arkadaşlarımın arasında değil. Öldürecek kadar cesareti olmayanlar, bu güzelim gençleri sokağa düşürenler asıl katillerdir" dedi.

        Yıllarca namusuyla bu ülkede görev yaptığını dile getiren Saldoğan, "Ben kimseyi kasten yaralama, öldürme kastıyla hareket etmedim. Bir polis memurunun mesleğe atılırken yaptığı yemine sadık kalarak, amirlerimin emirlerini yerine getirerek ben de zor kullanma yetkimi kullandım. Telsiz konuşmalarını biliyorsunuz, Allah rızası için lütfen buna göre değerlendirin" diye konuştu.

        Savunması sırasında Emel Korkmaz ve salondaki avukatlar Saldoğan'a tepki gösterdi.

        Salondaki bazı avukatlar, mahkeme başkanına yönelik, "Tahrik edici bir konuşma yapıyor. Orada neden duruyorsun, müdahale etsene" dedi.

        Mahkeme başkanı ise yaptığı uyarılara rağmen Saldoğan'ın savunmasını bitirmemesi üzerine bağlantının sesini kesti.

        Diğer tutuklu sanıklar Muhammet Vatansever, Ramazan Koyuncu, Yalçın Akbulut, Şaban Gökpınar, Hüseyin Engin, savunmalarında suçsuz olduklarını belirterek, beraatlerini talep etti.

        Mahkeme heyeti, kararı açıklamak üzere duruşmaya saat 11.00'e kadar ara verdi.

        YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMİ ALINDI

        Polis ekipleri, duruşma nedeniyle sabah saatlerinden itibaren adliye çevresinde geniş güvenlik önlemi aldı.

        Kaldırım Caddesi, Bağdat Caddesi girişinden eski Veterinerlik Kavşağı arası, Erkilet Bulvarı, Çevreyol İstasyon Caddesi Kavşağı (Sümer Üst Geçit) ile eski Veterinerlik Kavşağı arasını gece yarısından itibaren araç trafiğine kapatan polis ekipleri, 3 farklı arama noktası oluşturdu. TOMA'lar da Adliye çevresinde bekletildi.

        Duruşmayı izlemek için farklı illerden gelenler, İstasyon Mahallesi'ndeki pazar yerinde toplandı. Buradan Kaldırım Caddesi'ni takip ederek, spor tesisleri önündeki arama noktasına kadar sloganlar atarak yürüyen grup, kendileri için ayrılan bölüme geçti.

        Ali İsmail Korkmaz'ın annesi Emel, babası Şahap ve ağabeyi Gürkan Korkmaz da CHP Kayseri İl Başkanı Mustafa Ayan ile adliyeye geldi.

        Emel Korkmaz, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, bugünkü duruşmada karar verilmesini beklediklerini söyledi.

        Karar sonrasında salonda bulunanlar karara tepki gösterdi ve salonda slogan attılar. Duruşma salonu karıştı.

        "BURAYA HER GELDİĞİMDE BİR KEZ DAHA ALİ'Yİ KAYBEDİYORUM"

        Adil bir karar beklediklerini ifade eden Korkmaz, "Hak ettikleri cezayı almalarını istiyoruz. Cezaları ne olursa olsun Ali İsmail'i geri getirmeyecek ama oğlumun 'hakkını aldık' dedirtmek adına hak ettikleri cezayı almalarını istiyoruz. Ben buraya her geldiğimde bir kez daha Ali'yi kaybediyorum, bir kez daha canım yanıyor. Onun için inşallah adalet yerini bulur" diye konuştu.

        Baba Şahap Korkmaz da baştan beri suçluların hak ettikleri cezalarını almalarını istediklerini vurguladı.

        İlk duruşmadan itibaren sakinliklerini koruduklarını dile getiren Korkmaz, "Duruşma salonunda olsun, dışarıda olsun sükuneti sağladık, herkesi sakinleştirdik. Sadece oğlumuzun hakkını aradık. Biz başka bir şey istemiyoruz, cezalandırılmalarını istiyoruz" dedi.

        DURUŞMAYA İLGİ BÜYÜK

        Kayseri 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşma, Adliye binasının zemin katındaki konferans salonunda yapılıyor. Çeşitli illerden gelen ve müdahil olmak isteyen avukatlar, salonda yerini aldı.

        Yoğun ilgi nedeniyle salonda oturacak yer kalmadığı için çok sayıda kişi de duruşmayı ayakta izledi.

        Tutuksuz yargılanan polisler Hüseyin Engin, Şaban Gökpınar ve Yalçın Akbulut, tutuklu sanıklardan Muhammed Vatansever, Ebubekir Harlar, Ramazan ve İsmail Koyuncu duruşmada hazır bulundu.

        Tutuklu polis memuru Mevlüt Saldoğan ise tedavi gördüğü Ankara Numune Hastanesinden telekonferans yöntemiyle duruşmaya katıldı.

        Duruşmayı, Ali İsmail Korkmaz'ın annesi Emel, babası Şahap ve ağabeyi Gürkan Korkmaz, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, CHP Milletvekili Hüseyin Aygün, HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, Mardin Milletvekili Erol Dora ve Hukuk Komisyonu üyesi Pınar Akdemir Uluslararası Af Örgütü Hollanda Şubesinden gözlemci Andrea De Rujiter de izliyor.

        Bugünkü duruşmada davanın karara bağlanması bekleniyor.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ